

Discover more from Meal planning de care te poți ține
Bună! Bine ai venit la ediția aceasta din Meal planning de care te poți ține! Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi în inbox în fiecare vineri la ora 10. E gratuit. Dacă alegi să devii abonat cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an), mai primești și marți un mail cu o rețetă senzațională, precum Tarta cu halva și lămâie, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces. Plus că vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Pe Instagram mai postez rețete pe care le testez înainte să le pun în newsletter, mai recomand produse, mă mai minunez de lume:
Meniu săptămânal
Facem duminică: Piyaz, dip de mazăre, omleta pentru lipii
Luni
Gătim seara: Supă rapidă de orzo, praz și mărar, cartofi hasselback
Mic dejun: lipie umplută cu omletă, 1 ardei gras tăiat fâșii și salată verde
Prânz: Piyaz, pâine prăjită
Cină: Cartofi hasselback, salată de legume, vinegretă
Marți
Gătim seara: Pui/vinete cu mozzarella în sos tomat, quinoa
Mic dejun: toast cu dip de mazăre, cu telemea fărâmițată și frunze de salată
Prânz: Supă rapidă de orzo, praz și mărar, pâine prăjită
Cină: Pui/vinete cu mozzarella în sos tomat, quinoa, salată, vinegretă
Miercuri
Mic dejun: lipie cu dip de mazăre și umplută cu omletă și frunze de salată
Prânz: Piyaz, pâine prăjită
Cină: Cartofi hasselback, salată de legume, vinegretă
Joi
Gătim seara: Bourguignon de ciuperci, mămăligă
Mic dejun: toast cu cream cheese, cu topping de omletă, roșii cherry și frunze de salată
Prânz: Pui/vinete cu mozzarella în sos tomat, quinoa, salată, vinegretă
Cină: Bourguignon de ciuperci, mămăligă, salată, vinegretă
Vineri
Mic dejun: lipie cu dip de mazăre și umplută cu ardei gras și frunze de salată
Prânz: Bourguignon de ciuperci, mămăligă, salată, vinegretă
Cină: Supă rapidă de orzo, praz și mărar, pâine prăjită
Ce cumpărăm
Cumpărăm/folosim pentru două persoane. Dacă gătești pentru mai mult de 2 persoane, multiplică aceste cantități. Lista e orientativă, poți înlocui ingredientele după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție. Dacă ai nedumeriri cu privire la vreun ingredient, găsești mai multe detalii în listă. Niciun meniu săptămânal nu iese din zona 250-350 de lei, adică 25-35 lei/persoană/zi. Prețurile pot diferi în funcție de zona în care locuiești și ce access ai la produse proaspete.
Ce e în sezon acum:
dovlecei, vinete, dovleac, roșii cherry, ardei, gogoșari, țelină, țelină Apio, castraveți, porumb dulce, praz, andive, salată, ciuperci, mazăre, fasole boabe, linte, morcov, păstârnac, cartofi, cartofi dulci, spanac, kale, varză, conopidă, broccoli, gulii, sfeclă roșie, varză de Bruxelles, ceapă, usturoi, prune, mere, pere, mure, zmeură, afine, struguri, smochine, gutui, nuci, merișoare, rodii, kaki, portocale
Rețete
Legendă:
[V] în dreptul rețetei marchează că poate fi făcută vegan, înlocuind produsele de origine animală cu unele vegetariene/vegane. [4P] înseamnă, orientativ, 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Cartofi Hasselback cu gremolata [V] [1,5 ore] [CUPTOR] [6P]
1 kg cartofi de copt medii
1 lgț boia afumată
3 căței de usturoi
1 legătură de pătrunjel
1 lămâie
Cuptorul la 200C. Spală bine cartofii și taie-i ca pe un acordeon (vezi poza). Ajută să pui câte un creion de fiecare parte a cartofului ca să se oprească cuțitul în ceva și să nu-i tai de tot. După ce i-ai tăiat, spală-i bine în apă rece și usucă-i cu prosoape de hârtie.
