Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Mai pun o dată aici meal plan-ul pentru toată lumea, care poate fi ușor schimbat cu sezoanele și care iese sub 10 lei/porție. Îl găsiți aici:
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Supă de pui super simplă [35 min] [6P]
1 ceapă galbenă, tocată mărunt
7-8cm de ghimbir, tocat
4 căței de usturoi, tocați
1,5L stock de pui
2 foi de dafin
750g pulpe dezosate de pui (sau altă parte de pui, dezosată)
100g tăieței
2 lămâi
fulgi de ardei iute, opțional
1 legătură de pătrunjel
Încinge 2 linguri de ulei într-o cratiță și călește ceapa, ghimbirul și usturoiul până s-a înmuiat (a devenit transparentă) ceapa. Pune deasupra stockul, foile de dafin, 1/2 lgț sare, 1/2 lgț piper alb și carnea. Dă în clocot, pune capac și redu focul la minim, apoi lasă să fiarbă 20 de minute. Scoate puiul și rupe-l fâșii cu 2 furculițe (vezi cum arată în poză), apoi pune-l înapoi. Pune și tăiețeii și lasă să mai fiarbă cât au nevoie să fie gătiți și ei. Ia de pe foc, pune zeama de la 1 lămâie și cealalată lămâie tăiată felii foarte subțiri și fulgii de ardei iute, dacă folosești. Gustă și mai pune sare și piper dacă simți nevoia. Când mănânci, pune deasupra pătrunjel tocat (sau ceapă verde, sau coriandru).
Opțional, poți înlocui tăiețeii cu 50g de orez, dar trebuie să-l pui în oală odată cu carnea, că are nevoie de 20 de minute să fiarbă. Sau poți folosi orez deja fiert, îl adaugi pe fundul bolului și pui supa fierbinte peste el.
Poză și rețetă adaptată de aici.
Ouă mediteraneene [1h] [6P]
500g roșii cherry sau mari, tăiate cuburi
1 ardei gras, tocat
1 ceapă roșie, tocată
3 căței de usturoi, tocați
300g telemea veche sau feta
1lgț oregano uscat
½lgț cimbru uscat
50g spanac baby
6 ouă mari
pâine
Cuptorul la 200C. Într-o tavă medie (20x30cm), pune legumele, brânza sfărâmată, condimentele, 1lgț sare, 1/2lgț piper și 3-4 linguri de ulei de măsline. Dă la cuptor 25 de minute. Scoate tava, adaugă spanacul și amestecă-l în compoziție, apoi fă 6 culcușuri și sparge ouăle îl ele. Dă la cuptor încă 10 minute, până s-au închegat ouăle.
Când s-a răcit, dă tava așa la frigider, acoperită. Când mănânci, scoate câte un ou și legumele din jur și încălzește. Mănâncă cu pâine sau lipii.
Poză și rețetă adaptată de aici.
Clătite americane cu mere [30 min] [6P]
3 mere, rase
3 ouă
200g fulgi de ovăz
1/2lgț bicarbonat de sodiu
1lgț praf de copt
150g iaurt
1Lg miere
1lgț scorțișoară
1lgț esență de vanilie
Amestecă toate ingredientele într-un bol până obții un aluat omogen. Dacă e prea tare, completează cu apă până ajung la o consistență de smântână groasă. (Va depinde de cât de apoase sunt merele). Lasă să se odihnească 10 minute - să se hidrateze ovăzul - apoi încinge o tigaie plată, unge-o cu puțin ulei dacă nu e antiaderentă și pune câte un polonic de compoziție. Las-o să se gătească până începe să facă bule, apoi întoarce-o pe partea cealaltă și mai lasă un minut. Depozitează-le într-un recipient etanș în frigider sau în congelator. Încălzește-le când mănânci.