Meal Planning

Meal Planning

#5.6 Tocana cu gutui s-a întors

Ca orice tradiție care se respectă

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Oct 03, 2025
∙ Paid
8
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Mai pun o dată aici meal plan-ul pentru toată lumea, care poate fi ușor schimbat cu sezoanele și care iese sub 10 lei/porție. Îl găsiți aici:

Un template de meniu ieftin și bun în parteneriat cu Dr. Andreea Petra Florea

Georgiana Ilie
·
Sep 13
Un template de meniu ieftin și bun în parteneriat cu Dr. Andreea Petra Florea

Dragi prieteni,

Read full story

Mă găsești și pe Insta

Meniu săptămânal

Meniu 56
62.5KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Rețete

Legendă:

[4P] 4 porții.

⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)

Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.

Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.

Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.

Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.

Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.

Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.


Duminică

Supă cu orez sălbatic [GF][V] [PLITĂ] [50 min] [6P]

1 ceapă galbenă

4 căței de usturoi

250g ciuperci

2 morcovi

2 tije țelină Apio

1 cartof dulce mare

1 foaie de dafin

1 1/2 Lg arome de Provence (mix de condimente)

1,5 L stock de legume sau pui

1 cană de orez sălbatic

400ml lapte de cocos sau smântână de gătit

100g kale sau spanac

pâine sau crutoane

Toacă mărunt ceapa și usturoiul. Taie ciupercile, morcovii, țelina și cartoful dulce cuburi. Încinge o lingură de ulei într-o cratiță și călește ceapa până s-a înmuiat, apoi adaugă usturoiul. După 2 minute, pune legumele, stockul, foaia de dafin, aromele de Provence și orezul. Lasă să fiarbă la foc mic 30-40 de minute, până orezul e pătruns. Amestecă din când în când să nu se prindă de oală.

Pune laptele de cocos și kale/spanac și amestecă. Asezonează cu sare și piper dacă mai e cazul. Ia de pe foc. Mănâncă cu pâine sau crutoane.

Poză și rețetă adaptată de aici.

Salată verde și legume [V] [10 minute]

200g salată mixtă

1 castravete Fabio

3 ardei

4 Lg oțet

3 Lg ulei de măsline

1 Lg muștar Dijon

Spală și zvântă salata mixtă; pune-o la frigider în recipient etanș cu un șervețel umed. Taie un castravete mare în bastoane și pune-le într-un borcan cu apă. Taie fâșii 3 ardei și pune-le în recipient etanș cu un șervețel umed. Ia din fiecare când faci o salată.

Amestecă într-un borcan ingredientele pentru vinegretă cu puțină sare. Ține la frigider.

Lipii umplute [15 minute][6P]

6 lipii

200g cremă de brânză

100g mezel

1 borcan roșii uscate

100g valeriană

200g humus

1 morcov

50g arahide

50g stafide

4 ouă

100g telemea

100g roșii cherry

Luăm 6 lipii și le umplem cu diferitele combinații de mai jos, le rulăm, le tăiem în 2 și le depozităm în cutii etanșe în frigider:

  • 2 x cremă de brânză, șuncă de curcan sau alt mezel care îți place, roșii uscate, frunze de valeriană

  • 2 x humus, 1 morcov ras, arahide prăjite, stafide sau alte fructe mici confiate

  • 2 x omletă din 2 ouă, sare și piper, tăiată fâșii, cu telemea și roșii cherry

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture