CADOU: Advent de cadouri foodie [9-16]
Doar dulciuri de data asta
Dragi prieteni,
Acesta e cadoul meu pentru voi de acest Crăciun: 24 de rețete pe care le puteți face ca să le dați cadou celor dragi și care garantat îi vor face fericiți. Pentru că sunt foarte bune și pentru că sunt făcute de voi.
Aici sunt primele:
Postez și pe Instagram versiunile video ale tuturor rețetelor, câte una pe zi, până pe 24 decembrie. Pe măsură ce voi posta videourile, voi înlocui și pozele de aici, pentru că nu am apucat încă fac poze mulțumitoare tuturor.
Dacă ți-au plăcut ideile acestea, abonează-te aici ca să primești direct în inbox următoarele două episoade cu idei:
Ziua 9: Caramele cu fulgi de sare
200g de zahăr brun
200g de zahăr alb
350ml de smântână dulce (30-35% grăsime)
2 lingurițe fulgi de sare
Pregătește mai întâi două tăvi de chec/cozonac: tapetează-le cu hârtie de copt pe care o ungi cu puțin ulei.
Pune într-o oală înaltă zahărul, smântâna și 1 linguriță din fulgii de sare și dă în clocot, amestecând continuu cu o lingură de lemn.
Când a început să fiarbă, nu mai amesteca. Pune termometrul de zahăr/dulceață în oală. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic până ajunge la 118C. Spală din când în când pereții oalei cu o pensulă de silicon înmuiată în apă, ca să nu se cristalizeze caramelul. Nu pleca nicio clipă de lângă el, se poate face scrum în 5 secunde.
Când a ajuns la temperatura de caramelizare (scrie Soft Ball pe termometru), toarnă cu grijă amestecul în cele două tăvi și presară restul de sare pe el.
După ce s-a răcit, taie caramelul în bucăți mici și împachetează-l în hârtie copt.
Ornamentul cu numele este făcut de prietenul Cosmin de la TriaxSynergy. Dacă vrei să comanzi pentru cadourile tale, sau pentru brad,, poți să o faci aici.
Costă 15 lei/buc sau 50 lei/4 buc.
Ziua 10: Madeleines
Pentru aceste prăjiturele ai nevoie de un aparat precum cel de waffles, dar cu forme de madeleines. Eu am un sandwich maker Tefal cu plăci de schimb și printre ele sunt și unele de madeleines pe care le folosesc cu mare drag de vreo 5 ani. Dacă nu ai, poți la fel de bine să le faci în forme de mini-brioșe și să le coci 10-12 minute la cuptor.
Avantajul acestei forme, pe lângă faptul că ies niște produse frumoase, este că pot fi și acoperite cu ciocolată, glazură colorată sau făcute multicolor. Sunt minunate pentru un cadou de sărbători.
80g unt
1 ou
40g zahăr
75g făină
3g praf de copt
1 plic zahăr vanilat
Topește untul. Într-un vas, amestecă zahărul cu oul, apoi încorporează făina, praful de copt și zahărul vanilat. Adaugă untul și omogenizează. Lasă să se odihnească 30 de minute, apoi încinge aparatul/cuptorul, pune aluat cât să umpli 3/4 din formă și coace-le. La al meu, durează 2:30 minute.
Ziua 11: Ciocolată pe băț
200g ciocolată de menaj bună la gust (precum cea de la Nestle)
Bețe de înghețată, frigărui de bambus sau linguri de bambus
Topește ciocolata la bain-marie și toarn-o în forme de cuburi de gheață din silicon. Dă-o la rece. Când începe să se întărească, pune în fiecare formă bățul, ca să formezi un fel de acadele de ciocolată. Când s-au întărit de tot, scoate-le din formă și ambalează-le în hârtie de copt sau pungi transparente. Fă-le cadou cu instrucțiunea de a fi puse în lapte fierbinte. Ciocolată caldă pe băț!
Opțional, poți adăuga decorațiuni de zahăr colorat sau mini-bezele deasupra înainte să se întărească ciocolata. Va fi mai festiv.
