[CADOU] #5.16 Ultimul pe 2025
Ne revedem la anul!
Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!
Acesta e ultimul plan pe acest an, ne întoarcem pe 9 ianuarie. Vă doresc sărbători liniștite, așa cum vi le doriți!
Dacă vreți să faceți cadouri pentru prieteni, în loc să le cumpărați, aveți aici deja 8 + 8 idei (și vor mai veni 8) și aici pun, zilnic, câte un reel cu ele.
Nu în ultimul rând, dacă meal planul vă e de folos și credeți că le-ar fi și altora, puteți să le faceți cadou un abonament:
Vă mulțumesc tuturor pentru susținere!
Meniu săptămânal
Ce cumpărăm
Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.
Rețete
Legendă:
[4P] 4 porții.
⚖️ Lg = lingură (15ml), lgț = linguriță (5ml)
Stock = supă de bază făcută fie din apă fierbinte + legume deshidratate (de la SanoVita, Driedfruits, Solaris și alți producători de produse naturale), fie supă concentrată la borcan de la Zwup/Origini (se găsesc în supermarketurile mari și în cele online), diluată conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se poate folosi și apă, dar stockul aduce un plus de aromă.
Dacă vreți să-ți faci singur/ă stock, ai aici instrucțiuni.
Parmezan = orice brânză maturată: grana padano, cheddar, cașcaval, ce-ți place și se poate rade.
Oțet = uneori e specificat un anume oțet (de vin roșu, de cidru, etc) dar nu vă panicați dacă nu aveți, se pot înlocui unele cu altele fără mari modificări de gust.
Uleiul, sarea și piperul sunt arareori trecute în lista de ingrediente, dar cel mai probabil o să ai nevoie de ele.
Orice punem la cuptor, punem DUPĂ ce cuptorul a atins temperatura indicată, nu înainte.
Duminică
Supă de broccoli și cheddar [V] [PLITĂ] [45min] [4P]
GF cu o făină fără gluten
50g (3Lg) unt
1 ceapă galbenă, tocată mărunt
1 Lg făină
400ml smântână de gătit
400ml stock de pui
200g broccoli proaspăt sau congelat
2 morcovi rași
1/2 lgț nucșoară
150g cheddar ras (cheddar mai iute, aged)
Călește ceapa în prima lingură de unt, apoi ia-o de pe foc. Într-o cratiță mare, amestecă restul de unt, topit, cu făina și gătește pe foc mediu 3-4 minute. Adaugă smântâna dulce în fir subțire și apoi stockul, la fel - amestecă continuu. Apoi lasă să fiarbă cam 20 de minute.
Adaugă broccoli, morcovii și ceapa călită. Mai lasă-le să fiarbă 20-25 de minute, până când broccoli și morcovul sunt pătrunse. Adaugă nucșoară, sare, piper și cheddarul. Amestecă, lasă să se topească brânza și apoi mănâncă.
Poză și rețetă de aici.
Sandvișuri cu ouă ochiuri [10 minute] [PLITĂ] [6P]
6 ouă
200g cream cheese / 3 avocado
1 legătură de pătrunjel
12 felii de pâine sau 6 chifle
Într-o tigaie, cu puțin ulei (sau fără, dacă e antiaderentă), sparge 6 ouă și prăjește-le până au consistența care îți place, mai moi sau mai tari. Pune-le într-un recipient etanș în frigider. Dimineața, fă câte un sandviș din: o felie de pâine, cream cheese SAU 1/2 avocado zdrobit, un ou ochi, pătrunjel tocat.
Luni
Brânză dulce cu ovăz și fructe [4P]
800g brânză dulce sau cottage cheese
100g fulgi de ovăz
2 banane
Pentru fiecare porție, pune: 200g brânză, 25g fulgi de ovăz și 1/2 banană tăiată felii. Mănâncă pe loc.
Pui cu miere și usturoi [PLITĂ] [20 minute] [4P]
2 piepturi de pui dezosate
50g făină
30g unt
6 căței de usturoi, tocați mărunt
4 linguri de miere
2 linguri (30ml) sos de soia
3 linguri (45ml) zeamă de lămâie
250ml de stock de pui/legume
fulgi de chili
1 legătură de pătrunjel
Taie 2 piepturi de pui dezosate (cam 600-700g) în felii subțiri. Asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți. Pune 3-4 linguri de făină într-o farfurie întinsă și dă bucățile de pui prin făină.
Într-o tigaie mare, încinge 1 lingură de unt și 1 lingură de ulei de măsline - foc mediu. Gătește bucățile de pui pe rând: pune mai întâi jumătate din ele și prăjește-le câte 2-3 minute pe fiecare parte, până s-au rumenit. Scoate-le pe o farfurie. Pune încă 1 lingură de unt în tigaie și, când s-a înfierbântat, prăjește a doua jumătate. Scoate-le pe farfurie.
