#5.11 Totul gata în 3 ore, varianta de toamnă
și un Mic ghid de identificat rețete false pe internet
Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Mic ghid de identificat rețete false pe internet
Pentru că testez constant rețete noi și, chiar mai mult de atât, citesc o grămadă de bloguri și site-uri cu rețete, am fost uluită de cât de mult a crescut ponderea rețetelor false de pe Pinterest, care a fost multă vreme un loc bun, pentru mine, în care să caut idei noi și în care să salvez ce-mi place.
Rețetele false sunt o problemă serioasă pentru că îi fac pe oameni să-și piardă timpul și banii. Dacă faci un tip de mâncare pentru prima dată sau dacă ești la început cu gătitul, este greu să-ți dai seama dacă o rețetă e reală - adică a fost gătită de cineva, nu inventată de chatgpt - și te demoralizezi când vezi că ce ți-a ieșit nu seamănă deloc cu ce e în poză. Și crezi că e vina ta. Nu e. E doar cinismul fermelor de conținut care au ocupat tot spațiul virtual cu invențiile lor.
Poți fi sigur/sigură că rețetele sunt corecte pe site-uri prestigioase, cum ar fi New York Times Cooking, Bon Appetit, Food52, American Test Kitchen, The Guardian, Good Food (fostul BBC Good Food). Sau bloggeri cu istoric solid, precum Half Baked Harvest, Carolina Gelen, Alison Roman, Ali Slagle, etc. De la noi, bag mâna-n foc pentru orice e pe site-ul Savori Urbane, pentru că vezi că totul e testat în nenumărate moduri și tehnicile sunt explicate în detaliu. Urmăresc și am încredere și în mulți creatori din spațiul de social media, dar când vreau ceva sigur pe o zonă nouă, la Savori Urbane mă duc.
Apoi sunt rețetele cu erori umane pe care le înțelegi. Uneori sunt scrise greșit - fără dimensiuni la tavă, temperatură la cuptor sau cât timp trebuie să stea preparatul pe foc, cu ingredientele puse în ordine aleatorie, deși trebuie în ordinea în care le folosești, cu unități de măsură ne-standard (am făcut o dată o prăjitură cu mere rase care cerea 1 lgț de bicarbonat și a ieșit groaznic; când i-am scris autoarei, mi-a zis că pentru ea lingurița - 5ml, standard - e lingurița de botez a copilului ei, ceva minuscul) -, alteori sunt explicate greșit (autorul nu știe de ce se rumenește carnea înainte să o pui în tocană și inventează sau propagă pseudoștiință, etc). Oameni suntem, greșim, nu sunt făcute cu răutate.
Dar categoria asta nouă de content făcut doar ca să atragă click-uri este extrem de periculoasă. Cum ziceam, îți pierd timpul, banii și, în cazuri extreme, sănătatea.
Uite la ce trebuie să te uiți când intri pe un blog sau site nou și vrei să știi sigur că rețeta e făcută de oameni:
încearcă să-ți dai seama din poză ce ingrediente sunt în preparat și apoi citește lista și vezi că se potrivesc. Rețetele inventate au în general poze din bănci de imagini care se potrivesc vag cu ele.
dacă are o singură poză - sau două, dar evident că nu conțin același preparat - probabil e făcut cu AI; nu e o regulă 100%, dar norma acum pentru bloguri este să pună poze și cu ingredientele, și cu diferitele etape ale procesului; cine pune o singură poză, o face pentru că nu are poze reale cu preparatul.
povestea de la început e super-generică, ceva cu amintiri din copilărie sau o adunare de familie, nimic personal credibil.
când cauți detalii despre autor, găsești o poză generată cu AI și o prezentare fără nicio personalitate. (Gen)
toate articolele de pe blog sunt din ultimele 3-6 luni; nu există nicio istorie.
sunt mai multe reclame decât cuvinte pe fiecare pagină.
rețetele sunt banale - plăcintă cu mere, supă de pui, burgeri.
Nu zic că ele nu ar fi putea fi corecte - probabil unele sunt copiate din cărți sau de pe site-uri reale - dar de să fim cobaii unor ferme de conținut când putem face lucruri testate deja de oameni? Să ne apărăm, zic.
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Săptămâna aceasta, lista de ingrediente e disponibilă doar aici în pdf. Voi anunța când revine și în aplicație.
Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Facem mare parte din componente.
4 proteine animale
Pui [6P]
6 pulpe de pui întregi
2 lămâi
10g crenguțe de cimbru
10 căței de usturoi
Cuptorul la 160C. Pune într-o tavă, într-un singur strat, bucățile de pui; stoarce 2 lămâi bine de tot peste ele, apoi lasă cojile în tavă. Pune 10 căței de usturoi decojiți, printre bucăți. Răsfiră firele de cimbru sau o linguriță de cimbru uscat. Asezonează cu sare și piper după gust, eventual și cu ardei iute măcinat, dacă îți place, și pune în tavă 100ml de apă. Dă la cuptor o oră și jumătate. Verifică după o oră să te asiguri că puiul a început să se rumenească, apoi după încă 15 minute - nu lăsa să se evapore zeama de lămâie că riști să se usuce carnea; dacă sosul s-a evaporat, adaugă încă 100ml de apă în tavă.
Chiftele de vită-porc [6P]
120g ricotta
60g parmezan ras
1 ou mare
75g pesmet
500g carne tocată de vită-porc
Cuptorul la 220C. Într-un bol mare, combină toate ingredientele, 1/2 lgț de sare și 1 lgț de piper proaspăt măcinat și amestecă ușor cu mâinile. Formează 12 chifteluțe de dimensiuni egale (aproximativ 5 cm în diametru). Unge o tavă cu puțin ulei sau pune hârtie de copt și așază chiftelele pe ea. Coace-le până devin aurii și sunt pătrunse, aproximativ 15 minute.


