CADOU: Advent de cadouri foodie [1-8]
Primele 8 rețete!
Dragi prieteni,
Acesta e cadoul meu pentru voi de acest Crăciun: 24 de rețete pe care le puteți face ca să le dați cadou celor dragi și care garantat îi vor face fericiți. Pentru că sunt foarte bune și pentru că sunt făcute de voi.
Ce e frumos la cadourile foodie e că nici nu trebuie să fii mare bucătar sau patiser ca să-ți iasă ceva foarte bun. Poți face alcool infuzat, mixuri de condimente, unt aromat - și toate au un aer festiv și special. Și nici nu ai nevoie de aparate complicate: am făcut toate astea pe plită și în airfryer.
Eu dau de obicei o combinație de 5 lucruri diferite și sunt în general adaptate destinatarului: pentru copii mai multe dulciuri, pentru adulți mai multe lucruri sărate sau condimente sau… de adulți (alcool). Dacă necesită instrucțiuni, le adaug.
Câteva principii despre cadourile comestibile:
să nu necesite asamblare. Adică nu ingrediente pentru o prăjitură: ia aici niște făină, zahăr și cacao, pune tu unt, ouă, etc și fă toată treaba, eu ți-am dat cadoul. Excepție: mixul pentru ciocolată caldă, dar nu are nevoie decât de lapte și o crăticioară, că este atât de bun încât cred că oamenii vor trece peste acest inconvenient.
să țină bine la temperatura camerei, ambalat, măcar 5 zile. Cookies, mici prăjituri, condimente, alcool, nuci coapte - toate rezistă, în ambalaje închise, foarte bine. Și pentru că nu vrei să supraaglomerezi frigiderele deja burdușite, și pentru că e mai ușor și pentru tine să le faci pe parcursul mai multor zile. Excepție: chili oil, pentru că are ingrediente care pot evolua spre rău dacă stă la temperatura camerei. Deși rețeta din lista de azi, veți vedea, nu are usturoi tocmai pentru a evita această situație. Mai bine să stea la frigider.
să fie diverse. Adică nu doar cookies, nu doar chec, nu condimente. Excepție: dacă alegi să faci ceva de dimensiune normală - un cozonac umplut, un bundt cake, o babka - atunci acela poate fi întreg cadoul.
Și acum, primele 8 rețete.
Voi posta și pe Instagram versiunile video ale tuturor rețetelor, câte una pe zi, până pe 24 decembrie:
Ziua 1: Bagel Mix
2 Lg semințe de susan albe
2 Lg usturoi granulat
2 Lg ceapă uscată
2 Lg semințe de susan negre
2 Lg semințe de mac
2 Lg fulgi de sare
Amestecă-le pe toate într-un borcan. Merge foarte bine cu cream cheese, avocado, ouă ochiuri sau pe ovăz sărat.
Ziua 2: Orange Wine
750ml rosé
125ml vodcă
100g zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
1 baton de scorțișoară
2 portocale, tăiate în sferturi
1 lămâie, tăiată în sferturi
Amestecă într-un borcan toate ingredientele și ține-l într-un loc întunecat și răcoros 2 săptămâni. Din când în când, mai amestecă mixul.
Când e gata, strecoară și decantează în sticle mai mici - îți iese 1 litru de alcool aromat.
Ziua 3: Nuci în bezea
1 albuș
1 Lg zahăr
1 lgț scorțișoară
Fulgi de chili
2 căni de mix de nuci crude
Bate albușul spumă, apoi pune zahăr și mai bate până s-a dizolvat zahărul și bezeaua e lucioasă. Adaugă scorțișoară și fulgi de chili după gust și mai bate puțin. Pune nucile (eu am folosit pecan, caju și arahide) și amestecă să ajungă bezeaua pe toate. Pune-le pe o tavă cu hârtie de copt, într-un singur strat, și dă-le la cuptor 30 de minute la 165C. Mai verifică să nu se ardă - mai depinde și de cuptor. Eu le-am copt la airfryer și am schimbat ordinea tăvițelor la fiecare 10 minute.
Sunt gata când bezeaua s-a colorat și nu mai lipicioasă.