În bol, amestecă 3 linguri de ulei de măsline, boiaua, 2 căței de usturoi rași și 1 lgț sare. Toarnă 2/3 din sos peste cartofi și asigură-te că a intrat și între felii. Pune-i pe o tavă, nu prea înghesuit și dă-i la cuptor 30 de minute. Scoate-i și unge-i cu o pensulă cu restul de sos și mai dă 20-30 de minute la cuptor sau până când sunt bine făcuți la interior.
Amestecă pătrunjelul tocat, zeama și coaja de la lămâie și ultimul cățel de usturoi ras cu 2 linguri de ulei de măsline și 1/2 lgț sare și mănâncă cartofii cu gremolata.
Pui/vinete cu mozzarella în sos tomat [V] [CUPTOR] [PLITĂ] [40min] [4P]
Pentru varianta de post, înlocuiește puiul cu felii de vânătă (vinete întregi, mai mici, tăiate în 2 pe lungime) și mozzarella cu versiunea vegană.
1 Lg de busuioc uscat
1 Lg de pătrunjel uscat
1/2 lgț de oregano uscat
4 jumătăți de piept de pui dezosat sau de vânătă
1 cățel de usturoi
1 conservă de roșii 400g
100g mozzarella rasă/vegetală
Încinge cuptorul la 200C. Amestecă într-un bol: busuiocul, pătrunjelul, oregano, sare, piper și 1 lingură de ulei de măsline. Unge cu acest sos puiul/vânata. Încinge o tigaie antiaderentă sau una normală (aceasta cu 1 lingură de ulei) și călește puiul/vânăta cam 3 minute pe fiecare parte, până s-a rumenit. Adaugă în tigaie, pe lângă pui/vânătă și 1 cățel de usturoi tocat mărunt și, după 1 minut, conserva de roșii. Presară încă niște busuioc și oregano uscate peste sos, așază pe pui/vânătă mozzarella și dă la cuptor încă 15-20 de minute, până când puiul/vânata sunt făcute.
Rețetă adaptată și foto de aici.
Piyaz, salată turcească de fasole [V] [10 minute] [PLITĂ][4P]
2 conserve de fasole albă de 400g
250g de roșii cherry
o jumătate de ceapă roșie
1 legătură de pătrunjel
1 Lg sumac
4 linguri ulei de măsline
4 linguri de oțet de vin roșu
1 lămâie
1 cățel de usturoi
Scurge și spală fasolea. Taie în două roșiile cherry. Taie ceapa roșie în felii subțiri. Pune totul într-un bol cu frunze de pătrunjel și sumac. Fă un dressing din: ulei de măsline, oțet de vin roșu, zeamă de lămâie, 1 cățel de usturoi ras, sare și piper și toarnă-l peste salată.
Rețeta originală și foto de aici.
Supă rapidă de orzo, praz și mărar [V] [20 minute] [PLITĂ][4-6P]
1 ceapă roșie
3 căței de usturoi
2 morcovi
2 fire de praz
120g orzo
1,5L stock de legume
1 lgț cimbru uscat
1 lămâie
1 legătură de mărar
Taie mărunt ceapa și usturoiul. Într-o cratiță cu pereți înalți, încinge 1 lingură de ulei și călește ceapa 5 minute, apoi pune usturoiul și mai călește 1 minut. Adaugă morcovii tăiați rondele, și 2 fire de praz, tăiate rondele, orzo, stock-ul, cimbrul uscat, sare și piper. Dă în clocot, apoi redu focul și fierbe 10-12 minute, sunt făcute orzo și legumele. Oprește focul, gustă și mai asezonează cu sare și piper. Pune zeama de la 1 lămâie și o legătură de mărar tocat mărunt.
Bourguignon de ciuperci [V][PLITĂ] [50 min] [4P]
700-800g de ciuperci
1/2 lgț boia afumată
3 morcovi
1 ceapă galbenă
1 lgț cimbru uscat
3 căței de usturoi
1 Lg pastă de tomate
2 linguri de făină
450ml stock de legume
400ml vin roșu sec
2 linguri drojdie inactivă
1 legătură pătrunjel verde
Curăță de eventuala mizerie cam ciupercile (nu le spăla, că se umplu de apă; doar freacă-le ușor cu un prosop sau o perie moale) și taie-le cubulețe de 1cm. Într-o cratiță înaltă, încinge 2 linguri de ulei de măsline și călește jumătate din ciuperci cu boiaua afumată până s-au rumenit frumos. Scoate-le și repetă operațiunea cu restul. Lasă-le pe toate pe o farfurie cât faci restul.
