Duminica trecută am avut o întâlnire live cu câteva abonate și asta m-a ajutat să regândesc partea a doua a acestei teme într-una mai flexibilă. Nu rețete, ci template-uri pe care le poți combina cum vrei, vegetarian/vegan/omnivor. Vă mulțumesc pentru inspirație!
Așa că ediția de azi va avea așa:
Informații despre cum congelăm cele mai folosite legume, fructe și grâne.
Rețete de marinade pentru carne care scurtează timpul de gătire.
Combinații care formează mese complete nutritiv.
Prima parte e disponibilă tuturor, în speranța că ajută la reducerea risipei alimentare și la introducerea mai multor vegetale în meniul zilnic. Sper să nu vă streseze un extra newsletter venit duminica.
Ce legume, fructe și grâne congelăm, cum și de ce
Mirepoix/soffrito. Aceasta nu este o legumă, ci un amestec de părți egale de ceapă galbenă, morcov și țelină Apio, tăiate bucăți mici de dimensiuni similare. Faci odată, pui în pungi etanșe din care scos cât mai mult aer (dacă ai aparat de vidat, perfect, dacă nu, așa) și pui la congelator. Când vrei să faci o supă, o tocană, un beuf bourghpkfoijeofON, înțelegeți, mâncare consistentă, care are nevoie de multă aromă și stă mult pe plită/în cuptor, pui o cană din acest amestec la început, îl călești în ulei/unt și apoi, pe această bază de gust, pui restul.
Orice legumă care se consumă tratată termic poate fi congelată. Unele se înțeleg mai bine cu înghețul pentru că au conținut mai redus de apă și nu sunt afectate de acele de gheață care se formează în ele în congelator. Altele au nevoie să fie congelate rapid, pentru a nu fi distruse de gheață. Și asta se face tăindu-le bucăți mici și congelându-le în pungi mici și aplatizate, care îngheață repede.
legumele se care se pot mânca și crude, și gătite: ardei iute, ardei gras, dovlecei/zucchini, mazăre, fasole păstăi, broccoli, conopidă, morcov, păstârnac, rădăcină de țelină, țelină apio, ceapă, ceapă verde, usturoi, usturoi verde, spanac, pătrunjel, ciuperci, varză, varză de Bruxelles, gulie, praz, sfeclă roșie, porumb se pot congela proaspete și apoi pot fi puse în mâncare congelate, așa cum faci cu orice legume congelate cumpărate.
legumele care se consumă doar preparate: vinetele, fasolea uscată, năutul, lintea, cartofii, cartofii dulci trebuie mai întâi preparate termic și abia apoi congelate. Când le adaugi în mâncare, le poți dezgheța sau le poți adăuga direct, în funcție de ce indică rețeta.
roșiile nu țin bine în congelator nepreparate, dar congelatorul poate fi locul în care stau în așteptarea preparării. Adică poți pune roșii proaspete în pungi etanșe, le vei decoji ușor când le dezgheți, dar nu vei putea face salată cu ele, ci mâncare, supă de roșii sau suc de roșii pentru conservat.
Legumele care se consumă doar proaspete - castraveții, ridichile, salatele, cu excepția spanacului - nu se congelează. Au prea multă apă și se vor dezintegra la dezghețare.
Cum e cel mai bine să le congelezi: separat. Cumpără legumele pe care vrei să le mănânci luna următoare, spală-le, prepară-le dacă sunt din categoria care nu se mănâncă crude și congelează-le în porții de 400-500g. Când vrei să gătești, ia din fiecare pungă atât cât îți trebuie și sigileaz-o la loc. Legumele vor ține mai mult dacă le blanșezi înainte - le scufunzi câteva minute în apă clocotită și apoi în apă cu gheață - dar aici vorbim despre congelat pe termen scurt, care să te ajute să gătești mâncare mai repede, nu despre conservat pe termen lung.
Cele mai multe fructe se pot congela: caise, cireșe, vișine, fructe de pădure, căpșuni, banane, ananas, mere, pere, avocado, mango, pepene galben, prune, piersici, citrice, struguri, rodii. Înainte de le congela trebuie spălate, curățate de coajă dacă nu e comestibilă (cu excepția bananelor) și tăiate bucăți mici/segmente dacă sunt fructe mari. Pepenele roșu are prea multă apă și nu supraviețuiește în congelator, dar are și o viață lungă singur, într-un loc rece, așa că nu are nevoie.
Cum e cel mai bine să le congelezi: tot separat sau în combinațiile testate. Congelează fructele pe care știi cum le folosești - umplutură pentru plăcinta cu mere, de exemplu, sau smoothie - și fructele care riscă să se altereze. Bananele înnegrite, ananasul și avocadoul prea copt, boabele dintr-o rodie din care ai folosit doar jumătate, lămâi parțial consumate - toate pot fi salvate de congelator. Când vrei să le consumi, le pui direct așa în preparat. Doar avocado poți să-l lași să se dezghețe puțin înainte să-l faci guacamole.
Grânele de orice fel le congelăm gătite (că altfel stau bine mersi în dulap). Le gătim așa cum dorim, le scurgem și apoi le congelăm tot în pungi de 400-500g și care scoatem cât mai mult aerul. La fel ca legumele, le putem apoi adăuga în mâncare congelate, se vor dezgheța rapid. Avantajul, dacă faci asta, e că orice supă sau salată de iarnă se vor găti mult mult mai repede.
Template-uri de mâncăruri bazate pe legume și grâne
Wok/tigăi rapide: încinge foarte tare o tigaie/wok, cu o grăsime care rezistă bine la temperaturi înalte (ghee, ulei de floarea soarelui, de rapiță, de avocado), și călește rapid un mix de bastonașe de morcov, de țelină Apio, de praz, păstăi de fasole SAU ORICE ALTĂ COMBINAȚIE DOREȘTI și o cană de grâne gătite. Când s-au înfierbântat, pune sos de soia, unt de arahide, ghimbir și chili și omogenizează.
Salate: pe o bază de oleaginoase (fasole, linte, năut) încălzite în puțină supă de legume sau apă (doar cât să fie pe fundul cratiței), adaugă o mână de ceapă verde/ceapă/praz/usturoi/usturoi verde și așteaptă să se încălzească bine, apoi ia de pe plită și pune o porție generoasă de frunze proaspete de salată și un sos făcut din pastă de susan (tahini), zeamă de lămâie și un cățel de usturoi mărunțit.
Supă: orice supă poate fi începută cu o mână de mirepoix călit în puțin ulei, stins apoi cu supă de legume (stock) și apoi adăugate legumele preferate (inclusiv oleaginoase) și, opțional, grâne sau paste. La final, pune zeama de la o lămâie, va potența gustul legumelor.
Tocană: cu aceiași pași începe și o tocană (mâncare scăzută, cum se zicea la mine acasă), doar că pui mai multe legume, mai puțină supă și completezi cu un sos de roșii ca să-i dai consistență. Când nu folosești carne, poți aduce proteinele fix cu acele boabe de năut/fasole/linte gata pregătite.