Meal planning de care te poți ține

Share this post

#2.37 Rețete pe care le poate face oricine

www.mealplanning.ro

#2.37 Rețete pe care le poate face oricine

Puțini pași, mult gust.

Georgiana Ilie
May 26, 2023
5
2
Share

Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Meal planning de care te poți ține! Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi în inbox în fiecare vineri la ora 10. Iar dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), mai primești și marți un mail cu o rețetă senzațională, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.

Mergi mai repede la: Lista de cumpărături și buget | Rețete și organizarea gătitului |

Meniu săptămânal

Meniu 237
53.5KB ∙ PDF file
Download
Download

Facem duminică: marinăm puiul, spălăm salata, facem lohikeitto, facem brioșele

Luni

Gătim seara: puiul peruvian, orezul cu turmeric, supa de năut, baconul

  • Mic dejun: brioșe integrale cu lapte

  • Prânz: Lohikeitto, pâine

  • Cină: Pui peruvian cu sos verde, orez cu turmeric, salată verde

Marți

Gătim seara: salata marocană

  • Mic dejun: BLT

  • Prânz: Supă vegană de năut și usturoi

  • Cină: Salată marocană de morcov și linte, lipie

Miercuri

Gătim seara:

  • Mic dejun: brioșe integrale cu iaurt

  • Prânz: Lohikeitto, pâine

  • Cină: Pui peruvian cu sos verde, salată marocană

Joi

Gătim seara: salata de cartofi noi copți

  • Mic dejun: BLT

  • Prânz: Supă vegană de năut și usturoi

  • Cină: Salată de cartofi noi copți

Vineri

Gătim seara:

  • Mic dejun: brioșe integrale cu suc de portocale

  • Prânz: Salată de cartofi noi copți

  • Cină: Pui peruvian cu sos verde, orez cu turmeric, salată verde

Ce cumpărăm

Cumpărăm/folosim pentru două persoane. Dacă gătești pentru mai mult de 2 persoane, multiplică aceste cantități. Lista e orientativă, poți înlocui ingredientele după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grup, sigur găsim o soluție.

Lista 237
33.3KB ∙ PDF file
Download
Download

Total: 316 lei, adică 32 lei/persoană/zi.

Rețete

[V] în dreptul rețetei marchează că poate fi făcută vegan, înlocuind produsele de origine animală cu unele vegetariene/vegane. [4P] înseamnă, orientativ, 4 porții.

Creamy Finnish salmon soup with broccoli and other vegetables
Poză și rețetă de aici

Lohikeitto - supă finlandeză cu somon [PLITĂ] [35min] [4P]

45g unt

1 fir de praz, tăiat rondele

2 morcovi, tăiați cuburi

500g cartofi de supă, tăiați cuburi

1,5 L stock de legume

150g florete de broccoli, proaspete sau congelate

500g file de somon, fără oase și piele, tăiat cuburi

200ml smântână dulce

¼ linguriță ienibahar măcinat

2 legături de mărar, tocat fin

Topește o lingură de unt într-o cratiță mare, pe foc mediu. Adaugă prazul și călește-l cam 5 minute, până s-a înmuiat. Pune morcovii și cartofii, apoi stockul, și dă în clocot. Dă focul la mic și lasă să fiarbă 10 minute, să se pătrundă legumele. Adaugă broccoli și somonul și mai fierbe 5-7 minute, până când peștele e gătit. Încorporează celelalte două linguri de unt și smântâna dulce. Asezonează cu ienibahar, sare și mărarul tocat. Oprește focul.

Dacă nu găsești somon, nu-ți place sau ți se pare prea scump, poți face rețeta cu pui dezosat.

