Bine ai venit la ediția aceasta din Meal planning de care te poți ține! Dacă ai ajuns aici fără să fii abonat, tot ce trebuie să faci e să-ți lași mailul la butonul de mai jos și îl vei primi în inbox în fiecare vineri la ora 10. E gratuit.
Dacă newsletterul te ajută să mănânci mai bine, mai variat și mai ieftin și îți rezolvă o parte din stresul pe care ți-l dă ideea de a găti, abonează-te cu plată (5EUR/lună sau 50EUR/an) și ajută-mă să-l fac în continuare.
În plus, mai primești și marți un mail cu o rețetă senzațională, precum Tarta cu halva și lămâie, cu toate notele mele de testare și fotografii din proces, vei avea acces la toată arhiva, de la începuturi, și la alt conținut numai pentru abonați.
Dacă postezi pe Insta ceva ce ai gătit din newsletter, dă-mi un tag, că m-aș bucura să văd.
Învinge tava - Ce gătim de Paște?
Am făcut lista cu ce se pune pe masa de Paște - ouă, pască, drob, friptură de miel - și ne-am dat seama că avem nevoie de câteva ajutoare, că sunt și lucruri la care nu ne pricepem. Așa că o să-i auziți pe Alexandra Blaș, chef-ul de la Pickles, care ne povestește despre drobul la cuțit pe care l-a învățat de la mama ei, și pe Tudor Vintiloiu, prietenul nostru cu reguli foarte stricte despre ce este și ce nu este o pască, pe care a învățat-o de la Jamila. În plus, vorbim despre cum se vopsesc ouăle tradițional (și nu), cum se face o friptură de miel memorabilă, care e mielul lui Jo (rața) și ce altceva ne place de pe masa de Paște, indiferent că se gătește sau nu. Acesta este ultimul episodul din sezonul 1, ne vom întoarce în urechile voastre la toamnă. Vă mulțumim că ne-ați ascultat!
Bonduelle e partenerul principal al sezonului 1 din Învinge tava.
Anunț de utilitate gastronomică
Prietenii întru ale gătitului Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir fac o cercetare despre bucătăriile regionale românești și ne roagă să completăm (durează 3 minute) acest chestionar cu amintirile noastre despre ce mâncam în copilărie.
Meniu săptămânal
Facem duminică: supă-cremă de linte roșie, salată de verdețuri cu sos de parmezan, cremă de brânzeturi, granola
Luni
Gătim seara: porc mongol, salată caldă
Mic dejun:
Tartine cu cremă de brânzeturi cu verdețuri
Prânz:
Supă-cremă de linte roșie
Cină:
Porc mongol
Salată caldă de conopidă
Marți
Gătim seara: Salată de fasole cu ricotta și pesto
Mic dejun:
Iaurt cu granola și dulceață
Prânz:
Porc mongol
Salată caldă de conopidă
Cină:
Salată de fasole cu ricotta și pesto
Salată de verdețuri cu sos de parmezan
Miercuri
Gătim seara: Paste cu ton la cuptor, Borș de lobodă roșie cu cartofi
Mic dejun:
Tartine cu cremă de brânzeturi cu verdețuri
Prânz:
Supă-cremă de linte roșie
Cină:
Paste cu ton la cuptor
Salată de verdețuri cu sos de parmezan
Joi
Mic dejun:
Iaurt cu granola și dulceață
Prânz:
Borș de lobodă roșie cu cartofi
Cină:
Paste cu ton la cuptor
Salată de verdețuri cu sos de parmezan
Vineri
Mic dejun:
Smoothie Pina Colada
Prânz:
Salată de fasole cu ricotta și pesto
Salată de verdețuri cu sos de parmezan
Cină:
Borș de lobodă roșie cu cartofi
Ce cumpărăm
Cumpărăm/folosim pentru două persoane. Dacă gătești pentru mai mult de 2 persoane, multiplică aceste cantități. Lista e orientativă, poți înlocui ingredientele după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție. Dacă ai nedumeriri cu privire la vreun ingredient, găsești mai multe detalii în listă. Niciun meniu săptămânal nu iese din zona 250-350 de lei, adică 25-35 lei/persoană/zi. Prețurile pot diferi în funcție de zona în care locuiești și ce access ai la produse proaspete.
Notă: Substack nu mai permite downloadarea documentelor decât dacă ești logat pe site sau din mail.
Ce e în sezon acum:
leurdă, ștevie, lobodă, urzici, ridichi, untișor, sparanghel, roșii cherry, ardei, țelină, țelină Apio, castraveți, praz, andive, fenicul, salată, ciuperci, mazăre, fasole boabe, linte, morcov, păstârnac, cartofi noi, cartofi dulci, cartofi, spanac, pătrunjel, mărar, leuștean, ceapă verde, usturoi verde, varză, conopidă, broccoli, gulii, sfeclă roșie, varză de Bruxelles, ceapă galbenă, ceapă roșie, usturoi, căpșuni, fructe de pădure
Rețete
Legendă:
[V] în dreptul rețetei marchează că poate fi făcută vegan, înlocuind produsele de origine animală cu unele vegetariene/vegane.
