Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Parfait cu cireșe și fistic
Am vrut să fac pentru această ediție o rețetă cu cireșe, ceva care să le pună în valoare în scurtul sezon în care le avem. Primul gând a fost la o plăcintă americană, dar realitatea e că gustul final e mai mult de esență de vanilie și de migdale decât de cireșe. Când vine sezonul vișinelor, o să fac cu ele, e altă poveste. Și așa m-am oprit la parfait, unde procesarea termică a cireșelor e minimală și își păstrează gustul și prospețimea.
Parfait-ul e două lucruri: în Europa, o înghețată făcută din cremă de ou; în America, o prăjitură în straturi cu fructe, nuci și alte lucruri bune. Noi o să facem varianta americană, care este un desert foarte ușor de făcut.
Note din testări:
rețeta necesită puțină planificare, dar efortul propriu-zis este infim. Cel mai mult durează să scoți sâmburii cireșelor. Iar dacă ai un aparat de scos sâmburi, merge și mai repede.
poți face cu orice fel de cireșe, chiar și cu un mix de soiuri, nu contează.
poți adăuga orice alte ingrediente: alte nuci, unturi de nuci, frunze de mentă, flori comestibile.
arată frumos în porții individuale, dar poate fi făcut și într-un castron mare transparent din care să ia fiecare cât dorește.
poate fi făcut în avans - dacă ai o masă festivă, de exemplu - și dat la rece până la servire.