Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Carrot Cake
Eu nu cred că tortul cu morcovi e un mod de a introduce legume în mâncarea copilului sau adultului. Carrot cake e un desert, morcovul copt e dulce, prin urmare e doar o prăjitură care întâmplător conține o legumă. Să nu-i dăm o aură pe care nu o are. Și să ne bucurăm de el așa cum e.
Cred că la noi carrot cake a fost popularizat de Starbucks, dar în State e un desert clasic de zeci de ani. Are un blat dens și umed și e legat de o cremă de brânză care ideal e să nu fie prea dulce, pentru a echilibra dulceața din blat. Poate fi făcut și cu stafide, cu coajă de portocală și cu alte ingrediente de toamnă/iarnă care se potrivesc profilului de gust. Nu prea poate să iasă greșit, că tehnica lui e simplă și ingredientele la îndemâna oricui.
Note din testare:
am vrut să fac un tort în 3 culori, cu morcovi de culori diferite. Blatul a fost așa de colorat de la scorțișoară, zahărul brun și ținutul atât de mult la cuptor că a cam acoperit culorile morcovului.
se pot coace și separat blaturile - în 2 sau 3 ture cu cantități egale -, se poate și să faci un blat întreg și să-l tai când se răcește. Timpul de coacere trebuie adaptat în funcție de cantitate.
e o prăjitură cu ulei, nu cu unt, și așa trebuie să rămână. În unele cazuri (carrot cake, banana bread), untul poate face prăjitura uscată.