Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Vafe sărate & vafe churros
Sunt la țară de 10 zile deja. Nu am cumpărat nimic în perioada asta, în afară de 3 pepeni și lapte. Am că m-am simțit obligată să fac niște cumpărături online. Mi-am comandat un aparat de vafe și un airfryer, că aici nu am cuptor. Sau poate am, dar ar trebui să mut butelia de la plita la care e conectată acum la aragazul mare și nu cred că am ajuns încă acolo cu skillurile de supraviețuire. Deja am făcut o grămadă de lucruri în premieră zilele astea, de la dat cu bormașina la montat un furtun SF la prins un păianjen-lup cu un pahar și o farfurie și dus afară. Butelia rămâne pentru data viitoare, când o să vin și cu o cheie franceză.
Ca să fiu cât se poate de transparentă, mai am un aparat de vafe și la București. L-am cumpărat în lockdown și cred că am mai folosit plăcile acelea de vreo 10 ori de atunci. Din fericire, are și plăci de panini și este instrumentul de gătit preferat al fratelui meu, care își face sandvișuri cu cașcaval la el cel puțin o dată pe săptămână. Așa că nu aș fi putut să-l aduc la țară. Plus că cel pe care l-am luat aici e puțin în altă ligă, deși a costat mai puțin decât primul. O să detaliez la rețetă diferența, că sunt cele mai populare branduri și probabil se regăsesc în multe bucătării.
Note din testări:
această rețetă se poate personaliza cum doriți. Eu am ales să fac jumătate sărată, că prefer mâncare sărată la mic-dejun, și jumătate dulce, că mi-a plăcut ideea de a mânca ceva ce aduce cu churros fără să prăjesc nimic. Dar se pot face cu afine sau alte fructe de pădure, cipsuri de ciocolată, se poate adăuga o banană pasată pentru un gust de banana bread sau o lingură de unt de arahide/tahini pentru un gust exotic, sau se pot face fără nicio aromă adăugată și apoi mâncate cu fructe, miere, frișcă sau sirop de arțar. Dar această bază iese fără greș.
rețeta se poate face vegană și fără gluten fără probleme, doar trebuie înlocuite ingredientele cu unele sigure pentru persoanele cu acest regim. Nu afectează în niciun fel textura sau rezultatul final.
durata de gătire depinde de aparat, aici fiecare știe ce are în casă și cât durează.