Dacă încă nu v-ați plictisit de gândurile mele despre cum să hrănim mai bine oameni la noi acasă, mai bag o fisă: câtă mâncare pregătim ca să ne ajungă, dar să nu ne rămână?
Cantitatea e importantă pentru că trăim într-o cultură care ne spune că ar fi cea mai mare rușine să rămână cineva nemâncat la noi la masă. Dar și pentru că nu vrem să aruncăm mâncare, și din motive financiare, și de mediu. Și, atunci, cum ajungi la o estimare corectă?
Sunt mai multe școli de gândire. Prima, după care mă ghidez când fac mese tip bufet, este să estimezi un anumit număr de mini-porții pentru fiecare invitat. Evident că nu toată lumea mănâncă la fel și nici aceleași proporții din felurile puse pe masă, dar, în medie, pe aici sunt:
aperitive reci (legume, fructe, sosuri, alune, crackeri, brânză) - 5-7 porții de persoană
aperitive calde (chiftele, aripioare, sandvișuri mici, mini-quiche-uri) - 5-7 porții de persoană
deserturi mici (muffins, prăjiturele, cookies) - 2-3 porții de persoană
vin/prosecco/spumant - 1 sticlă la 2 persoane
bere - 2 cutii/sticle de persoană
apă/suc - 500ml de persoană
A doua abordare e pentru stat la masă. Am văzut că Ina Garten - o autoare de rețete și cărți venerată în SUA, și pe bună dreptate - merge pe acest principiu: pentru fiecare persoană, pregătește 250g de carne (inclusiv pește) și 125g de garnituri. A explicat asta într-un reel pe Insta și cred că ori avem niște diferențe culturale majore (foarte posibil), ori s-a pierdut ceva pe drum în explicație, că mie mi se pare că proporția ar trebui să fie invers. Eu, cel puțin, nu pun pe masă de două ori mai multă carne decât legume și carbohidrați.
De exemplu:
fac o bucată de carne pentru fiecare invitat (pulpe superioare de pui, de exemplu), plus una de rezervă; o asemenea bucată înseamnă cam 120-130g de carne fără os;
cam 80-100g de carbohidrați - orez, quinoa, cartofi, mix de cereale, etc
cam 200g de legume - și aici mereu sunt 3-4-5-6 salate diferite, ca să-și găsească toată lumea ce-i place.
Desigur, ce rămâne devine prânz a doua zi. Cei de la Bon Appetit chiar recomandă un mod de a face entertainment ȘI meal planning invitând oameni acasă duminică seara și gătind dublul cantității necesare pentru musafiri, care să devină apoi mesele din următoarele 3-4 zile. Nu e deloc o idee rea.
Dacă aveți alte trucuri, împărtășiți-le în comentarii.
*Masa de mai sus e de duminică de la prietena mea Tea, care ne găzduiește și ea serile de boardgames și gătește nemaipomenit.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.