#2.28 Rețete iuți de primăvară
Adică rapide, dar poate și puțin mai condimentate
Mergi mai repede la: Meniul săptămânal | Lista de cumpărături | Rețetele
Bună!
S-a umplut piața de verdețuri. Am luat sâmbăta trecută de toate, de la lobodă de două culori la ștevie și o tonă de leurdă. Și le-am pus pe toate la treabă. Le veți găsi în meniul de săptămâna asta.
Primăvară verde tuturor!
Meniu săptămânal
Facem duminică: puiul Teriyaki, orezul, tarcalacii, borșul, salata verde
Luni
Gătim seara: palak paneer
Mic dejun: tarcalaci cu leurdă cu iaurt/vegetal
Prânz: borș de lobodă și ștevie, pui Teriyaki cu salată
Cină: Palak paneer cu orez
Marți
Gătim seara: pregătim ingredientele pentru smoothie, salată de grâne
Mic dejun: tarcalaci cu leurdă cu iaurt/vegetal
Prânz: Palak paneer cu orez
Cină: borș de lobodă, salată de grâne
Miercuri
Gătim seara: Salată asiatică de broccoli cu sos de arahide
Mic dejun: Smoothie 1
Prânz: salată de grâne cu topping de pui Teriyaki
Cină: Salată asiatică de broccoli cu sos de arahide
Joi
Gătim seara: pregătim ingredientele pentru smoothie
Mic dejun: tarcalaci cu leurdă cu iaurt/vegetal
Prânz: borș de lobodă, salată de broccoli
Cină: lipie umplută cu pui Teriyaki și salată verde și sos de roșii uscate
Vineri
Mic dejun: Smoothie 2
Prânz: salată de grâne
Cină: borș de lobodă, pâine
Ce cumpărăm
Cumpărăm/folosim pentru două persoane. Dacă gătești pentru mai mult de 2 persoane, multiplică aceste cantități. Lista e orientativă, poți înlocui ingredientele după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grup, sigur găsim o soluție.
Total: 315 lei, adică 31,5 lei/persoană/zi. Folosesc ca referință prețurile Carrefour.
Rețete
[V] în dreptul rețetei marchează că poate fi făcută vegan, înlocuind produsele de origine animală cu unele vegetariene/vegane. [4P] înseamnă, orientativ, 4 porții.
Palak Paneer [V] [30 minute] [PLITĂ] [4P]
Palak Paneer este o mâncare indiană cu paneer, o brânză similară cu halloumi. Se poate face și într-o variantă complet vegană, cu tofu.
Taie cuburi 200g de tofu/halloumi și șterge-le bine cu un prosop de hârtie. Taie mărunt 1 ceapă galbenă, 3 căței de usturoi, 3cm de ghimbir proaspăt și (opțional) 1 ardei iute mic. Într-o tigaie largă, încinge 1 lingură de unt de cocos/unt/ulei de floarea soarelui. Pune 1 linguriță de semințe de chimion și lasă să se rumenească 1 minut, apoi pune ceapa, usturoiul, ghimbirul și ardeiul și călește la foc mic 5-6 minute. Între timp, toacă mărunt 100g roșii cherry și spală bine 200g de spanac - fie românesc, e plin la piață de el, fie baby. Adaugă roșiile, 100g de caju crud și 1/2 linguriță de sare. După 2-3 minute, pune spanacul și gătește până s-a înmuiat. Lasă să se răcească puțin, apoi pune totul într-un blender și procesează.
În aceeași tigaie, pune 1 lingură de ulei, tofu/halloumi și câte 1/2 linguriță de turmeric, chimion măcinat și coriandru măcinat. Călește până s-au rumenit cubulețele. Adaugă piureul de spanac și 1/2 cană de apă și dă în clocot 1 minut. Ia de pe foc și mai adaugă 100ml lapte de cocos și 1/2 linguriță garam masala.
Mănâncă cu orez fiert.
Salată de grâne cu sos de roșii uscate [V] [20 minute] [PLITĂ] [6P]
Dă în clocot o cratiță cu 1L de stock (apă + legume uscate) și fierbe, cât indică ambalajul, 200g de grâne (grâu, arpacaș, farro, quinoa, orz etc.). Între timp, pune într-un bol mare: o mână de nuci tocate mare, 1 bulb de fenicul tăiat felii subțiri, 125g de bile de mozzarella sau o versiune vegană, o mână de măsline verzi fără sâmburi, 1 borcan (scurs de ulei) de anghinare, 1 ardei iute mai blând (precum jalapeno sau pepperoncino) și, pentru omnivori, 100g de salam uscat precum sopressata, tăiat cubulețe. Spală 100g de rucola și pune-o deoparte.
Fă un sos din: zeama și coaja rasă de la 1 lămâie, 1 lingură miere, 4 căței de usturoi rași, 1/2 linguriță de fulgi de ardei iute, 1 borcan de 200g de roșii uscate în ulei (cu tot cu ulei), 1 legătură tocată de pătrunjel, 1 legătură tocată de oregano, sare.
