Meal Planning

Meal Planning

#5.12 Inspirat de piață

și aromele toamnei-iarnă

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Nov 14, 2025
∙ Paid

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 512
62.2KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Supă “Marry Me“ cu gnocchi [PLITĂ] [4P]

2 cepe galbene, tocate mărunt
2 morcovi, tăiați cubulețe
1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
100g roșii uscate, tăiate fâșii
6 căței de usturoi, tocați mărunt

1 Lg boia afumată
1 Lg usturoi granulat
1 lgț cimbru uscat
1 lgț fulgi de chili
50 g pastă de tomate

2 conserve de 400g de năut
1,200L stock de legume
250g gnocchi refrigerați

200g smântână dulce
1 legătură de pătrunjel, tocat mărunt
20g busuioc proaspăt, tocat mărunt
100g baby spanac
1 lămâie

Încinge 1 lingură de ulei într-o oală mare, la foc mediu. Adaugă ceapa și gătește 5 minute, amestecând ocazional, până se înmoaie. Adaugă morcovii, ardeiul gras și roșiile uscate. Gătești încă 10 minute, amestecând din când în când. Pune usturoiul tocat, boiaua afumată, usturoiul granulat, cimbrul uscat, fulgii de chili, sarea, piperul și pasta de roșii. Gătește 5 minute, amestecând des. Adaugă năutul și stockul de legume. Acoperă și lasă să fiarbă 10 minute. Adaugă gnocchi și gătește încă 2 minute, sau până când devin fragezi. Încorporează smântâna de gătit și mai lasă să fiarbă 2 minute.

Oprește focul și adaugă pătrunjelul, busuiocul, spanacul și sucul de la lămâie. Amestecă până se înmoaie ușor spanacul. Potrivește gustul cu sare și piper.

Sursă foto și rețetă adaptată de aici.

Tartine cu sos de ardei gras cu feta/tofu [V] [5 minute] [6P]

1 borcan ardei copt

200g feta/telemea/tofu

2 căței de usturoi

1/2 lămâie

12 felii de pâine

2 castraveți Fabio

Scurge un borcan de ardei copt de zeamă și pune tot ardeiul în robot/blender. Adaugă 200g de feta/telemea veche de oaie/tofu, 2 căței de usturoi, 3 linguri de ulei de măsline, zeama de la jumătate de lămâie, sare, piper. Procesează și pune-l într-un recipient etanș la frigider.

Când mănânci, pune sos pe câte 2 felii de pâine de persoană și pune alături câteva bastonașe de castravete.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture