Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Azi am fost la supermarket să aprovizionez familia pentru două săptămâni la casa de la țară - unde nu e supermarket, dar e un târg mare joia, de unde luăm pepeni și vinete și alte legume - și am văzut că a apărut dovleacul! Deci a început. Chiar dacă avem încă un val de căldură, nopțile s-au mai răcorit, încep să se facă strugurii… gata, e timpul să vedem ce putem face cu fructe și legume de toamnă. La smochine, înainte!
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Tilapia/biban la cuptor [CUPTOR] [PLITĂ] [20 minute] [4P]
4 fileuri de tilapia sau biban
40g unt
4 căței de usturoi, tocați mărunt
1 lgț cimbru proaspăt
1/2 lgț boia dulce
1 lgț oregano
1/2 lgț piper alb măcinat
120ml stock de legume sau pui
1 lămâie
pătrunjel pentru decor
Cuptorul la 200C. Usucă peștele și asezonează-l cu sare și piper. Pune-l într-o tavă potrivită și pune-l deoparte.
Într-o tigaie, încinge 1 lingură de ulei, apoi adaugă untul, usturoiul, cimbrul, boiaua și oregano. Amestecă cam 1 minut.
Pune stock-ul, piperul alb și 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie în sosul de unt, omogenizează și toarnă-l peste pește. Dă la cuptor 10-15 minute sau până când carnea se desface ușor cu o furculiță. Decorează cu pătrunjel.
Orez fiert [V] [PLITĂ] [25 minute]
Spală 2 căni de orez și pune-le la fiert cu 4 căni de apă într-un vas acoperit; oprește focul după 20 de minute și lasă să se mai umfle.
Salată de verdețuri [6-8P]
200g salată
250g roșii cherry
1 castravete Fabio
3 Lg ulei de măsline
1 Lg oțet sau zeamă de lămâie
Amestecă într-un borcan uleiul, acidul, sare și piper. La masă, pune ce proporții vrei de verdețuri și legume și puțin sos.
Budincă de chia cu fructe [GF][5 minute][2Px2]
80g semințe de chia
600ml lapte
3 Lg miere, opțional
400g fructe de sezon (piersici, caise, pepene galben)
Amestecă într-un bol mai mare, chia, lapte sau lapte vegetal, un praf de sare și 3-4 linguri de miere (opțional). Acoperă și dă la rece peste noapte, apoi mai amestecă o dată și depozitează în recipient etanș. Când mănânci, pune deasupra 100g de fructe. Rețeta de aici.