Când sunt gata grânele, scurge-le și amestecă-le cu restul ingredientelor din bol. Pune deasupra o jumătate din sos și amestecă. (Restul păstrează pentru lipiile cu pui.) Pune alături o mână de rucola (nu o amesteca cu restul că se va dezintegra repede și vrei să se păstreze restul bine și pentru zilele următoare).
Pui Teriyaki [V][45 minute] [CUPTOR] [6P]
Încinge cuptorul la 200C. Amestecă 1kg de pulpe de pui dezosate cu 2-3 linguri de sos Teriyaki și lasă să se marineze până ajunge cuptorul la temperatură. Așază-le pe o tavă largă pe care ai pus hârtie de copt și dă la cuptor 15 minute. Întoarce bucățile pe partea cealaltă și mai lasă-le 15 minute. Scoate-le și depozitează-le în frigider în recipient etanș când s-au răcit.
// Pentru o variantă vegană, înlocuiește puiul cu ciuperci pleurotus pe care le faci în tigaie, în puțin ulei încins.
Borș de lobodă și ștevie [V] [30 minute] [PLITĂ] [8P]
Toacă cubulețe: 2 morcovi, 3 cepe verzi, 1 ardei gras roșu, 1/4 de țelină și, opțional, 50g de carne afumată. (Eu am mai pus și un bulb de fenicul, că aveam în frigider.) Încinge 1 lingură de ulei și călește afumătura 1-2 minute, apoi adaugă legumele și lasă să se călească înăbușit câteva minute. Între timp, spală 100g de hrișcă sau orez. Adaugă grânele peste legume și mai călește 1 minut. Pune apă (dacă ai o cană de fiert apa, pune apă clocotită), cam 2L, plus 1 linguriță de sare, și dă în clocot. Lasă să fiarbă la foc mic 15 minute, până grânele sunt aproape făcute. Spală bine 4 legături de lobodă (am avut și roșie, și verde) și 2 legături de ștevie și taie-le codițele. Adaugă-le în ciorbă și lasă-le să fiarbă 3-4 minute, până s-au înmuiat. Pune 500ml de borș și lasă să mai fiarbă 1 minute. La final, pune 1 legătură de pătrunjel tocat mărunt. Mai asezonează cu sare dacă e cazul.
Salată asiatică de broccoli cu sos de arahide [V] [15 minute] [4P]
Spală și taie buchețele mici 1 broccoli și blanșează-l, adică pune-l 30 de secunde în apă clocotită, apoi 30 de secunde în apă cu gheață, apoi scurge-l. Opărește 150g de mazăre congelată și scurge-o după 1 minut. Amestecă broccoli cu mazărea, 2 cepe verzi tăiate rondele subțiri și 100g de arahide prăjite. Fă un sos din: 50g unt de arahide, 1 lingură oțet de orez (sau ce ai), 1 lingură sos de soia, 1 lingură miere sau alt îndulcitor și 1-2 linguri de apă fierbinte, ca să-l lungești. Adaugă sosul peste salată și amestecă.
Orez fiert [V] [25 minute] [PLITĂ]
Spală 2 căni de orez și pune-le la fiert cu 4 căni de apă într-un vas acoperit; oprește focul după 20 de minute și lasă să se mai umfle.
Salată verde [V] [5 minute]
Spală și zvântă 200g de rucola sau altă salată ușor picantă/amăruie; pune-o la frigider în recipient etanș cu un șervețel umed.
Mic-dejun
Tarcalaci cu leurdă [V][30 minute][PLITĂ][6P]
Într-un bol sau în bolul mixerului, pune 300g de făină, 150ml de lapte cald/apă caldă, un ou mare/ încă 3 linguri de apă pentru o versiune vegană, 1 linguriță de praf de copt, 50g de cașcaval/parmezan ras/drojdie inactivă, 50g feta/telemea fărâmițată/tofu sărat, 100g de leurdă spălată bine și tocată mărunt și 1/2 linguriță de sare. Amestecă și frământă puțin să ai un aluat omogen. Împarte aluatul în 2, fă din fiecare bucată un disc plat cu grosimea de 1 centimetru și taie-l în 8 bucăți, ca pe o pizza. Încinge o lingură de ulei într-o tigaie și prăjește triunghiurile pe ambele părți, până devin aurii. Rețetă tradițională bulgărească, adaptată din Ierburi uitate, cartea de rețete de foraging a Monei Petre.
Îi poți mânca cu extra telemea, cu iaurt/iaurt vegetal sau ca atare.
Smoothie 1 [V] [5 minute] [2P]
Pune în blender 1 banană, 100g de fructe de pădure, o lingură de unt de arahide și lapte/lapte vegetal cât să le acopere. Procesează și împarte în 2 pahare înalte.
Smoothie 2 [V] [5 minute] [2P]
Pune în blender 1 banană, 50g de spanac baby, o jumătate de ananas tăiat cuburi și apă/lapte/lapte vegetal cât să le acopere. Procesează și împarte în 2 pahare înalte.
UTILITARE
Hai și tu pe grupul de Facebook, unde vorbim despre tot felul de lucruri geeky.
Ai primit newsletterul de la cineva? Te poți abona aici:
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.
Pe Instagram mai postez rețete pe care le testez înainte să le pun aici, mă poți urmări aici.