Meal Planning

Meal Planning

#5.15 Calde și rapide

Ca pentru oarecum iarnă

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Dec 05, 2025
∙ Paid

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Am început adventul de cadouri:

CADOU: Advent de cadouri foodie [1-8]

Georgiana Ilie
·
Dec 1
CADOU: Advent de cadouri foodie [1-8]

Dragi prieteni,

Read full story

Continuăm pe 8 și apoi pe 17 decembrie cu încă 16 rețete. Și pe Insta pun zilnic câte un video.

Săptămâna viitoare, pe 12 decembrie, vine ultimul meal plan pe anul acesta și apoi ne întoarcem pe 9 ianuarie. Dar probabil va mai fi ceva intermediar, poate cu ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun și una-două rețete de cocktailuri. Vedem. Am zis să știți.

Pregătiri fericite!

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 515
61.5KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Supă de pui cu tăieței [PLITĂ] [1h] [6P]

1 ceapă galbenă, tocată

2 morcovi, rondele

1 păstârnac, rondele

1/2 rădăcină de țelină, cuburi

300-400g pui cu os (aripi, gât, spate)

100g tăieței

1 lămâie

1 legătură de pătrunjel

Într-o cratiță/oală mai mare, pune 1,5L de apă cu 1lgț de sare și dă în clocot. Pune puiul, acoperă și lasă să fiarbă cam 20-30 de minute, până când carnea e bine pătrunsă - fiind bucăți mici, cu puțină carne, nu are nevoie de prea mult timp. Dacă vrei să spumezi, spumează, dar nu e necesar absolut deloc. Ce se ridică la suprafață sunt proteine din carne.

Între timp, într-o tigaie, încinge 1 lingură de ulei și călește ceapa, morcovii și albitura până s-au înmuiat, cam 10 minute. Când puiul e fiert, pune legumele în oală și mai dă în clocot la foc mic până când legumele sunt pătrunse.

Adaugă tăiețeii și fierbe cât indică pe ambalajul lor. Ia de pe foc, asezonează cu sare și piper după gust, stoarce lămâia în supă și adaugă pătrunjelul tocat.

Somon sau alt pește cu legume la cuptor [CUPTOR] [1h] [4P]

4 fileuri de pește (400g)

450g fasole verde congelată

3 Lg sos de soia

2 căței de usturoi

Cuptorul la 200C. Pune fileurile pe o tavă și așază de jur împrejur fasolea verde. Amestecă sosul de soia cu puțin ulei de măsline și cățeii de usturoi tocați și unge fileurile. Ce rămâne pune pe fasole. Dă la cuptor 12-15 minute, până când peștele e pătruns - depinde de grosimea fileurilor.

Budincă de chia la rece [V][5 minute][4P]

8 Lg (120g) chia

100g unt de arahide

4 lgț (40g) miere

1L lapte

100g fructe de pădure

Pune în 4 borcane de 350-400g: câte 2 linguri de chia, 1 lingură de unt de arahide sau alt unt de nuci, 1 lgț miere, apoi completează cu lapte/iaurt/lapte de cocos până sus. Amestecă să omogenizezi, pune capacele și dă la frigider. Când mănânci, pune fructe de pădure deasupra.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie · Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture