Meal Planning

Meal Planning

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.43 Roșii, roșii, roșii

#4.43 Roșii, roșii, roșii

Că ce altceva ne mai trebuie?

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Jul 18, 2025
∙ Paid
20

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.43 Roșii, roșii, roșii
1
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 443
60.9KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Borș de perișoare [1h] [6P]

Marți seară am mâncat o ciorbă de perișoare făcută de prietena mea Tea, așa de bună că am căpătat în sfârșit încredere să fac și eu una. Varianta care a ieșit e o combinație dintre rețeta Teei și cea a lui Alex, că fiecare are regulile lui (stricte!) pentru perișoare.

2 cepe galbene, tocate mărunt

3 morcovi, rași

1 păstârnac, ras

1/2 rădăcină de țelină, rasă

2 cartofi, rași

1 lingură de pastă de tomate, opțional

50g orez

500g carne tocată

mărar, tocat mărunt

1 ou

leuștean

1L borș proaspăt

Încinge 1Lg de ulei într-o cratiță mare și călește 1 ceapă, apoi pune restul legumelor rase. Când s-au înmuiat, după cam 10 minute, pune pasta de tomate, dacă folosești, adaugă 2L de apă (sau stock) și 1lgț sare și lasă să dea în clocot. Redu focul și lasă să fiarbă cam 20 de minute, până legumele sunt pătrunse.

Separat, călește cealaltă ceapă în puțin ulei, într-o tigaie, cam 7-8 minute. Adaugă orezul și, după ce a devenit opac, pune un polonic (cam 100-150ml) de supă (supa care fierbe). Lasă să se gătească până se evaporă lichidul, apoi ia de pe foc și lasă să se răcească. Când s-a răcit, adaugă carnea tocată, mărarul, sare, piper și oul și omogenizează, apoi formează perișoare mici - cât de mici poți, e după gust aici. Dacă le faci mari, se vor fierbe greu.

Când legumele sunt pătrunse, adaugă și perișoarele și lasă-le să fiarbă 15 minute (atât îi trebuie orezului) la foc mic. Cu 2 minute înainte de final, pune borșul - nu pe tot, ci jumătate și apoi mai adaugă după ce guști, ca să nimerești acreala care-ți place ție. Lasă să dea în clocot, ia de pe foc, lasă să se răcorească puțin, apoi pune leușteanul tocat mare. Mai asezonează cu sare și piper după gust.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share