Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Lipii stratificate
N-am să le spun paratha, naan, roti, katmer, malawach, melloui, fetir meshaltet sau msemen. Toate aceste cuvinte, în limbi și culturi diferite din Europa, Asia și Africa, denumesc aceeași lipie care se face din făină de grâu (sau altă făină cu gluten), se împăturește în nenumărate straturi cu puțin ulei, unt sau ghee și se coace pe plită sau în tigaie până când straturile interioare se separă. E un fel de mâncare prin care poți vedea cât de asemănătoare sunt bucătăriile lumii. O să le spun lipii, pe înțelesul tuturor.
Note din testări:
e un aluat blând, nu se supără dacă nu respecți timpii dintre pași pentru că ai uitat că ai un call la 18:30 și credeai că e mâine seară. :-D
lipiile se fac mai bine dacă pui capac pe tigaie.
odată ce ai stăpânit metoda, poți să treci la umpluturi: brânzeturi, spanac, ceapă verde, ce-ți place. Sau poți să nu.
trebuie să ai răbdare să se răcească pentru a putea obține franjurile pe care le dorim de la genul acesta de lipie.