Bună,
Zilele acestea am fost la țară. Pentru că nu avem decât câteva magazine mixte cu strictul necesar - nu găsești cafea decofeinizată, dar găsești cacao, praf de copt și făină - mă străduiesc să gătesc lucruri cu ce avem deja în cămară/frigider/congelator. Nu vă imaginați că e ceva prea rustic - am dus acolo o oală cu presiune și o folosesc des, avem aragaz și cuptor cu gaz, precum și un airfryer la care poți face pui la rotisor -, dar gătesc și la cuptorul de la sobă și la cel de pâine din curte, mai ales la primul, pentru că oricum se face focul tot timpul. Ieri am făcut un borș de vită, mâncarea mea preferată pentru vreme rea, o pâine și aceste rulouri cu literal ce aveam în frigider, ceea ce sper să vă dea încredere că puteți face și voi fără mare stres.
Altfel, acolo fac multe mâncăruri de cuptor în care pun o cereală (orez, quinoa, hrișcă), o fasole (linte, fasole din conservă), legume (ceapă, usturoi, rădăcinoase, dovlecei, vinete, dovleac, broccoli, ce avem), sos de roșii și o proteină animală (pulpe de pui, cârnați). Și apoi multă apă sau supă, să aibă în ce să fiarbă. De obicei gătesc într-o oală de fontă cu capac, o bag la cuptor și o scot când începe să miroasă cum trebuie. Nu este o rețetă, ci o schemă pe care o poți popula cu orice ai la îndemână. Toate categoriile aduc o textură diferită și gusturi complementare, iar sucul de roșii asigură puțin aciditate care îmbogățește profilul. Sigur, aș putea să călesc ceapa și rădăcinoasele înainte, dar nu cred că e o mare pierdere că nu o fac. Pentru că tot ce vreau să fac la țară e să stau lângă sobă să citesc (iarna) sau în grădină cu mâinile în pământ (vara).
Tot cu astfel de scheme fac și supe - pun carnea, ceapa, rădăcinoasele, legumele și apa/stockul în oala cu presiune, 10 minute, apoi adaug fideaua și mai fierb cu capacul ridicat 3 minute, pun zeama de la o lămâie și asta e.
Iar pentru deserturi, amestec făină cu praf de copt și puțin zahăr, iar separat ouăle cu laptele/iaurtul și untul topit/uleiul. Le combin și mă uit doar să iasă un aluat consistent, care curge, dar nu ca cel de clătite. Pun în tavă, mai adaug fructe proaspete sau congelate, nuci sau ce mai am și dau la cuptor. Nu știu să zic vreo cantitate, e la ochi.
Dacă aveți mâncăruri care vă ies bine și fără efort, uitați-vă la pașii pe care îi faceți și apoi populați-i cu alte ingrediente similare. Sunt puține șanse să iasă ceva greșit. Cam așa ajungem să gătim fără rețetă și cântar, dar cu încântare.
Rulouri pentru brunch
12 rulouri
800g foietaj, decongelat
300g cașcaval ras
1 ou
50g unt
3 căței de usturoi, tocați
1 legătură de pătrunjel, tocat
Cuptorul la 175C. Pune hârtie de copt într-o tavă de tartă cu 23-25cm diametru. Întinde foaia de aluat pe blat. Împrăștie cașcavalul egal peste tot, mai puțin pe margine lungă pe care vei închide rulada. Umezește cu puțină apă marginea rămasă. Rulează aluatul pe lung și închide-l apăsând marginea umezită. Taie-l cu un cuțit ascuțit în 12 bucăți egale (îl tai în două, apoi fiecare bucată iar în două, și în final în trei => ies 12) și așază-le în tavă, nu foarte strâns una în alta, să aibă loc să crească. Unge-le pe deasupra cu oul bătut în prealabil și dă la cuptor cam 30-40 de minute, până când aluatul e umflat și rumenit și cașcavalul bolborosește.
Între timp, topește untul într-o crăticioară, ia-l de pe foc și adaugă usturoiul și pătrunjelul. Când rulourile sunt coapte, unge-le cu untul topit. Atât.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner, căreia îi mulțumesc.
Ieri m-a trimis internetul sa vad un filmulet cu Richard Bertinet ( o placere 30 minute) si exact acelasi lucru spunea, daca ai invatat baza foarte bine restul e imaginatie/inspiratie, la el era despre aluatul de paine bine-nteles.
Arata delicios,ca să zic asa 🙂👌. Mulțumesc