#36 Trei mese pe zi cu 20 lei?
Plus sfaturi despre cum să negociezi bugetul cu familia și prietenii, de la specialiști.
Bună,
Eu zic că se poate. Și se poate face având o dietă echilibrată, cu toate grupele alimentare (fructe, legume, grâne, proteine și lactate), cu ingrediente de sezon. Am dat o tură pe la piață și prin supermarket, pentru inspirație, și cu aceste idei am ieșit. BONUS: cu o singură excepție, toate felurile se fac în sub 30 de minute.
Niște bune practici financiare, poate le știți, poate nu, dar simt nevoia să le spun:
ingredientele la vrac costă chiar și cu 50% mai puțin. „Costul” lor e că trebuie să le pui singur/ă în pungi și să le cântărești. Dar dacă focusul e pe buget, nu pe timp, nu uita de ele.
produsele cu brandul supermarketului sunt întotdeauna mai ieftine și sunt de cele mai multe ori același lucru precum cele de brand - pentru că mulți mari producători de alimente fac produse white label, pe care lanțurile de retail își pun propriile branduri. Dacă ai dubii despre calitate, compară ingredientele.
legumele congelate sunt mai ieftine decât cele proaspete și de multe ori de calitate mai bună, pentru că au fost congelate la scurt timp de la recoltare prin flash freezing și asta a permis să-și păstreze mai bine calitățile nutritive. DAR: legumele de sezon proaspete sunt întotdeauna cea mai bună soluție, dacă ai acces la ele.
fiecare supermarket are un raft/frigider cu produse la reducere 30-50-70%. În general expiră în 2-3 zile. Eu cumpăr, când găsesc: iaurt, mozzarella, salam/cârnați uscați.
uneori e mai ieftin la piață, alteori e mai scump. Dă o tură înainte să faci cumpărăturile săptămânale.
oamenii care vând legume în fața piețelor au prețuri mai mici. Probabil pentru că nu plătesc taxe/chirie pe tarabă, dar și pentru că sunt micro-producători pentru care nu are sens să plătească o tarabă întreagă, că n-au ce pune pe ea. Nu-i ignora.
Despre cum putem să ne ținem de buget împreună cu familia/prietenii, în Bonusul de la Școala de Bani.
Jo