Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Seria de rețete din Napoli continuă mâine cu Pizza al Limone di Sorrento, un proiect de weekend perfect.
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Sandvișuri Caprese
4 ciabatta mici (sau 2 mari)
100g pesto
200g mozzarella
4 roșii
100g rucola
Taie pe orizontală ciabattele. Unge partea de jos cu pesto, pune mozzarella feliată, roșii feliate și rucola, așază partea superioară, învelește-le individual în folie metalică sau de copt și dă-le la rece până le vine rândul
Tarator - supă bulgărească de castraveți [V] [10 minute] [4P]
750ml cu iaurt gras
250ml cană de apă plată
2 castraveți Fabio
2-3 căței de usturoi
2-3 linguri de miez de nucă
câteva fire de mărar
2 linguri de ulei de măsline
Toacă castraveții și nucile mărunt, dă cățeii de usturoi prin presă și amestecă toate ingredientele într-un vas încăpător. Asezonează cu sare, dacă e nevoie.
Dacă dorești instrucțiuni pas cu pas, le găsești la Kissthecook.ro.
Luni
Salată de sardeluțe marinate [GF] [5 minute] [2P]
200g sardeluțe marinate
1 roșie
1/2 ceapă roșie
1 lămâie
4 felii pâine prăjită
Pune pe o farfurie întinsă: 200g de sardeluțe marinate, o roșie tăiată cubulețe mici, o jumătate de ceapă roșie tăiată cubulețe mici. Stoarce deasupra o lămâie întreagă și picură puțin ulei de măsline extravirgin. Mănâncă cu pâine prăjită.
Marți
Lapte/iaurt cu fulgi de porumb [V][5 minute][4P]
1L lapte/iaurt
500g fulgi de porumb neîndulciți
200g fructe de pădure
Pune laptele rece peste fulgi și fructe și bucură-te de un mic-dejun răcoros.
Salată de roșii cu brânză [V] [GF] [5 minute] [2P]
4 roșii
200g telemea
ulei de floarea soarelui
pâine proaspătă
roșiile să fie foarte bine coapte și tăiate cuburi
telemeaua să fie tăiată cuburi de dimensiuni similare cu roșiile
uleiul să fie de floarea soarelui - cei de la Gramador au un ulei presat la rece foarte bun, de exemplu, dar se găsește în hypermarketuri de la nenumărate branduri.
sarea poate fi și sare ȘI piper proaspăt măcinat.
Lipie cu legume proaspete, marinate [V] [GF] [10 minute] [4P]
3-4 ardei grași/kapia
3 morcovi
2 cepe roșii
4 cepe verzi
1 legătură pătrunjel
1 lămâie
1 lgț boabe de piper
1 lgț oregano uscat
4 Lg ulei de măsline
4 lipii
200g cream cheese
Spală și taie fâșii de 1cm 3-4 ardei grași (kapia sau colorați). Fă fâșii subțiri cu peelerul din 3 morcovi. Taie 2 cepe roșii rondele. Taie 4 cepe verzi bucăți de 7-8cm lungime. Pune-le pe toate într-o pungă. Separat, amestecă: 3 linguri de pătrunjel tocat, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 linguriță de zeamă de lămâie, 1 linguriță de boabe de piper, 1 linguriță de oregano uscat și toarnă peste toate cam 4 Lg de ulei de măsline. Pune sosul în pungă peste legume și dă la rece. Când vrei să mănânci, unge o lipie cu cream cheese și pune 1 sfert din legumele marinate. Rulează și mănâncă.
Miercuri
Salată mediteraneană cu quinoa și năut [V] [GF] [20 minute] [4P]
1 conservă de 400g de năut
1 conservă de quinoa sau 200g de quinoa preparată
1 borcan de 400g de ardei copți
50g măsline Kalamata
1 ceapă roșie
1 castravete Fabio
100g telemea
1 legătură de pătrunjel
4 Lg ulei de măsline
2 Lg oțet de vin roșu
1 cățel de usturoi
1 lgț boia
1/2 lgț chimion
Scurge și spală 1 conservă de năut. Scurge și spală 1 conservă de quinoa. Scurge 1 borcan mic de ardei copți. Pune-le într-un bol. Adaugă: 1 mână de măsline Kalamata, 1 ceapă roșie tăiată mărunt, 1 castravete tăiat cuburi, 100g de telemea mărunțită, 1 legătură de pătrunjel tocată. Separat, fă un sos din: 4 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de oțet de vin roșu, 1 cățel de usturoi tocat mărunt, 1 linguriță de boia, 1/2 linguriță de chimion, sare și piper. Toarnă peste salată și amestecă să omogenizezi.
