#5.14 Numărătoarea inversă a început
Și anunț!
Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Mai e cam o lună până la Crăciun și pentru mine e semnul că trebuie să mă apuc de cadourile comestibile. O să trimit câte un newsletter extra în fiecare săptămână cu ce am făcut, poate vă inspiră să faceți și voi. E mai sustenabil și vă garantez că vor fi apreciate mai mult decât multe alte lucruri.
Poftă bună!
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Săptămâna aceasta găsiți lista de cumpărături doar aici în pdf. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Supă-cremă de praz și cartofi [10 minute activ + 20 minute așteptare] [PLITĂ] [6P]
3 Lg (40g) unt
4 fire de praz
600g cartofi pentru copt
1 linguriță cimbru uscat
fulgi de ardei iute, opțional
2 frunze de dafin
Curăță cartofii și taie-i cuburi, taie pe lung și apoi rondele tijele de praz și spală-le bine. Într-o cratiță, pune untul și, după ce s-a încins, călește prazul cu un praf de sare până s-a înmuiat. Adaugă cartofii, cimbrul uscat, ardeiul iute, dafinul și 1,5 litri de apă. Fierbe la foc mic până când cartofii sunt gătiți. Scoate frunzele de dafin și pasează, apoi asezonează cu sare și piper - e rețeta lui David Lebovitz.
Omletă la cuptor [40 minute] [CUPTOR [6P]
250g roșii cherry
6 căței de usturoi
2 cepe roșii
8 ouă
1 dovlecel
100g rucola/spanac
50g telemea
Cuptorul la 190C. Tapetează cu hârtie de copt o tavă de cam 20 x 20cm dimensiune. Taie în două 250g de roșii cherry și pune-le într-un bol. Curăță 6 căței de usturoi și toacă-i mărunt. Pune-i peste roșii. Taie felii subțiri 2 cepe roșii. Pune-le și pe ele peste roșii și adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Pune totul pe tavă și dă la cuptor 15-20 de minute.
Între timp, bate bine 8 ouă cu 1/2 linguriță de sare și puțin piper. Taie un dovlecel/zucchini felii subțiri și pune-le în ouă. Mai pune 100g de rucola sau spanac și 50g de telemea mărunțită. Scoate tava din cuptor și toarnă amestecul de ouă, apoi mai dă la cuptor 20 de minute, până când oul e făcut. Taie-o în 6 porții și depozitează-le în recipient etanș în frigider.

