Meal Planning

Meal Planning

15 lucruri pe care să le ai ca să gătești mai ieftin

Pentru că fac o bombă de gust din cel mai banal ingredient

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Aug 11, 2025
∙ Paid
46
1
Share

Pentru o cultură centrată pe carne precum a noastră, e greu să ne imaginăm cum să reducem cheltuielile cu mâncarea fără să facem rabat de gust. Pentru că suntem învățați că satisfacția unei mese vine din umami, partea pe care o aduce o carne bine gătită, fie că e porc, pui sau (nu așa des) vită.

Dar nu e adevărat. Umami se găsește în multe ingrediente, de la brânza maturată la ciuperci, și dacă învățăm să le folosim, putem crea mese senzaționale din cele mai banale legume, grâne și carbohidrați, fără să simțim că ne lipsește ceva.

Pentru asta avem nevoie să ne adunăm câteva lucruri - nu pe toate cele de mai jos, dar măcar 5 - care au această putere să facă din trei ingrediente banale o masă memorabilă. Niciunul nu este scump și nici nu trebuie să le iei pe toate deodată, doar să ai în minte asta: cu cât ai mai multe astfel de trucuri la îndemână, cu atât va fi mai sustenabil pe termen lung să gătești ieftin.

Aceasta e lista mea și poți vedea și în ce mod poți folosi fiecare ingredient ca să îmbunătățești gustul final.

Pesto

Verde sau roșu, pesto este un sos din busuioc, parmezan, usturoi, semințe de pin și ulei de măsline. În varianta roșie, are și roșii uscate și, uneori, capere.

Pesto poate fi folosit ca:

  • sos pentru paste, și la feluri calde, și la salate reci

  • marinadă pentru pui sau pește

  • sos pentru salate

  • pentru sendvișuri cu brânză, pui, vită, legume coapte

  • topping pentru cartofi copți sau friptură

  • peste omletă sau pentru prăjit ouă ochiuri direct în pesto

  • pentru aromatizat supe sau tocane

  • pentru uns aluat de pizza sau de plăcintă înainte să pui umplutura

Maioneză

  • în sendvișuri de orice fel

  • ca dressing în salate de legume sau de paste (în combinație cu pesto)

  • ca dipping sauce pentru aripioare sau legume crude, în combinație cu iaurt, usturoi pisat sau sriracha

  • ca marinadă pentru carnea mai fadă, cum e curcanul sau pieptul de pui

  • nu mai menționez aici salata boeuf.

Muștar

  • în sosuri de salată, inclusiv salate de cartofi

  • în marinade pentru pui, porc, pește sau vită

  • în sosuri pentru carne sau pește

  • condiment în mâncăruri cu pui, vită sau porc

Oțet (balsamic și altele)

  • pentru a da puțină aciditate supelor fade

  • dar și altor mâncăruri cărora le lipsește aciditatea: oatmeal, fried rice, cartofi copți, salată de ouă

  • în vinegrete, evident

  • în marinade pentru orice fel de carne și legume

Problema cu oțetul e că, pe măsură ce te familiarizezi cu tot ce poate să facă pentru tine, devii puțin obsedat și colecționezi tot soiul de variante, cu mother sau fără, învechit sau proaspăt, de fructe, cu miere și tot așa. Zic de o prietenă, nu de mine. :))

Roșii uscate

  • în salate, paste și în sendvișuri, merg perfect cu orice brânză

  • pasate cu usturoi și ceva verde (busuioc, oregano), fac o pastă numai bună pentru bruschette, sendvișuri sau carne făcută pe grătar

Pastă de tomate

  • orice mâncare bazată pe sos de roșii este mai bună cu o lingură de pastă de tomate

Miere

  • condiment pentru carne/în marinade

  • in vinegrete

  • pe pâine unsă cu unt

  • în aluaturi de prăjituri (ajustă la păstrarea umidității pe termen mai lung)

Ceva afumat (sare, paprika, liquid smoke)

  • în marinate pentru grătar, mai ales dacă nu ai grătar și gătești la airfryer sau la cuptor

  • nu există pulled pork fără paprika/boia afumată

Ciuperci uscate

  • adăugate în supe, dau un plus de aromă preparatului final

  • excelente în pilaf cu ciuperci și în general în orice mâncare cu ciuperci proaspete

  • măcinate, crustă pentru un mușchi de vită făcut la cuptor

Tahini

  • humus, fasole bătută, salată de vinete

  • sosuri pentru orice: poate fi amestecat cu sos de soia, cu iaurt, cu zeamă de lămâie

  • în prăjituri - banana bread cu tahini este un deliciu

Măsline și pastă de măsline

  • măslinele aduc sare și acid, ceea ce crește complexitatea gustului

  • pasta de măsline merge în sendvișuri cu legume și cu carne

  • măslinele merg cu pește și pui, în sosuri, marinade sau saramuri

  • ambele merg foarte bine cu cartofi

Capere

  • la fel ca măslinele, merg în orice fel care are nevoie de puțin acid ca să se învioreze: cu pește, pui, legume, cartofi.

Ceapă prăjită

  • o găsești de cumpărat gata prăjită și este bună de pus peste salate mai consistente, pentru un plus de aromă și dulceață

Sos Teriyaki

  • un sos pe care-l poți folosi ca atare ca să marinezi pui, dar merge și pe orez și în mixuri pentru wok

Chili crisp

  • un mix de chili, ceapă, usturoi și alte condimente, opărit cu ulei fierbinte, care îmbunătățește orice fel cu ouă, carne sau brânză. Poți inclusiv să prăjești ouă în el, ca la pesto.

Lămâi murate

Lămâile marocane, ținute în sare 6 săptămâni, până ce macerează, sunt o bombă de gust.

  • merg foarte bine în mâncăruri cu pui, vegetariene, în cușcuș, în salate și chiar și în humus.

Alte idei - și rețete propriu-zise - găsiți și în episodul nou Învinge tava și în newsletterul.

Învinge tava
Un podcast concis despre ce se întâmplă în cratiță când gătești.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture