Continuăm seria de rețete din Napoli cu o băutură perfectă pentru vremea asta. Limoncello este un lichior de (coajă de) lămâie inventat fie pe coasta Amalfitană, fie în Sicilia, acum vreo 100 de ani. Este un digestiv, se servește la finalul mesei ca să-ți pice bine lasagna sau ce ai mâncat mai consistent. Și este un ingredient grozav pentru cocktailuri, înghețate și alte deserturi, câtă vreme sunt pentru adulți. Căci are mult alcool.
Dacă ați fost în sudul Italiei, ați văzut cu siguranță peste tot sticle de diferite dimensiuni cu această licoare dulce și aromată. Și e foarte probabil să nu știți că se poate face acasă extraordinar de ușor. Practic, se face singură.
Vă trebuie lămâi (am înțeles că merge și cu limete, dar să ne ocupăm deocamdată de rețeta clasică), vodcă și zahăr. Și puțină răbdare.
Limoncello
7 lămâi netratate
700ml vodcă (am folosit Finlandia)
400g zahăr alb
500ml apă
Spală bine bine lămâile. Curăță-le de coajă cu un peeler de legume - vrei să obții doar partea galbenă, aromată, nu și pe cea albă, care e amară. Pune toate cojile într-un borcan și pune deasupra vodca. Închide borcanul cu un capac și dă-l la un loc ferit de soare oricât între 4 și 30 de zile. No pressure, cum ar veni. Dacă mai dai de el și-l agiți puțin, nu-i faci rău, ci chiar bine. Cu cât îl lași mai mult, cu atât mai puțin limpede, aici ține de gust (eu l-am ținut 7 zile, dar o să mai fac și cu perioadă mai mare).
Fă un sirop din zahăr și apă: amestecă totul într-o crăticioară și dă în clocot, apoi mai lasă să fiarbă 5 minute. Lasă să se răcească de tot. Îți vor ieși cam 600-650ml de sirop.
Strecoară vodca și aruncă resturile de coji. Adaugă jumătate din siropul răcit, amestecă bine și gustă. Dacă ți se pare că ar putea fi mai dulce, mai pune și restul de sirop. (Eu am pus 400ml din cei 600.) Trage în sticle limoncello și ține-l la rece, chiar la congelator.
Dacă ți-a plăcut rețeta asta simplă, sigur îți vor plăcea și meniurile săptămânale, cu feluri pe care le poate face oricine. Abonează-te aici:
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.