Note de laborator #5: Înghețată fină fără mașină
Fără mașină de înghețată, desigur. Nu trebuie să renunțați la automobil.
Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.

Înghețată fină fără mașină
Am primit acum mulți-mulți ani de ziua mea o mașină de înghețată. Este foarte simpatică, sub licență Disney, decorată cu mickymouși și alte personaje. Am și făcut înghețată cu ea de multe ori. Până când am început să-mi folosesc mai bine congelatorul. Pentru că are o cuvă care trebuie ținută 24h în congelator și eu nu mă organizam prea bine, sfârșeam prin a o ține mereu acolo și-mi ocupa jumătate de sertar. Așa că am scos-o și am căutat o rețetă care să iasă la fel de bine ca în mașină, dar fără ea. Aceasta este.
Note din testări:
acesta este un template și dacă schimbați proporția ingredientelor sau adăugați altele noi (dulceață, fructe, coajă de lămâie, unt de fistic, ce gust doriți) nu se va schimba semnificativ rezultatul final. Succesul ei stă în respectarea procesului, nu a proporțiilor.
se face mai repede cu mixerul, dar se poate și la mână (nu e așa de greu să bați frișcă).
poate fi făcută complet fără zahăr, folosiți varianta neîndulcită a ingredientelor.
nu știu să zic dacă poate fi făcută vegană, nu am încercat. În general, grăsimea vegetală tinde să aibă o textură neplăcută la rece și nu am întâlnit până acum înghețată vegană - chiar și din cea industrială, cu toate enzimele adăugate pentru textură - care să nu îți îmbrace limba într-un strat de grăsime persistent (scuze pentru imagine).
ca și la înghețata de cumpărat sau cea făcută la mașină, are nevoie de 10 minute la temperatura camerei înainte să fie porționată. Sau mâncată din cutie, fiecare cu tradiția lui.