#5.13 Vremea supelor
Și a legumelor care vor să stea mult în cuptor
Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Am primit multe mesaje de la voi că v-a plăcut supa Marry Me! Mă bucur foarte foarte mult de fiecare dată când îmi spuneți că o rețetă sau un truc de aici v-a ajutat. Munca mea la newsletter e destul de solitară - cu excepția ajutorului Roxanei Muntian, care face lista de cumpărături din app - așa că orice reacție mă entuziasmează. :)
Săptămâna asta am pregătit un meniu cu multe rețete noi. Avem supe numai bune pentru vremea asta rece, paste gata în 15 minute, un pui aromat care miroase a vacanță și o salată caldă care îți demonstrează că legumele pot fi vedete. Iar la final o Banana Bread cu espresso și ciocolată care o să te lase paf.
Poftă bună!
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Tocană de praz cu cârnați și fasole [4P]
1 praz mare
3 căței de usturoi
30g cimbru proaspăt
200ml vin alb
1 conservă de 400g de fasole albă mare (butter)
350ml stock de pui
300g spanac baby
8 cârnați
35g pesmet mare
3 Lg smântână fermentată
30g parmezan ras
1 lămâie
Taie fin prazul și spală-l bine. Toacă fin usturoiul. Încinge uleiul de măsline într-o oală de fontă. Pune prazul și gătește-l la foc mediu timp de 10 minute, până se înmoaie. Adaugă usturoiul și frunzele de cimbru, apoi gătește încă 2 minute. Toarnă vinul, adaugă fasolea și stockul de pui, apoi lasă să fiarbă la foc mic 10 minute.
Între timp, încinge o tigaie la foc mare. Pune cârnații și prăjește-i până se rumenesc bine la exterior. Nu trebuie gătiți complet. Adaugă cârnații în oala cu fasole, apoi pune și spanacul. Lasă totul să fiarbă 20 de minute la foc mic.
Pune din nou tigaia în care au rămas grăsimea de la cârnați pe foc. Adaugă pesmetul și rumenește-l 5 minute. Presară un praf de sare și ia de pe foc.
După cele 20 de minute, adaugă smântâna și parmezanul în tocăniță, împreună cu sucul și coaja rasă de la lămâie. Potrivește de sare și piper. Servește tocănița în boluri, presărată cu pesmetul crocant.
Poză și rețetă adaptată de aici.
Supă-cremă de linte roșie [V] [30 minute] [PLITĂ] [4P]
2 căței de usturoi
1 ceapă galbenă
2 morcovi
350g linte roșie
1,5L stock de legume
1 Lg semințe de coriandru
1 Lg semințe de chimen
crutoane
Într-o cratiță înaltă, călește în puțin unt/ulei de măsline 2 căței de usturoi, 1 ceapă mare tăiată felii și 2 morcovi curățați și tăiați rondele. Când s-au înmuiat, după 5-6 minute, adaugă 350g de linte roșie spălată și scursă, apoi adaugă 1,5 litri de stock de legume fierbinte. Cât fierbe supa și se face terci lintea, prăjește uscat 1 lingură de semințe de coriandru și 1 lingură de semințe de chimen - nu chimion - și apoi zdrobește-le într-un mojar. Când supa e gata, cam în 15 minute, dă-o prin blender, asezonează cu sare și adaugă condimentele. Mănânc-o caldă cu crutoane.
Adaptată de aici.