Ziua 12: Salam de ciocolată și biscuiți
100g unt nesărat, moale
300g ciocolată neagră, ruptă în bucăți
100g ciocolată cu lapte, ruptă în bucăți
3 linguri coniac sau prosecco
50g migdale fulgi
50g fistic decojit
50g nuci
5 biscuiți digestivi, rupți în bucăți de mărimea unui bob de mazăre
1 Lg zahăr pudră
Într-un bol pus deasupra unei cratițe cu apă abia fierbând, topește ușor untul și ciocolata, amestecând până obții o compoziție omogenă. Încorporează coniacul, nucile și biscuiții. Acoperă bolul și lasă-l la frigider 1 oră, până când compoziția se întărește, dar rămâne maleabilă.
Împarte compoziția în două. Pune fiecare jumătate în centrul unei bucăți mari de folie alimentară. Împăturește folia peste compoziție și modelează cu mâinile câte un salam de aproximativ 5 cm grosime. Rulează-l în folie, răsucind capetele ca să sigilezi. Rulează-l pe blatul de lucru ca să îi dai o formă uniform rotundă. Lasă la frigider încă o oră, până se întărește.
Presară zahărul pudră pe blatul de lucru, apoi desfă fiecare salam și rulează-l prin zahăr ca să îl acoperi complet. Scutură excesul cu o pensulă de patiserie.
Leagă salamul cu sfoară, la intervale de aproximativ 2 cm, pentru a crea aspectul unui salam uscat. Taie două bucăți de hârtie de copt de cca. 25,5 × 25,5 cm. Așază câte un salam în centrul fiecărei bucăți, rulează și leagă cu o panglică, dacă vrei să îl oferi cadou.
Ziua 13: Cookies în relief cu beurre noisette
Acești biscuiți sunt festivi și nu necesită niciun efort de decorare post-coacere. Dar e important să aveți forme care imprimă un model pe aluat.
24 biscuiți de 7cm
240g unt nesărat
180g făină albă 550
100g făină fină pentru patiserie (000)
1/2 lgț sare
1/4 lgț bicarbonat de sodiu
50g zahăr
50g zahăr brun
1 ou mare
1/2 lgț esență de vanilie-nuci
1 Lg apă
Topește untul într-o cratiță, la foc mediu. Continuă să îl gătești, rotind cratița ocazional, până când capătă o culoare aramie și un miros de nuci, 5–10 minute. Lasă untul să se răcorească puțin, apoi pune-l la frigider aproximativ 2 ore, până devine solid.
Amestecă făinurile, sarea și bicarbonatul într-un bol. Pune deoparte.
Bate untul noisette până devine moale și cremos. Adaugă zahărul alb, apoi zahărul brun, oul și vanilia. Bate până când compoziția devine deschisă la culoare și spumoasă.
Încorporează amestecul de făinuri, apoi adaugă apa și amestecă până la omogenizare completă. Împarte aluatul în două, aplatizează fiecare bucată într-un disc și învelește în folie alimentară. Dă la rece cel puțin 1 oră.
Cuptorul la 175C. Unge două tăvi sau tapetează-le cu hârtie de copt.
Lucrează cu câte o porție de aluat odată. Așază aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și întinde-l la o grosime între 3 mm și 6 mm.vTăvălește ștampilele pentru biscuiți prin făină, apoi presează-le în aluat.vFolosește un decupator rotund de 7 cm ca să tai biscuiții ștampilați și mută-i cu grijă în tăvile pregătite. Coace 14–16 minute, până când se rumenesc ușor. Scoate biscuiții și lasă-i câteva minute în tavă, până se întăresc, apoi mută-i (cu hârtie cu tot) pe un grătar să se răcească complet.
Ziua 14: Biscotti
2 ouă L
120g zahăr
220g făină + extra făină pentru formare
1 lgț praf de copt
1/4 lgț sare
2 plicuri de zahăr vanilat
100g merișoare uscate
50g alune de pădure coapte sau fistic
Încinge cuptorul la 165C. Pune o hârtie de copt pe o tavă măricică.
În mixerul planetar sau într-un bol, cu mixerul de mână, bate zahărul cu ouăle până obții o spumă albicioasă - cam 5 minute. Într-un alt bol, amestecă făina, sarea, praful de copt și zahărul vanilat. Adaugă-l peste ou și mai mixează până ai un aluat omogen. Încorporează merișoarele și alunele cu o spatulă.