Joi
Salată de paste [20 minute] [PLITĂ] [4P]
Sosul
2 Lg oțet de vin roșu
1 cățel de usturoi, ras
1/2 lgt oregano uscat
30ml ulei de măsline
Pastele
250g paste scurte
250g roșii cherry tăiate în două
120g mozzarella bile sau cuburi
50g salam italian uscat, tăiat fâșii subțiri
100g măsline Kalamata tăiate felii
1/4 castravete tăiat felii subțiri
1/2 ceapă roșie mică tăiată mărunt
1 legătură de pătrunjel
30g busuioc
Fierbe pastele al dente în apă foarte sărată și scurge-le. Când s-au răcit puțin, amestecă-le cu restul ingredientelor. Fă sosul și pune-l peste. Asezonează cu sare și piper și mănâncă.
Budincă de chia la rece [V][5 minute][6P]
120g semințe de chia
750g lapte
miere
300g fructe de sezon
Pentru 6 porții: amestecă într-un bol mai mare: 120g (12 linguri) de semințe de chia cu 750ml de lapte sau lapte vegetal, un praf de sare și 3-4 linguri de miere (opțional). Acoperă și dă la rece peste noapte, apoi mai amestecă o dată și depozitează în recipient etanș. Când mănânci, pune fructe de sezon peste ea.
Vineri
Salată de pui [GF] [20 minute] [4P]
500g pui la rotisor, dezosat (doar carnea)
1 lămâie
150g maioneză sau iaurt grecesc
50g smântână fermentată
1/2 lgț muștar Dijon
2-3 tije de țelină Apio
1/2 ceapă galbenă
2 cepe verzi
100g nuci
3 Lg tarhon, pătrunjel sau chives
4 felii pâine prăjită
Fă puiul franjuri. Pune-l într-un bol. Toacă mărunt Apio, ceapa, ceapa verde, nucile, verdețurile. Amestecă maioneza/iaurtul cu smântâna și muștarul și asezonează cu sare și piper. Amestecă totul și dă la rece cel puțin 4 ore. Mănâncă cu pâine prăjită.
Sâmbătă
Salată de fasole cu ricotta și pesto [V] [PLITĂ] [15 minute] [4P]
2 conserve de 400g de fasole albă mare
1 borcan mic de pesto
250g ricotta
1 lămâie
4 felii de pâine
Pune fasolea cu tot cu lichidul din conservă într-o cratiță și încălzește-o până când boabele sunt calde. Scurge-le și pune-le pe un platou. Împrăștie deasupra pesto și ricotta. Rade și coaja de lămâie și presar-o, apoi stoarce zeama peste tot. Mai pune 2-3 linguri de ulei de măsline bun și puțin piper proaspăt măcinat. Mănâncă cu o felie groasă de pâine. Opțional, poți decora cu frunze de busuioc, dar nu e necesar.
Guacamole cu tortilla chips [2P]
2 avocado ready-to-eat (adică copți, moi ca untul)
1/2 ceapă roșie, tocată mărunt
1 limetă, zeama
1 roșie, tocată mărunt
1 cățel de usturoi, tocat mărunt
1 legătură de coriandru frunze sau pătrunjel, tocat
tortilla chips sau 2 lipii
Amestecă toate ingredientele, asezonează cu sare și mănâncă cu chipsuri sau lipii.
TIP: Dacă nu termini guacamole, îl poți păstra la frigider într-un recipient etanș dacă îl acoperi cu un deget de apă rece înainte. Cam 24 de ore poți să îl consumi fără să piardă semnificativ din aromă.
Desertul săptămânii
Înghețată “Gin & Tonic“
În această variantă, e doar pentru adulți. Dacă vrei să faci și pentru copii - sau pur și simplu nu vrei să fie cu alcool - înlocuiește ginul cu 125ml de smântână dulce.
1 cutie de lapte condensat îndulcit (400g)
250ml limonadă (de casă sau cumpărată)
250ml apă tonică
125ml gin (eu am pus Pușcălupi)
1 limetă, zeama și coaja rasă
Amestecă toate ingredientele într-un bol și pune-l în forme de popsicles, în forme de brioșe (din silicon) sau într-o cutie de înghețată, ce ai. Iese cam 1L de lichid, eu l-am împărțit între forme de popsicles și forme de brioșe ca să-l termin. Dă la congelator cel puțin 6 ore (mai simplu e să le lași peste noapte, dar nu-ți începe ziua cu un popsicle cu alcool :)) ).
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.