[4P] înseamnă, orientativ, 4 porții.
[GF] înseamnă că preparatul e fără gluten.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Supă-cremă de linte roșie [V] [30 minute] [PLITĂ] [4P]
2 căței de usturoi
1 ceapă galbenă
2 morcovi
350g linte roșie
1,5L stock de legume
1 Lg semințe de coriandru
1 Lg semințe de chimen
crutoane
Într-o cratiță înaltă, călește în puțin unt/ulei de măsline 2 căței de usturoi, 1 ceapă mare tăiată felii și 2 morcovi curățați și tăiați rondele. Când s-au înmuiat, după 5-6 minute, adaugă 350g de linte roșie spălată și scursă, apoi adaugă 1,5 litri de stock de legume fierbinte. Cât fierbe supa și se face terci lintea, prăjește uscat 1 lingură de semințe de coriandru și 1 lingură de semințe de chimen - nu chimion - și apoi zdrobește-le într-un mojar. Când supa e gata, cam în 15 minute, dă-o prin blender, asezonează cu sare și adaugă condimentele. Mănânc-o caldă cu crutoane.
Adaptată de aici.
Borș de lobodă roșie cu cartofi [V] [30-35 minute] [PLITĂ] [4P]
1 ceapă galbenă
2 morcovi
1/4 țelină
1 ardei gras
1 rădăcină de pătrunjel
1L stock de legume
2 cartofi de supă
2 legături lobodă roșie
1 legătură ștevie
50g fidea
200ml borș
200ml suc de roșii
leuștean, opțional
Într-o cratiță cu pereți înalți, încinge 2 linguri de ulei și călește vreo 10 minute 1 ceapă, 2 morcovi mari, 1/4 țelină, 1 ardei gras, 1 rădăcină de pătrunjel, toate rase sau tocate mărunt. Adaugă 1L de stock de legume și 2 cartofi tăiați cubulețe. Lasă să fiarbă 10-12 minute, până sunt cartofii pătrunși. Spală și taie fâșii late: 2 legături de lobodă roșie și 1 legătură de ștevie. Adaugă-le în supă cu 50g de fidea, 200ml de borș și 200ml suc de roșii. Lasă să dea în clocot o dată și oprește. Asezonează cu sare și piper după gust. La servire o poți decora cu leuștean tocat mărunt, dacă vrei.
Porc mongol [20 minute][PLITĂ][4P]
500g spată de porc
2Lg amidon de porumb
4 căței de usturoi, tocați mărunt
3cm ghimbir, ras
125ml sos de soia
50g zahăr brun
60ml apă
2 cepe verzi, doar partea verde, tăiate mare
2lgt semințe de susan
Taie carnea în bucăți de 1cm. Pune amidonul într-un bol și pune toate bucățile de porc în el. Amestecă să fie bine acoperite, scoate carnea și scutur-o bine, apoi pune-o pe o farfurie.
Încinge uleiul într-o tigaie. Pune carnea într-un singur strat, fără să aglomerezi tigaia. Prăjește 4-5 minute, apoi întoarce-le și mai prăjește-le 2-3 minute. Poți face asta mai bine chiar în cuptor sau în airfryer - cuptorul la 200C și întoarce bucățile în tavă după 5-6 minute.
Pune carnea pe o farfurie. În aceeași tigaie, pune usturoiul și ghimbirul ras. După 30 de secunde, adaugă sosul de soia, zahărul și apa și amestecă. Lasă să dea în foc și pune porcul înapoi, plus ceapa verde. Mai lasă să fiarbă 3 minute, să se îngroașe sosul. Decorează cu susan și piper proaspăt măcinat.
Salată caldă de conopidă și năut la cuptor [V] [40 minute] [CUPTOR] [4P]
1 conopidă
1 lgț chimion
1/2 lgț boia afumată
1/4 lgț ceapă granulată
1/4 lgț usturoi granulat
1 conservă de 400 de năut
1 cățel de usturoi
80g tahini
1 legătură pătrunjel
1 ceapă verde
1 lămâie
Cuptorul la 22C. Curăță conopida de frunze și taie-o felii de 2cm grosime. Scurge șu spală năutul. Într-un bol, amestecă 2 linguri de ulei de măsline, chimion, boiaua, ceapa și usturoiul granulate, sare și piper. Pune conopida și năutul peste amestec și mixează-le, să ajungă peste tot.
Pune bucățile de conopidă într-un singur strat pe o tavă. Așază năutul printre ele. Dă la cuptor 25-30 de minute și întoarce-le (legumele, nu tava) la jumătatea timpului. Sunt gata când conopida e rumenită pe margine și năutul e crispy.
Pune tahini, pătrunjelul, ceapa verde, zeama de la lămâie, 1/2 lgț de sare și 3-4 Lg de apă într-un blender și procesează până ai un amestec fin. Adaugă apă dacă nu e suficient de curgător. Toarnă-l peste conopidă și năut. Mai decorează cu pătrunjel dacă vrei.
