Meal Planning

Meal Planning

#5.7 Dacă nostalgia ar fi o mâncare

Ar fi plăcinta cu brânză și stafide

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Oct 10, 2025
∙ Paid
6
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 57
62KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

May be an image of food

Ciorba de cartofi cu tarhon [V] [GF] [40 minute] [PLITĂ] [4P]

Am învățat această rețetă de la Dosia, bucătăreasa campusului We Wilder din Armeniș (Caraș Severin).

1 ceapă galbenă

1 morcov

1 păstârnac

1 ardei kapia

600g cartofi pentru supă

1L stock de legume

30g tarhon proaspăt

2 Lg oțet de vin roșu

1 legătură de pătrunjel

100g smântână fermentată

Toacă mărunt 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac și 1 ardei kapia. Într-o cratiță înaltă, încinge 1 lingură de ulei și călește legumele 1 minut, nu mai mult. Pune apoi o cană de apă și 1/2 linguriță de sare și lasă să fiarbă cam 10 minute, să se înăbușe bine legumele. Adaugă 600g de cartofi curățați de coajă și tăiați cuburi și acoperă totul cu 1L de stock de legume sau apă. Dă în clocot la foc mare, apoi redu focul și fierbe la foc mic 15 minute, până când sunt cartofii bine fierți. Adaugă piper, 1 pachet de tarhon proaspăt și 2 Lg de oțet de vin roșu (sau 2 linguri de tarhon murat, dacă ai) și ia de pe foc. Când mănânci, adaugă pătrunjel tocat și 1 lingură de smântână.

Tartă cu ciuperci și spanac [V] [PLITĂ] [CUPTOR] [60 minute][6P]

Poate fi GF dacă folosești făină și praf de copt fără gluten.

150g făină

1 lgț (5g) praf de copt

50g unt

2 Lg lapte

1 ceapă galbenă

300g ciuperci proaspete sau congelate

100g spanac baby

1 lgț cimbru uscat

200g smântână fermentată

1 Lg muștar

1 ou

Cuptorul la 180C. Pregătește o tavă de tartă (24cm diametru sau pe acolo). Amestecă 150g de făină cu 5g de praf de copt (jumătate de plic) și 1/2 linguriță de sare și apoi adaugă peste ele un ou bătut, 50g de unt topit și 2 linguri de lapte; amestecă bine cu un tel sau o lingură până obții un aluat omogen, grăsuț și puțin elastic; întinde-l cu degetele în tavă, până la marginea de sus și dă-l la rece până pregătești umplutura.
Călește în 2 linguri de unt/ulei de măsline 1 ceapă galbenă tocată mărunt, apoi pune peste ea 300g de ciuperci tăiate felii și 100g de spanac baby și călește până s-s-a înmuiat. Ia de pe plită, adaugă 1 linguriță de cimbru uscat, 200g de smântână fermentată, o lingură de muștar și un ou, asezonează cu sare și piper și pune umplutura peste aluat; dă la cuptor 40-45 de minute, până s-a închegat umplutura.

Omletă la cuptor [GF] [40 minute] [CUPTOR [6P]

Poți înlocui pâinea și lipiile cu versiuni fără gluten sau le poți omite total.

250g + 100g roșii cherry

6 căței de usturoi

1 ceapă roșie

8 ouă

1 dovlecel/zucchini

100g rucola sau spanac baby

50g telemea

2 lipii

1 avocado

50g cașcaval

pâine

Cuptorul la 190C. Tapetează cu hârtie de copt o tavă de cam 20 x 20cm dimensiune. Taie în două 250g de roșii cherry și pune-le într-un bol. Curăță 6 căței de usturoi și toacă-i mărunt. Pune-i peste roșii. Taie felii subțiri 1 ceapă roșie mică. Pune-le și pe ele peste roșii și adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Pune totul pe tavă și dă la cuptor 15-20 de minute.

Între timp, bate bine 8 ouă cu 1/2 linguriță de sare și puțin piper. Taie un dovlecel/zucchini felii subțiri și pune-le în ouă. Mai pune 100g de rucola sau spanac și 50g de telemea mărunțită. Scoate tava din cuptor și toarnă amestecul de ouă, apoi mai dă la cuptor 20 de minute, până când oul e făcut. Taie-o în 6 porții și depozitează-le în recipient etanș în frigider.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture