Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Sirop Pumpkin Spice
Mă uluiește constant câtă lume crede că siropul Pumpkin Spice, care a fost popularizat de Starbucks ca aromă de toamnă, conține dovleac. Sunt și pe net nenumărate rețete de sirop care îți cer să pui dovleac. Absolut fals, ca să nu mai zic scârbos. Ador dovleacul și l-am pus în multe mâncăruri, dar în cafea nu are ce căuta. Pumpkin Spice este mix de arome pe care americanii îl folosesc de zeci de ani în plăcinta cu dovleac. E condiment pentru dovleac, nu cu dovleac. Și pentru că e o aromă tipică toamnei, a ajuns și sirop și multe, sute de lucruri de mâncat, mirosit și băut (anul trecut am citit o știre că existau aproape 400 de produse cu pumpkin spice). Dar, repet, în sirop se pune doar mixul de condimente, nu și dovleacul pentru care a fost creat.
Și când e făcut cum trebuie - nu cu arome sintetice, precum cel din comerț - este o plăcere să-l adaugi la cafea, pe o înghețată de vanilie, în glazura unui tort, în cupcakes sau în cocktailuri. Și asta vom face azi.
Note din testări:
se poate face cu zahăr alb sau brun - în al doilea caz, gustul va avea și o dimensiune de caramel. Nu am încercat cu îndulcitori sau cu zahăr de cocos, dar nu văd de ce nu ar ieși. Probabil, însă, profilul de gust se va schimba puțin.
e de preferat să folosiți condimente integrale, nu măcinate. Când am mai făcut cu scorțișoară măcinată, siropul a ieșit mâlos, pentru că nu am putut strecura complet lichidul. Nu e ceva rău, doar că nu arată prea apetisant și lasă un post-gust puțin zgrunțuros.
toate condimentele se găsesc ușor, la supermarket sau, în cel mai rău caz, la un plafar - nucșoara întreagă.