Meal Planning

Meal Planning

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.46 Rapide și de sezon

#4.46 Rapide și de sezon

Și departe de cuptor

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Aug 08, 2025
∙ Paid
16

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.46 Rapide și de sezon
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Săptămâna asta avem aproape numai rețete noi: cod în sos de roșii, tian, paste cu dovlecei, salată de vară cu halloumi la grătar, pui cu sos de muștar și salată de piersici, salata lui Jennifer Aniston (cică!), tigaie cu cârnați și porumb și un desert fabulos, prăjitură grecească cu piersici și afine. Să vă fie de bine!

Mă găsești și pe Insta

Am dat săptămâna asta două interviuri despre cum ne putem organiza mai bine cumpărăturile și cheltuielile pentru mâncare:

Meniu săptămânal

Meniu 446
61.6KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Cod la tigaie în sos de roșii [30min][PLITĂ][4P]

4 fileuri de cod (aprox. 170g fiecare), fără piele

3 căței de usturoi tocați mărunt

1 conservă de 400g de roșii cuburi

60ml vin alb sec, opțional

120ml stock de pui

1 lgț oregano uscat

1/2 lgț fulgi de ardei iute, opțional

30g busuioc proaspăt, tocat

1/2 lămâie

1 Lg capere, opțional

1 legătură de pătrunjel, tocat

pâine proaspătă

Încinge o tigaie mare la foc mare și adaugă 2 Lg de ulei de măsline. Asezonează fileurile de cod cu sare și piper pe ambele părți. Pune fileurile în tigaie și prăjește-le 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii și bine pătrunse. Scoate-le din tigaie și pune-le deoparte pe o farfurie. În aceeași tigaie, adaugă usturoiul tocat și călește-l 1 minut, până devine aromat. Adaugă roșiile cuburi, vinul (dacă folosești), supa de pui, oregano și fulgii de ardei iute (dacă dorești). Amestecă totul și lasă să dea în clocot.

Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 5-7 minute, până se îngroașă ușor și aromele se combină bine. Adaugă busuiocul tocat, jumătatea de lămâie stoarsă și caperele. Apoi pune fileurile de cod înapoi în tigaie. Pune sos peste ele și lasă-le pe foc încă 2-3 minute, ca să se încălzească și să prindă aromă. Ia tigaia de pe foc și presară pătrunjelul tocat deasupra înainte de servire. Mănâncă cu pâine proaspătă.

Sursă foto și rețetă

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share