Salată de fasole cu ricotta și pesto [V] [PLITĂ] [15 minute] [4P]
2 conserve de 400g de fasole albă mare
1 borcan mic de pesto
250g ricotta
1 lămâie
4 felii de pâine
Pune fasolea cu tot cu lichidul din conservă într-o cratiță și încălzește-o până când boabele sunt calde. Scurge-le și pune-le pe un platou. Împrăștie deasupra pesto și ricotta. Rade și coaja de lămâie și presar-o, apoi stoarce zeama peste tot. Mai pune 2-3 linguri de ulei de măsline bun și puțin piper proaspăt măcinat. Mănâncă cu o felie groasă de pâine.
Paste cu ton la cuptor [CUPTOR][PLITĂ][40 minute][4P]
200g paste mici-mici (risoni sau altele)
1 broccoli, tăiat florete (sau 400-450g congelat)
50g unt
50g făină
125ml lapte
3 conserve de ton în suc propriu, de 160g, scurse
100g mazăre și morcov congelate
100g cașcaval ras, împărțit în 2
4 cepe verzi, tăiate subțire
coaja rasă de la 1/2 lămâie
2 felii de pâine integrală, tocate mărunt
1 legătură de pătrunjel, tocată
Cuptorul la 180C. Unge cu puțin unt o tavă cu pereți mai înalți - să aibă în jur de 20x25cm sau, dacă e rotundă, diametrul de 23cm. Pune la fiert 3 litri de apă cu 1L de sare și gătește pastele al dente (2 minute sub timpul de pe cutie). În ultimele 2 minute pune și broccoli. Scurge și pune deoparte.
Într-o tigaie, încinge untul. Adaugă făina și amestecă continuu 1 minut. Ia de pe foc. Adaugă în fir subțire laptele, amestecând întruna, până ai o compoziție omogenă. Pune iar pe foc. Fierbe, amestecând mereu, până dă în clocot și se îngroașă. Lasă să mai fiarbă la foc mic 3 minute. Asezonează cu sare și piper.
Pune într-un bol mare: pastele, broccoli, sosul, tonul, legumele, jumătate din cașcaval, ceapa și coaja de lămâie. Asezonează și amestecă. Toarnă în tavă. Așază deasupra pâinea și restul de cașcaval. Dă la cuptor 15-20 de minute. Decorează cu pătrunjel când s-a răcit puțin.
Salată de verdețuri cu sos de parmezan [V] [5 minute] [6-8P]
3 salate mari
200ml ulei de măsline
3 Lg oțet de vin roșu
1 lămâie
3 căței de usturoi
1 lgț sos Worcestershire
1/4 lgț muștar Dijon
100g parmezan ras
Spală salata și pune-o la frigider, într-o pungă cu un șervet de hârtie umed. Amestecă restul ingredientelor (de la lămâie doar zeama) într-un borcan, asezonează cu sare dacă mai e cazul și dă la rece până când o folosești.
Mic-dejun
Tartine cu cremă de brânzeturi cu verdețuri [5 minute] [4P]
8 felii de pâine/crackers
300g telemea
200g cream cheese
1 lămâie
1/2 lgț boia dulce
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
1 legătură de ridichi
Pune în robot/blender: 300g telemea, 200g cream cheese, zeama de la o lămâie, 1/2 linguriță de boia dulce. Procesează. Adaugă frunzele de la o legătură de pătrunjel și una de mărar și mai procesează până s-a omogenizat. Pune într-un recipient etanș și dă la rece.
Pentru fiecare porție, unge două felii de pâine cu crema și pune alături ridichi.
Iaurt cu granola și dulceață [V] [10 minute] [4P]
1 Lg miere
1 praf de scorțișoară
250g muesli fără fructe uscate
1l lapte/iaurt vegetal
1 borcan de dulceață
Pentru granola: topește într-o tigaie, la foc mediu, o lingură de unt/ulei, apoi adaugă o lingură de miere, un praf de sare și unul de scorțișoară. După ce începe să facă spumă, adaugă 250g muesli și amestecă constant, până granola capătă o culoare ușor aurie - durează 4-5 minute - și încep să pocnească semințele. Oprește focul și lași să se răcească în tigaie, apoi depozitează într-o cutie etanșă, în bucătărie.
Dimineața, pune într-un bol 250ml de iaurt/vegetal, 2 linguri de granola și 1 lingură de dulceață.
Smoothie Pina Colada [V] [5 minute] [2P]
50g chipsuri de cocos (precum)
200g ananas proaspăt sau congelat
1 banană
Pune toate ingredientele în blender și procesează, apoi împarte în 2 pahare. Dacă e prea solid, adaugă puțină apă. Pentru că toate ingredientele sunt puțin dulci, nu are nevoie de alți îndulcitor. Nu recomand să puneți rom, mai ales dacă e la micul dejun. :)
UTILITARE
Te așteptăm și pe grupul de Facebook, unde vorbim despre tot felul de lucruri geeky.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.