Meal Planning

Meal Planning

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.47 Vară + toamnă = LOVE

#4.47 Vară + toamnă = LOVE

După Sf. Maria, intrăm în alt sezon.

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Aug 15, 2025
∙ Paid
11

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.47 Vară + toamnă = LOVE
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Azi am fost la supermarket să aprovizionez familia pentru două săptămâni la casa de la țară - unde nu e supermarket, dar e un târg mare joia, de unde luăm pepeni și vinete și alte legume - și am văzut că a apărut dovleacul! Deci a început. Chiar dacă avem încă un val de căldură, nopțile s-au mai răcorit, încep să se facă strugurii… gata, e timpul să vedem ce putem face cu fructe și legume de toamnă. La smochine, înainte!

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 447
62.8KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Tilapia/biban la cuptor [CUPTOR] [PLITĂ] [20 minute] [4P]

4 fileuri de tilapia sau biban

40g unt

4 căței de usturoi, tocați mărunt

1 lgț cimbru proaspăt

1/2 lgț boia dulce

1 lgț oregano

1/2 lgț piper alb măcinat

120ml stock de legume sau pui

1 lămâie

pătrunjel pentru decor

Cuptorul la 200C. Usucă peștele și asezonează-l cu sare și piper. Pune-l într-o tavă potrivită și pune-l deoparte.

Într-o tigaie, încinge 1 lingură de ulei, apoi adaugă untul, usturoiul, cimbrul, boiaua și oregano. Amestecă cam 1 minut.

Pune stock-ul, piperul alb și 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie în sosul de unt, omogenizează și toarnă-l peste pește. Dă la cuptor 10-15 minute sau până când carnea se desface ușor cu o furculiță. Decorează cu pătrunjel.

Orez fiert [V] [PLITĂ] [25 minute]

Spală 2 căni de orez și pune-le la fiert cu 4 căni de apă într-un vas acoperit; oprește focul după 20 de minute și lasă să se mai umfle.

Salată de verdețuri [6-8P]

200g salată

250g roșii cherry

1 castravete Fabio

3 Lg ulei de măsline

1 Lg oțet sau zeamă de lămâie

Amestecă într-un borcan uleiul, acidul, sare și piper. La masă, pune ce proporții vrei de verdețuri și legume și puțin sos.

Budincă de chia cu fructe [GF][5 minute][2Px2]

80g semințe de chia

600ml lapte

3 Lg miere, opțional

400g fructe de sezon (piersici, caise, pepene galben)

Amestecă într-un bol mai mare, chia, lapte sau lapte vegetal, un praf de sare și 3-4 linguri de miere (opțional). Acoperă și dă la rece peste noapte, apoi mai amestecă o dată și depozitează în recipient etanș. Când mănânci, pune deasupra 100g de fructe. Rețeta de aici.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share