Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Chec cu nuci și curmale
Deși până de curând aș fi zis că nu văd niciun merit în a scădea cantitatea de zahăr dintr-o rețetă - îți dă peste cap proporția de lichid, împiedică reacția Maillard, numai necazuri - trebuie să recunosc că nu mă mai satisfac deserturile prea dulci. Pur și simplu nu mai intră. Așa că m-am tot jucat recent cu variante cu mai puțin dulci ale rețetelor mele preferate. Acest chec cu curmale, care are o metodă absolut stranie de pregătire a aluatului - dar foarte ușoară în același timp - este o vedetă din lista mea. Îl fac din 2007 - știu exact de când fac ceva pentru că am arhive cu meniuri și rețete de la toate sărbătorile din ultimii 15-16 ani - și mereu mă impresionează cât de decadent și satisfăcător este. E o prăjitură perfectă pentru sărbători sau o masă mai specială.
Note din testări:
prăjitura e dulce de la curmale. Dacă vrei neapărat, poți pune și 100g de zahăr brun.
pentru că e un aluat cu agent de creștere, nu cu drojdie, nu vrem să creăm rețele de gluten, așa că nu amestecăm prea mult.
untul poate fi și rece din frigider, nu contează.
am mai făcut și variante cu alcool - whiskey sau coniac; dacă vreți, adăugați 50ml de alcool aromat în mixul de curmale, apoi încorporați făina.