Pe un blat bine înfăinat, pune aluatul. Presară și deasupra făină, ca să nu te lipești, și dă-i o formă de franzelă: cam 30cm lungime, cam 7-8 cm lățime. Transferă pe tavă și dă la cuptor 25 de minute.
Scoate tava din cuptor (nu îl opri) și lasă prăjitura să se răcească 10 minute pe un blat. Apoi taie-o oblic în felii de 1,5cm. Pune feliile pe tavă și dă înapoi la cuptor 10 minute. Scoate tava, întoarce feliile pe partea cealaltă și mai dă 10 minute la cuptor.
Lasă-le să se răcească în tavă. Țin la temperatura camerei, în recipient etanș, câteva săptămâni.
Ziua 15: Chec cu lămâie
Poți face un chec mare sau 7 checuri mici, cum dorești.
3 ouă mari
225g zahăr
120g smântână fermentată
70g unt nesărat, tăiat cubulețe + extra pentru uns tava
1 Lg semințe de mac
Coaja rasă de la 3 lămâi
170g făină
7g praf de copt
1/4 linguriță sare
90g zahăr pudră, cernut
2 Lg zeamă de lămâie
Cuptorul la 160C. Unge tava de chec și tapeteaz-o cu hârtie de copt, apoi pune-o deoparte.
Pune ouăle și zahărul granulat în bolul mixerului, cu accesoriul tel montat, și mixează la viteză medie-mare cam 2 minute, până devin palide și spumoase. Adaugă smântâna și continuă să bați încă 2 minute, până când compoziția este omogenă.
Între timp, topește untul într-un vas mic, la foc mic. Adaugă semințele de mac și coaja de lămâie, amestecă și lasă deoparte.
Cerne făina, praful de copt și sarea într-un bol. Încorporează-le în amestecul de ouă folosind o spatulă, apoi pune și untul cu macul și coaja de lămâie.
Toarnă compoziția în tava pregătită, astfel încât să ajungă la trei sferturi din înălțimea acesteia. Pune tava pe o tavă de cuptor și coace 55–65 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Nu deschide ușa cuptorului în primele 45 de minute.
Pentru glazură, amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie până obții o cremă lichidă.
Toarnă glazura peste prăjitură imediat ce o scoți din cuptor, întinzând-o astfel încât să pătrundă și să formeze o crustă frumoasă. Las-o să se răcească 30 de minute înainte de a o scoate din tavă.
Ziua 16: Brittle cu arahide
Brittle e un fel de zahăr ars (cine a crescut în anii 80-90 știe ce e) în care adaugi bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul creează o reacție efervescentă care îi dă zahărului ars un aspect de spumă rigidă - cam ca ciocolata aerată, dar din caramel. E spectaculos și se păstrează foarte bine la temperatura camerei. Ideal pentru copii, nu prea ideal pentru cei cu dinți fragili.
500g zahăr
240ml sirop de glucoză sau porumb (precum)
125ml apă
200g arahide prăjite sărate
30g unt
1 1/2 lgț bicarbonat de sodiu
1 1/2 lgț esență de vanilie
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune-o deoparte. Măsoară arahidele, untul, bicarbonatul și vanilia și ține-le la îndemână.
Adaugă zahărul și apa într-o cratiță medie și amestecă bine. Încorporează siropul de glucoză. Gătește amestecul la foc mediu, amestecând ocazional, până când începe să fiarbă ușor.
Atașează un termometru pentru bomboane pe marginea cratiței, având grijă ca vârful să fie scufundat în lichid, dar să nu atingă fundul. Continuă să gătești, amestecând ocazional, până când temperatura ajunge la 121C.
Adaugă arahidele și amestecă încontinuu până când termometrul indică 149C.
Ia cratița de pe foc și adaugă imediat untul, bicarbonatul și vanilia. Amestecă; compoziția va face spumă și își va schimba textura. Toarnă cu grijă amestecul fierbinte pe tava pregătită și folosește un cuțit sau o lingură ca să îl întinzi rapid într-un strat uniform.
Lasă să se răcească complet (cel puțin 30 de minute), apoi rupe-l în bucăți.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.


![CADOU: Advent de cadouri foodie [1-8]](https://substackcdn.com/image/fetch/$s_!xh3z!,w_1300,h_650,c_fill,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep,g_auto/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F20af847f-7917-40e6-ae30-686843f00b37.heic)







