Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Hot Honey
Am pe listă două rețete de prăjituri pe care le tot amân, că ambele presupun să aprinzi cuptorul. Poate îmi iese săptămâna viitoare, o fi mai rece puțin. Azi sunt 41-42C afară, așa că o să sărbătorim tristul record cu un sos pe care doream de mult să-l fac: hot honey. Miere iute. Necesită efort infim și ar merita și dacă ar fi mai complicat.
Sosul iute de miere tot apare între condimentele trendy de vreo 2-3 ani, dar la noi - și pe unde am fost prin Europa recent - nu am găsit niciodată. Cred că e ceva destul de american, că lor le place să pună ceva dulce pe orice. Lor și mie. Pentru că e un mix de dulce, iute și acru, merge pe foarte multe preparate, de la pizza, la brânzeturi cu gust puternic (cheese boarduri), la brie și camembert coapte, la grătar de porc sau de pui, la aripioare de pui, la ceai sau grog. Și poate fi ingredient în vinegrete de neuitat.
Este, desigur, un preparat pentru cei cărora le place să mânânce iute. Dar poate fi și un cadou pentru prietenii pe care îi știi așa.
Note din testări:
Îl poți face cât de iute dorești, așa că testează ingredientele și pune cât crezi că poți duce. Totuși, fiind un sos, un condiment, poți să-l dozezi și când îl pui pe ceva: dacă e prea iute, pune mai puțin.
Se păstrează bine într-un dulap întunecos, în recipient etanș - în frigider se va întări și nu va mai fi sos.
Prepararea se face prin încălzire mierii, dar nu mult. Așa că e posibil ca unele enzime să fie distruse, dar gândește-te la acest sos ca la un produs pe care îl ai pentru gustul lui, nu pentru proprietățile medicinale. Iar mierea nu devine toxică atunci când e încălzită - dar ar fi fost așa am fi murit toți la cât ceai fierbinte cu miere și turtă dulce am mâncat.