Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Sâmbătă am trimis un meal plan pentru toată lumea, care poate fi ușor schimbat cu sezoanele și care iese sub 10 lei/porție. Îl găsiți aici:
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Chiftele cu lămâie și cimbru [V] [PLITĂ] [CUPTOR] [40 minute] [4P]
2 cepe, tocate mărunt
3 căței de usturoi, mărunțiți
500g de carne tocată (curcan, pui sau înlocuitor vegan)
50g de pesmet
1 lingură de cimbru tocat
coaja de la 1 lămâie
Încinge cuptorul la 200C. Într-o tigaie, călește cepele în 2 linguri de ulei. Când s-au înmuiat, adaugă cățeii de usturoi și mai călește 1 minut. Lasă să se răcească și împarte în 2 compoziția.
Peste prima jumătate pune: carnea tocată, pesmetul, cimbrul, coaja de lămâie și 1/4 linguriță de sare. Amestecă, formează chiftele de dimensiunea unei mingi de golf, așază-le pe hârtie de copt pe o tavă și dă-le la cuptor 15-18 minute sau până când sunt bine pătrunse.
Orzo cu dovleac [V] [PLITĂ] [15 minute] [4P]
1 cană de orzo
2 căni stock
100g dovleac plăcintar ras
100ml lapte de cocos sau smântână dulce
1 fir de rozmarin
Pune amestecul de ceapă și usturoi înapoi pe plită și adaugă orzo (pastele, nu grânele). Călește câteva minute, apoi adaugă restul ingredientelor și 1/2 linguriță de sare. Fierbe la foc mic, amestecând continuu, cam 10-12 minute sau până când orzo e al dente. Finisează cu piper negru proaspăt măcinat.
Poză și rețete de aici.
Mămăligă coaptă cu brânză și roșii uscate [V] [5 minute + 30 minute așteptare] [CUPTOR] [6P]
250g mălai rapid
2Lg (25g) unt sau ulei
200g mozzarella
100g roșii uscate
50 parmezan ras
Cuptorul la 200C. Într-o tavă de cel mult 20x30cm, cu pereți înalți, pune 250g de mălai rapid, 1l de apă, 2-3 linguri de unt sau de ulei de măsline, sare și piper. Omogenizează cât e posibil. Așază deasupra cam 200g de mozzarela tăiată felii și cam jumătate de borcan de roșii uscate în ulei (pentru o variantă vegană, înlocuiește mozzarella cu mai multe roșii uscate). Dă la cuptor cam 20 de minute; pune deasupra cașcaval/parmezan/grana padano ras (sau drojdie inactivă) și mai dă 10 minute la cuptor. După ce s-a răcit, taie-o în 6 pătrate și las-o așa în frigider sau depozitează pătratele într-o casoletă etanșă.