Top view of a bowl full of vegan garlic chickpea soup with a spoon served with crusty bread.
Rețetă și poză de aici

Supă vegană de năut și usturoi [V] [PLITĂ] [30min] [4P]

1 lingură ulei de măsline

3 căței de usturoi mari, tocați mărunt

1 linguriță boia dulce

1 linguriță rozmarin uscat

½ linguriță cimbru uscat

¼ linguriță fulgi de chili

2 cutii de 400g de năut

1 cartof mare de supă, curățat și tăiat cuburi

500ml stock de legume

Pune o conservă de năut în blender, cu tot cu lichidul ei (aquafaba), și procesează până ai o pastă fină. Încinge uleiul într-o cratiță și călește usturoiul 1 minut (mai mult devine amar). Adaugă piureul de năut, cea de-a doua conservă, scursă, cartoful, boiaua, condimentele și niște piper proaspăt măcinat. Amestecă și adaugă supa. Amestecă iar. Dacă e prea groasă, mai pune stock/apă să semene a supă. Pune capacul și dă în clocot, apoi lasă să fiarbă la foc mic 15 minute sau până când cartoful e făcut. Asezonează cu sare după gust.

Orez/quinoa cu ciuperci, turmeric și usturoi [PLITĂ][30 minute][4P]

Într-o crăticioară, pune: 1 cană de orez sau quinoa (bine spălate), 2 căni de apă, 1/4 linguriță de sare, 1/2 linguriță turmeric, 1/2 linguriță de usturoi granulat, 1 linguriță legume uscate. Acoperă și fierbe 20 de minute fără să deranjezi. După 20 de minute, oprește focul și lasă-l să se mai umfle.

Între timp, încinge într-o tigaie largă 1 lingură de ulei și călește 250g de ciuperci proaspete sau congelate cu un praf de sare. Când s-a evaporat apa, oprește focul. Când s-a mai umflat orezul, amestecă ciupercile în el.

Roasted Sheet Pan Potato Salad
Poză și rețetă de aici

Salată de cartofi noi copți [V][40 minute][CUPTOR][4P]

800g cartof noi, întregi sau tăiați în două

3 linguri ulei de măsline

1 legătură de sparanghel, codițele tari tăiate, fiecare fir tăiat oblic în 3-4 bucăți

1 fir mare de praz, doar partea albă și verde deschis, tăiată pe lung și apoi felii groase

1 linguriță boia dulce

4 ouă fierte tare, tăiate în 4

Sosul:

4 linguri de ulei de măsline

2 linguri oțet de vin roșu

1 șalotă mică, tocată mărunt

1 lingură de muștar iute (Dijon)

câteva frunze de mentă tocate

Cuptorul la 200C. Pune cartofii pe o tavă mare, stropește-i cu 2 linguri de ulei și asezonează-i cu sare și piper. Amestecă și dă la cuptor 15 minute. Între timp, într-un bol, amestecă sparanghelul și prazul cu cealaltă lingură de ulei și boiaua dulce. Scoate cartofii din cuptor și amestecă-i, apoi pune deasupra legumele. Mai dă la cuptor 10-15 minute, până s-au copt.

Fă sosul: amestecă toate ingredientele într-un bol. Când sunt gata legumele, pune sosul peste ele și lasă să mai stea 5 minute să se pătrundă. Mănâncă cu ouă fierte tari.

Plate of chicken drizzled with creamy green sauce.
Poză și rețetă de aici

Pui peruvian cu sos verde [PLITĂ] [40 minute + 8 ore marinare][6P]

1kg pulpe de pui dezosate, fără piele

5 căței de usturoi

4 linguri sos de soia

2 linguri zeamă de lime

1 lingură ulei de măsline

2 lingurițe chimion măcinat

1 linguriță boia dulce

1/2 linguriță oregano uscat

Sosul:

3 jalapeños (ardei verzi semi-iuți), fără semințe și cotor

3 legături de coriandru sau pătrunjel, tocat

2 cepe verzi, tocate (doar partea verde)

2 căței de usturoi

4 linguri de ulei de măsline

4 linguri iaurt grecesc

1 lingură zeamă de lime

Pentru pui, pune în blender: usturoiul, sosul de soia, zeama de lime, uleiul, chimionul, boiaua, oregano și puțin piper proaspăt măcinat. Procesează. Pune bucățile de pui într-un vas nonreactiv/pungă etanșă și adaugă marinada. Pune în frigider și lasă să se aromatizeze între 8 și 24h.

Fă sosul verde: combină toate ingredientele în blender până ai un sos fin. Pune-l la rece până e gata friptura.

