Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Note de laborator! Acesta este un supliment săptămânal al newsletterului Meal planning de care te poți ține, care vine în inbox în fiecare vineri la ora 10 cu: meniu, rețete, listă de cumpărături și buget, ca să nu-ți mai bați capul cu întrebarea ‘ce mâncăm azi?‘. Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), poți vedea și acest extra-email de marți cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Lemon Sour Cherry Bars
Sunt foarte mândră de această idee și de cât de bine a ieșit. E o prăjitură de sezon, dar poate fi făcută tot timpul anului cu vișine congelate. Dar să o luăm de la început!
Fac lemon bars - prăjituri fine formate dintr-un strat ultra-subțire din aluat fraged și unul din cremă de lămâie - de mai mult de 10 ani. Sunt minunate vara, ca o limonadă sub formă de prăjitură. Am făcut cu lămâie, cu lămâie și portocală, cu limes. Toate ies minunate. În timp, am învățat să reglez cantitatea de zahăr ca să nu mai iasă în stilul american, prea dulci - ce vedeți azi conține mai puțin de un sfert din zahărul pe care-l puneam acum 10 ani. Și gustul are mult de câștigat din reducerea asta, pentru că le face mult mai răcoritoare.
Tot voiam să fac ceva cu vișine, mai ales că acum am la casa de la țară un vișin simpatic. Producția lui e însă mică anul acesta din cauza înghețului din aprilie, care i-a omorât florile, și nu am strâns suficiente pentru o plăcintă americană. Așa mi-a venit ideea să le încorporez în crema de lemon bars. Și bine am făcut! A ieșit o prăjitură în care se îmbină gustul limonadei cu cel al dulceții de vișine din copilărie, fără să fie prea dulce.
Note din 10 ani de făcut această prăjitură:
procesează foarte puțin aluatul, doar cât să capete textura nisipoasă, și apoi încearcă să-l întinzi și să-l fixezi în tavă fără să-l manevrezi prea mult. Căldura mâinilor nu îi face bine, topește untul și duce la un finiș tare. Nu vrem asta.
o să ți se pară că e puțină cremă, dar nu face mai multă. Nu e tartă, să obținem o prăjitură înaltă. Farmecul ei stă în faptul că e foarte subțire și delicată.
opțional, poți să o decorezi fie cu felii de vișină și frunze de mentă, fie cu felii subțiri de lămâie fierte cam 30 de minute în sirop (părți egale de apă și zahăr). Dar nu în decor va sta succesul lor.
poți, de asemenea, să înlocuiești vișinele cu alte fructe acrișoare - mure, zmeură, căpșuni, coacăze roșii. Iar lămâia cu lime, portocală sau grepfrut - dar va trebui să faci mixul de cremă fără zahăr și să adaugi apoi treptat câte o lingură, până ajunge la un nivel de dulce care pune în valoare aromele fructelor fără să le copleșească.