Ziua 4: Mini-chec cu arome de turtă dulce
125g unt la temperatura camerei
100g zahăr brun
1 ou
100g iaurt grecesc
150g melasă (siropul, nu zahărul brun pe care scrie molasses)
1 plic de zahăr vanilat
180g făină de prăjituri
1 lgț praf de copt
1/4 lgț sare
3 lgț condiment pentru turtă dulce
Bate untul cu zahărul, apoi adaugă pe rând și încoporează oul, iaurtul și melasa. O să pară puțin tăiat, e ok, se va regla. În alt bol, amestecă toate celelalte ingrediente. Pune jumătate de amestec peste unt și încorporează, apoi repetă cu restul. Vei avea un aluat aerat, e ok.
Pune aluatul în forme mici de chec sau în forme de brioșe. Mie mi-au ieșit 7 mini-checuri, probabil ies cam 10-12 brioșe. Dă la cuptor la 175C timp de 20-25 de minute, până trec testul scobitorii.
Opțional, poți să le decorezi cu zahăr pudră pentru un aer mai festiv.
Ziua 5: Hot Choc Mix
1 plic de zahăr vanilat
200g ciocolată neagră (min. 50%), ruptă bucăți mici
100g zahăr
60g cacao
Amestecă totul într-un borcan. Pentru a face o cană de ciocolată caldă, pune 2 linguri de mix cu 250ml de lapte într-o crăticioară, la foc mic. Amestecă constant până s-a dizolvat ciocolata și băutura are un aspect omogen. Dacă vrei o ciocolată groasă, ca în filme, pune și 1 Lg de amidon de porumb de la început. Ia de pe foc când lichidul s-a îngroșat.
Ziua 6: Portocale confiate cu ciocolată
3 portocale
400g zahăr
100g ciocolată neagră
Taie 3 portocale felii de 3mm grosime. Într-un vas larg, pune 400g de zahăr și 400ml apă și fierbe până când s-a dizolvat zahărul, apoi încă 5 minute la foc mic. Pune feliile de portocală într-un singur strat (repeți apoi cu cele rămase) și lasă-le să fiarbă în sirop la foc mic cam 15 minute. Întoarce-le din când în când. Când începe să cedeze pulpa, scoate-le pe un grătar și lasă-le să se usuce peste noapte.
Eu le-am pus 3 ore în deshidrator ca să accelerez uscarea.
Topește la bain marie ciocolata și înmoaie câte o jumătate de felie în ciocolată, apoi lasă-le să se întărească pe o hârtie de copt.
Păstrează siropul în care au fiert portocalele pentru cocktailuri sau limonade.
Ziua 7: Shortbread cu blue cheese
125g unt nesărat, la temperatura camerei
1 gălbenuș de ou
200g făină
150g blue cheese, fărâmițată
Mixează untul cu gălbenușul de ou, apoi adaugă făina în 2 etape și oprește-te imediat ce a încorporat-o. Adaugă brânza și mixeaz-o în aluat cu o spatulă - vrei să se vadă, nu să fie complet omogenizată.
Rulează aluatul sub formă de salam - eu am folosit o formă din care ies pătrate, oricare e ok - și dă-l la rece câteva ore, învelit în folie alimentară.
Încinge cuptorul la 175C. Taie aluatul rece în felii de 5mm grosime și dă-l la cuptor până când marginile încep să se rumenească - cam 10-12 minute, dar depinde de cuptor.
Lasă-le să se răcească de tot în tavă, altfel se vor sfărâma când le ridici.
Ziua 8: Chili crisp // Chili oil
250ml ulei
3 steluțe de anason
1 baton de scorțișoară
2 Lg boabe de piper negru
1 Lg piper lung (opțional)
7-8 Lg fulgi de chili
3-4 Lg ceapă uscată
3 Lg semințe de susan alb
1 Lg fulgi de gochugaru (ardei coreeni, opțional)
2 Lg sos de soia
1 Lg zahăr brun
Pune la fiert uleiul cu anasonul, scorțișoara și piperul și lasă să fiarbă la foc mic cam 15 minute. Dar nu pleca de lângă el, să nu se ardă.
Între timp, amestecă toate ingredientele în afară de zahăr și sos de soia într-un bol (sau un borcan de sticlă borosilicată, să reziste la uleiul fierbinte). Când piperul începe să-și schimbe culoarea, ia uleiul de pe foc și strecoară-l direct peste ingredientele uscate. Lasă să se gătească toate în uleiul fierbinte și, când s-a mai răcit, pune zahărul și sosul de soia și amestecă. Pune la frigider în borcan etanș după ce s-a răcit de tot.
Dacă ți-au plăcut ideile acestea, abonează-te aici ca să primești direct în inbox următoarele două episoade cu idei:
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.