Încinge cuptorul la 240C. Pune puiul marinat pe o tavă mare. Adaugă 1 cană de apă în tavă. Coace 30 de minute, apoi acoperă tava cu hârtie de copt (mototolită, umezită și întinsă peste tavă) și mai lasă 15 minute.

Când mănânci, pune sos pe pui.

an overhead shot of a big wooden salad bowl containing Moroccan carrot lentil salad on a blue backdrop
Foto și rețetă de aici

Salată marocană de morcov și linte [V] [10 de minute] [4P]

Lintea din 2 conserve de 400g, scursă și spălată

8 morcovi rași mare

3 tije de Apio, tăiate mărunt

1/2 ceapă roșie, tocată fin

1 cutie de mentă, tocată fin

50g stafide sau merișoare uscate

100g nuci, semințe de floarea soarelui sau de dovleac, prăjite

100g măsline Kalamata, fără sâmburi, tocate

Sosul

4 linguri ulei de măsline

3 linguri zeamă de lămâie

2 linguri oțet balsamic

1 linguriță turmeric

1 linguriță scorțișoară

1 linguriță chimion

½ linguriță boia afumată

¼ linguriță fulgi de chili

1 linguriță muștar iute

1 linguriță miere

2 căței de usturoi, tocați

Amestecă toate ingredientele pentru salată într-un bol. Amestecă toate ingredientele pentru sos în alt bol. Toarnă peste salată, amestecă, mai adaugă sare, piper și zeamă de lămâie ca să o faci pe gustul tău.

Salată verde [V] [5 minute]

Spală și zvântă 200g de salată mixtă; pune-o la frigider în recipient etanș cu un șervețel umed.

Mic-dejun

A hand holding a cut morning glory muffin.
Foto și rețetă de aici

Brioșe integrale [30 minute] [CUPTOR [6P]
150g făină integrală

100g fulgi fin de ovăz

2 lingurițe bicarbonat de sodiu

2 lingurițe scorțișoară

1/2 linguriță sare

3 ouă mari

250g iaurt

80ml ulei

100g miere sau mai puțină

2 morcovi mari rași

1 măr ras

100g stafide sau merișoare confiate

100g nuci de orice fel

3 linguri de semințe de in măcinate sau semințe de chia

Încinge cuptorul la 180C. Pregătește o tavă de 12 brioșe: pune forme de hârtie în fiecare adâncitură.

Amestecă toate ingredientele până la sare, inclusiv. Amestecă separat ingredientele de la ouă la miere. Toarnă lichidul peste solid și amestecă puțin până s-au omogenizat (nu exagera, nu vrem să activăm prea mult glutenul). Pune deasupra restul și amestecă. Împarte compoziția între forme și dă la cuptor 22-24 de minute. Dacă ți-a mai rămas aluat, repetă.

Sursă foto

Sandvișuri BLT [10 minute][PLITĂ][4P]

Prăjește în tigaie încinsă (sau în airfryer) 8 felii subțiri de bacon afumat.

Pentru fiecare sandviș: unge o felie de pâine cu puțină maioneză. Pune deasupra 2 felii de bacon (B), frunze de salată (lettuce, L) și felii subțiri de roșii ferme (tomatoes, T). Pune deasupra cealaltă felie de pâine, după ce o ungi și pe ea cu foarte puțină maioneză.

UTILITARE

Pe Instagram mai postez rețete pe care le testez înainte să le pun în newsletter, mă poți urmări aici. Te așteptăm și pe grupul de Facebook, unde vorbim despre tot felul de lucruri geeky.

Hai pe grupul de Facebook

Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.

5
2
Share
Previous
Next
2 Comments
Andreea Hristu
May 31Liked by Georgiana Ilie

Salutare! #2.37 a fost intr-adevar un super meniu, supa de somon a fost ff apreciata. De mare ajutor a fost listarea ingredientelor inainte de fiecare reteta, m-am putut organiza mult mai usor asa. Multumim, Jo!!

Expand full comment
Reply
1 reply by Georgiana Ilie
1 more comment…
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing