Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Mai pun o dată aici meal plan-ul pentru toată lumea, care poate fi ușor schimbat cu sezoanele și care iese sub 10 lei/porție. Îl găsiți aici:
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Supă cu orez sălbatic [GF][V] [PLITĂ] [50 min] [6P]
1 ceapă galbenă
4 căței de usturoi
250g ciuperci
2 morcovi
2 tije țelină Apio
1 cartof dulce mare
1 foaie de dafin
1 1/2 Lg arome de Provence (mix de condimente)
1,5 L stock de legume sau pui
1 cană de orez sălbatic
400ml lapte de cocos sau smântână de gătit
100g kale sau spanac
pâine sau crutoane
Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Taie ciupercile, morcovii, țelina și cartoful dulce cuburi. Încinge o lingură de ulei într-o cratiță și călește ceapa până s-a înmuiat, apoi adaugă usturoiul. După 2 minute, pune legumele, stockul, foaia de dafin, aromele de Provence și orezul. Lasă să fiarbă la foc mic 30-40 de minute, până orezul e pătruns. Amestecă din când în când să nu se prindă de oală.
Pune laptele de cocos și kale/spanac și amestecă. Asezonează cu sare și piper dacă mai e cazul. Ia de pe foc. Mănâncă cu pâine sau crutoane.
Poză și rețetă adaptată de aici.
Salată verde și legume [V] [10 minute]
200g salată mixtă
1 castravete Fabio
3 ardei
4 Lg oțet
3 Lg ulei de măsline
1 Lg muștar Dijon
Spală și zvântă salata mixtă; pune-o la frigider în recipient etanș cu un șervețel umed. Taie un castravete mare în bastoane și pune-le într-un borcan cu apă. Taie fâșii 3 ardei și pune-le în recipient etanș cu un șervețel umed. Ia din fiecare când faci o salată.
Amestecă într-un borcan ingredientele pentru vinegretă cu puțină sare. Ține la frigider.
Lipii umplute [15 minute][6P]
6 lipii
200g cremă de brânză
100g mezel
1 borcan roșii uscate
100g valeriană
200g humus
1 morcov
50g arahide
50g stafide
4 ouă
100g telemea
100g roșii cherry
Luăm 6 lipii și le umplem cu diferitele combinații de mai jos, le rulăm, le tăiem în 2 și le depozităm în cutii etanșe în frigider:
2 x cremă de brânză, șuncă de curcan sau alt mezel care îți place, roșii uscate, frunze de valeriană
2 x humus, 1 morcov ras, arahide prăjite, stafide sau alte fructe mici confiate
2 x omletă din 2 ouă, sare și piper, tăiată fâșii, cu telemea și roșii cherry