Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Săptămâna aceasta am aflat că sunt pe locul 1 în topul influencerilor de pe Substack din România. Nu mă consider niciun fel de influencer, dar vă mulțumesc că datorită vouă primesc astfel de recunoaștere. Mai frumos a fost să văd pe listă prieteni buni (Sorana Stănescu, George Bonea, Anca Iosif, Bianca Oanea), dar și oameni pe care-i admir (Victor Kapra, Luiza Vasiliu și Victor Ilie, Alex Enășescu, Mario Badea, Dragoș Pătraru, Mihai Gătește - găsiți în link toate publicațiile), semn că m-am înconjurat de oameni potriviți. :)
Săptămâna viitoare sărbătorim 4 ani de meal planning, așa că o să vedeți și niște surprize în inbox.
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Salată franțuzească de cartofi și fasole verde [V][40 minute][4P]
2 ouă, fierte tari (instrucțiuni mai jos)
900g cartofi noi, spălați bine și tăiați în jumătăți
450g fasole verde, curățată și tăiată în trei
12 măsline negre (uscate, fără saramură)
1 legătură de pătrunjel, tocate
4-5 fire de cepșoară (chives), tocate
Pentru vinegretă:
75ml ulei de măsline extravirgin
2 linguri (30ml) suc de lămâie
2 linguri (30ml) oțet de vin alb
2 căței de usturoi, tocați mărunt
2 lingurițe muștar Dijon
1 lingură capere tocate
2 măsline negre, tocate
Fierbe ouăle 1 minut (din momentul în care apa dă în clocot), apoi ia cratița de pe foc. Acoperă cu un capac și lasă-le să stea 10 minute. Scoate-le cu grijă și clătește-le sub jet de apă rece. După ce s-au răcit, decojește-le sub apă rece și taie-le în sferturi.
Taie cartofii în jumătate (sau în sferturi, dacă sunt mai mari). Pune-i într-o oală mare și acoperă-i cu apă. Adaugă 1 lingură de sare și pune oala pe foc mediu. Când începe să fiarbă, redu focul puțin și fierbe aproximativ 12 minute, până când cartofii sunt fragezi, dar nu complet gătiți.
Adaugă fasolea verde și mai fierbe încă 2-3 minute. Scurge imediat totul și transferă legumele într-un bol mare cu apă foarte rece, pentru a opri procesul de gătire și a păstra culoarea verde intens a fasolei.
Într-un borcan, combină uleiul de măsline, sucul de lămâie, oțetul, usturoiul tocat, muștarul, caperele, măslinele tocate, sarea și piperul. Omogenizează.
Într-un bol, pune ierburile și amestecă-le cu aproximativ jumătate din vinegretă. Adaugă cartofii fierți, fasolea verde și măslinele întregi, apoi amestecă bine. Așază sferturile de ou deasupra și stropește cu restul de vinegretă (poți folosi tot sau doar o parte, după gust). Potrivește de sare și piper, dacă este necesar.
Croasanți cu omletă [15 min] [4P]
8 ouă
4 croasanți
4 felii de cașcaval
50g rucola
Încinge o tigaie (cu ulei sau fără), bate bine ouăle și prăjește-le până ai o omletă pufoasă. Scoate-o pe o farfurie. Taie croasanții pe lung și umple-i cu omletă, o felie de cașcaval și puțină rucola. Asezonează după gust cu sare și piper, închide croasanții și ambalează-i individual în șervețele, apoi dă-i la rece.