Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Facem încet încet tranziția la un meniu de toamnă, cu mai multe lucruri la cuptor. Afară e cald încă, dar serile sunt reci și ăsta e un motiv bun să coacem lucruri. Mai puțin desertul de la final, chocotorta, un fel de tiramisu argentinian demențial.
Zilele următoare vine și meniul pentru toți făcut cu Dr. Andreea Petra Florea - mai avem câteva lucruri de finisat la el și vrem să-l primiți în forma lui cea mai bună. Ce pot să vă spun de acum e că am reușit să facem nu doar o selecție echilibrată, cu toate grupele alimentare și legume de sezon, ci și să să-l scoatem la 200lei/persoană/ săptămână, adică o medie de 9,5 lei/porție. Yay!
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Mâncare de praz și cârnați [40min] [4P]
2 fire de praz (mai mare)
2 căței de usturoi
cimbru proaspăt
150ml vin alb
2 conserve de 400g de fasole albă mare
250ml stock
200g spanac
8 cârnați mai mici sau 4 mai mari
2Lg smântână
20g parmezan
1 lămâie
pâine prăjită
Toacă fin prazul și spală-l bine. Toacă mărunt usturoiul. Încinge 2Lg de ulei într-o cratiță încăpătoare și pune prazul. Lasă-l să se călească la foc mediu, acoperit, cam 10 minute sau până când s-a înmuiat. Pune usturoiul și cimbrul și mai gătește 2 minute. Pune vinul, fasolea și stock-ul și fierbe la foc mic 10 minute.
Separat, încinge o tigaie - fără ulei. Pune cârnații și prăjește-i până s-au rumenit - nu trebuie să fie complet gătiți. Pune-i peste mâncarea de praz și lasă să fiarbă la foc mic 20 de minute. Ia de pe foc, adaugă smântâna, parmezanul, coaja rasă și zeama de la lămâie. Gustă și asezonează cu sare și piper.
Mănâncă cu pâine prăjită.
Spirale cu cașcaval [25 minute] [CUPTOR] [6P]
400g foietaj, decongelat
150g cașcaval ras
1 ou
100g unt
1 cățel de usturoi
1/2 legătură pătrunjel
Desfășoară aluatul pe blat, umple-l cu 150g de cașcaval ras și împăturește-l în două. Întinde-l cu un sucitor/o sticlă ca să se subțieze, apoi taie fâșii de 3-4 cm lățime și răsucește-o pe fiecare și pune-o în tavă. Unge toate spiralele cu un ou bătut și dă la cuptor 10-13 minute. Între timp, topește 100g de unt și pune în el 1-2 căței de usturoi tocați mărunt și o mână de frunze de pătrunjel. Când scoți spiralele din cuptor, unge-le imediat cu untul cu usturoi. Se păstrează foarte bine într-un recipient etanș, la temperatura camerei - dacă ai nevoie de mai multe specificații, le găsești în rețeta originală, care este a Carolinei Gelen.
Luni
Supă cu orez sălbatic [V] [PLITĂ] [50 min] [4-6P]
1 ceapă
4 căței de usturoi
250g ciuperci
2 morcovi
2 tije țelină Apio
1 cartof dulce mare
1 foaie de dafin
1 1/2 Lg arome de Provence (mix de condimente)
1,5 L stock de legume sau pui
1 cană de orez sălbatic
400g lapte de cocos sau smântână de gătit
100g kale sau spanac
Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Taie ciupercile, morcovii, țelina și cartoful dulce cuburi. Încinge o lingură de ulei într-o cratiță și călește ceapa până s-a înmuiat, apoi adaugă usturoiul. După 2 minute, pune legumele, stockul, foaia de dafin, aromele de Provence și orezul. Lasă să fiarbă la foc mic 30-40 de minute, până orezul e pătruns. Amestecă din când în când să nu se prindă de oală.
Pune laptele de cocos și kale/spanac și amestecă. Asezonează cu sare și piper dacă mai e cazul. Ia de pe foc.
Poză și rețetă adaptată de aici.