La începutul anului mi-am propus să invit prieteni la masă la fiecare 2-3 săptămâni. Și iată că nici nu e final de februarie și deja mă pregătesc de a patra cină (fără să pun la socoteală cinele de la Crăciun și Revelion). Unele sunt cu prietenii cu care joc boardgames, altele cu prieteni pe care nu i-am mai văzut de mult, altele cu prieteni foarte buni din zone diferite ale vieții pe care vreau să-i pun la un loc. Nu e salon literar, nici dineu cu șervete apretate; ne strângem în jurul unor meniuri ușor de făcut, cu opțiuni pentru toată lumea, și vorbim despre mâncare și despre viață. Și e mai ușor decât crezi să faci asta.
Nu întâmplător, și primul episod din sezonul 2 Învinge tava e tot despre asta, că și lui Alex, partenerul meu de podcast, îi place să aibă oameni la masă. Ne-am dat seama că e ceva ce părinții noștri făceau cu ușurință în anii 80-90, dar cumva nouă nu ne mai vine la fel de ușor. Așa că a devenit o treabă programatică, planificată, că altfel nu are șanse să se întâmple.
Povestim în podcast cum facem noi meniuri, dăm și o rețetă ușor de făcut și ascultăm și sfaturile unor oameni simpatici: Alex Burcă de la Bistro Mosafir și Alexandra și Cătălin Cincu de la Călătorii și farfurii.
Aici găsiți și rețetele și alte lucruri:
Acestea sunt câteva principii pe care le respect eu:
Construiesc în jurul unui fel principal puțin mai elaborat: pui la cuptor, bibimbap, osso bucco, lasagna, etc.
Mă asigur că nu sunt mai mult de 1-2 feluri care trebuie să fie calde sau făcute pe loc.
Caut tot timpul rețete și idei de dipuri/sosuri care să formeze majoritatea aperitivelor.
Am mereu salate pe masă, mai ales salate din frunze + fructe de sezon. Dau multă prospețime.
Pe cât e posibil, fac pâine. Fie ciabatta, fie pâine cu maia, fie chifle. Nu trebuie să fie neapărat cu maia, doar să fie caldă și bună. Nimeni nu zice nu la o pâine proaspătă.
Pregătesc un desert. Mai demult făceam și câte cinci că nu mă putea hotărî, dar doar îmi făceam viața grea. Un desert bun și ușor de făcut - brownies, lemon bars, un chec, pudding de ciocolată.
Aleg un preparat surprinzător - vorbesc și în podcast despre asta - care are potențial să îi facă pe musafiri să vorbească multă vreme despre el. Nu e neapărat felul principal. De exemplu, la o masă recentă a fost un dip mediteraneean: pătrunjel, oregano, roșii uscate, sare, piper, ulei de măsline, oțet de cidru și cremă de oțet balsamic. Cu ciabatta sticks proaspete.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.