Note de laborator #4: Triumful căpșunilor
Cel mai bun lucru care li se poate întâmpla verișoarelor trandafirului
Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Tartă cu căpșuni gătite și proaspete
Nu am avut parte anul acesta de căpșuni bune. De parfumate sunt parfumate (acum am aflat și eu că fragaria, cum îi zice în latină căpșunului, e din familia rosaceae, din care face parte și trandafirul, și, acum că știu, nu mă mir), dar nu sunt dulci deloc. Tarta aceasta, în care combinăm mai multe tehnici de gătire (și de negătire), poate să pună în valoare parfumul, să nu cadă în păcatul îndulcitului excesiv și să facă produsul final să pară o salată de fructe decadentă, numai bună într-o zi caldă de primăvară.
Câteva note din această experiență:
am pus foarte puțin zahăr (50g la 1kg de căpșuni) și cred că n-aș fi pus deloc dacă erau măcar puțin dulci căpșunile. Cred că fiecare poate decide pentru sine cum vrea să facă aici, lipsa zahărului nu schimbă cu nimic textura finală.
pentru că nu are suficient zahăr cât să producă un sirop ca de dulceață, umplutura nu e foarte fermă, așa că va curge, dar într-un mod apetisant. Nu e nici supă.
culoarea aceasta frumoasă, nu maronie, cum se face dulceața de căpșuni, se datorează gătirii parțiale, dar și unui ingredient surpriză, pe care vă încurajez să nu-l săriți.
poate fi o foarte bună tartă de picnic dacă, după ce coaceți blatul, îl fărâmițați și îl împărțiți în borcane, puneți umplutura deasupra și finalizați cu un moț de frișcă, apoi puneți capacul.