În uleiul rămas (sau pune 2 linguri dacă l-au absorbit ciupercile), pune morcovii tăiați bastonașe și ceapa tăiată rondele, plus cimbrul uscat și 1/2 linguriță de sare. Călește-le până s-au înmuiat și rumenit, cam 8-10 minute. Adaugă cățeii de usturoi tocați și 1 lingură de paste de tomate și amestecă. După 1 minut, pune 2 linguri de făină și amestecă, apoi stockul de legume, vinul roșu sec și 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă. Pune ciupercile înapoi și lasă să fiarbă acoperit cam 30 de minute, până când sosul s-a îngroșat. Când mănânci, pune pătrunjel verde deasupra.
Rețetă ușor adaptată de aici.
Quinoa [V] [25 de minute] [PLITĂ]
200g quinoa
Spală bine bine, în mai multe ape, 2 căni de quinoa - spălatul ajută să se dizolve stratul de saponină cu care e acoperită natural și care îi dă un gust amar. Pune quinoa într-un vas cu 4 căni de apă și un praf de sare și fierbe la foc mic, acoperit, cam 20 de minute, fără să amesteci. Când e gata și s-a răcit, o scurgi de apa care a mai rămas și o depozitezi într-un recipient etanș în frigider.
Mămăligă [V] [5 minute] [PLITĂ]
250g mălai rapid
Din 250g de mălai, prepară o mămăligă rapidă conform instrucțiunilor de pe ambalaj; la final, adaugă o lingură de ulei sau unt și omogenizează.
Salată verde și legume [V] [10 minute]
300g salată mixtă
1 castravete Fabio
3 ardei
Spală și zvântă salata mixtă; pune-o la frigider în recipient etanș cu un șervețel umed. Taie un castravete mare în bastoane și pune-le într-un borcan cu apă. Taie fâșii 3 ardei și pune-le în recipient etanș cu un șervețel umed. Ia din fiecare când faci o salată.
Vinegretă pentru salata verde [V] [10 minute]
4 Lg oțet
3 Lg ulei de măsline
1 Lg muștar Dijon
Amestecă într-un borcan cu puțină sare. Ține la frigider.
Mic-dejun
Dip de mazăre [V][15 minute][PLITĂ][4P]
1 ceapă galbenă
2 căței de usturoi
400g mazăre congelată
1 lămâie
30g mentă verde
Încinge 3 linguri de ulei de măsline într-o cratiță cu pereți înalți. Călește câteva minute o ceapă tăiată felii subțiri. Când a devenit transparentă, adaugă cățeii de usturoi mărunțiți și mazărea congelată. Gătește până când mazărea s-a înfierbântat.
Transferă totul în robot. Adaugă zeama și coaja rasă de la lămâie, menta, sare, piper și procesează până obții o pastă fină. Depozitează în recipient etanș. Rețeta originală aici.
6 ouă / înlocuitor de ou
2 ardei grași
salată verde
6 lipii
8 felii de toast
100g telemea / brânză vegetală
100g cream cheese / vegetală
250g roșii cherry
Dimineața, prepară micul dejun așa:
2 x lipie umplută cu omletă, 1 ardei gras tăiat fâșii și salată verde
2 x 2 felii de pâine rumenite în toaster sau în tigaie, unse cu dip de mazăre, cu telemea fărâmițată și frunze de salată.
2 x lipie unsă cu dip de mazăre și umplută cu omletă și frunze de salată
2 x 2 felii de pâine rumenite în toaster sau în tigaie, unse cu cream cheese, cu topping de omletă, roșii cherry și frunze de salată
2 x lipie unsă cu dip de mazăre și umplută cu ardei gras și frunze de salată
UTILITARE
Te așteptăm și pe grupul de Facebook, unde vorbim despre tot felul de lucruri geeky.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.