Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Tartă cu halva și lămâie
Am ideea asta în cap de când am început să fac testele de laborator, adică aproape 6 luni, dar mi s-a tot părut că sunt prea multe rețete de deserturi și poate că asta, în special, o să vi se pare prea dulce. Dar între timp am găsit și cum să o fac să fie și fresh, nu doar dulce.
Note din testare:
e o rețetă laborioasă, cu mulți pași, dar merită făcută cum trebuie, pentru că fiecare pas influențează textura finală.
cu toate că pare complicată și cu tehnici noi, nu e nevoie să fiți patiseri ca să vă iasă bine. Eu sunt dovada cea mai bună.
are o oarecare doză de flexibilitate: pasta de fistic se poate înlocui cu unt de fistic cumpărat (cum e cel de la Sunday Bites), halvaua se poate înlocui cu una fără zahăr (există o versiune îndulcită cu maltitol la Derinne) sau cu una cu cacao, zahărul se poate omite din umplutură fără să schimba radical finalul.
ce nu se poate face e să înlocuim halvaua de susan (originală, adică) cu halva de floarea soarelui. Sau, dacă o facem, să știm că se schimbă complet profilul de gust.
pentru o variantă fără gluten, înlocuiți făina de grâu cu făină de ovăz sau alt fel de făină GF.