Poți sări complet peste partea astea cu rumenirea și să pui direct puiul în etapa de mai jos. Se mai pierde din gust, dar nu e o tragedie.
Pune încă 1 lingură de unt și călește 6 căței de usturoi tocați mărunt, cam 1 minut. Adaugă 4 linguri de miere, 2 linguri de sos de soia, 3 linguri de zeamă de lămâie și 250ml de stock de pui/legume. Fierbe la foc mic până s-a redus la jumătate - 4-5 minute. Pune sare, piper, un vârf de fulgi de chili și 1 legătură de pătrunjel tocată mărunt.
Pune bucățile de pui în sos și întoarce-le să fie acoperite peste tot. Mai ține pe foc 1 minut. Mănâncă cu orez Jasmine - vezi instrucțiuni mai jos.
Orez Jasmine [V] [PLITĂ] [15 minute] [4P]
Gătește 125g de orez Jasmine rapid conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Marți
Orzo cu spanac și feta (într-o oală) [PLITĂ] [30min] [4P]
30g unt
4 fire de ceapă verde, curățate și tăiate subțire
2 căței mari de usturoi, tocați mărunt
225g spanac baby, tocat mare
450ml stock
200g orzo
1 lămâie
100g feta sau telemea sfărâmată
100g mazăre congelată
1 legătură de mărar, tocată
Încălzește o tigaie de 25 cm la foc mediu și topește untul. Adaugă trei sferturi din ceapa verde și usturoiul și gătește, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 3 minute.
Adaugă spanacul, în tranșe dacă este nevoie, împreună cu ½ linguriță de sare. Gătește, amestecând ocazional, până când spanacul se înmoaie complet, aproximativ 5 minute.
Toarnă supa și adu la fierbere ușoară. Adaugă orzo, coaja de lămâie și încă ½ linguriță de sare. Acoperă și fierbe la foc mediu-mic 10–14 minute, amestecând o dată sau de două ori, până când orzo este aproape gătit și lichidul aproape absorbit.
Încorporează feta, mazărea și mărarul. Acoperă și gătește încă 1 minut, cât să se încălzească mazărea și să se combine aromele.
Când mănânci mai pune extra feta și frunzele de ceapă verde păstrate.
Miercuri
Salată caldă de morcovi, șalote, fasole și mărar [CUPTOR][40 minute] [4P]
4 morcovi
4 șalote
1 conservă de 400g de fasole albă mare
1 legătură de mărar
1/2 lămâie
1 lgț muștar cu boabe
1/2 lgț sirop de artar sau miere
50g de semințe de dovleac prăjite
Încinge cuptorul la 200C. Taie rondele puțin oblice 4 morcovi mari. Taie în 4 pe lungime 4 șalote. Pune-le într-o tavă cu 2 linguri de ulei și 1/2 linguriță de sare și dă la cuptor 20-25 de minute sau până când sunt rumenite și pătrunse.
Între timp, scurge și spală 1 conservă de 400g de fasole albă mare și taie mărunt 1 legătură de mărar. Fă un sos din: zeama de la 1/2 de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de muștar cu boabe, 1/2 linguriță de sirop de arțar sau miere, 1/2 linguriță de sare.
Când legumele din cuptor sunt gata, amestecă totul într-un bol și adaugă 50g de semințe de dovleac prăjite (decojite).
Joi
Plăcintă din 6 ingrediente [V] [PLITĂ] [CUPTOR] [20min] [6P]
Ingredientele de origine animală se pot înlocui ușor cu variantele lor vegane.
350g cârnat proaspăt
500g cartofi de copt
6 ouă
100ml lapte
1/2 Lg ierburi de Provence
150g + 50g cașcaval ras
100g spanac baby
Încinge cuptorul la 180. Pune o hârtie de copt într-o tavă rotundă cu diametrul de 24cm sau altă tavă de dimensiuni similare. Încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie și călește 350g de cârnat proaspăt (fărâmițat, fără pieliță) până e gătit complet. Cât se răcește, rade 500g de cartof de copt și scurge-l cât poți de bine. Amestecă într-un bol: 6 ouă, 100ml lapte, 1/2 lingură ierburi de Provence, 1/4 linguriță de piper, cartoful ras, 150g de cașcaval ras, carnea gătită și 100g de spanac baby spălat și uscat. Pune în tavă și nivelează. Mai rade deasupra 50g de cașcaval, acoperă cu o folie metalică și dă la cuptor 30 de minute, apoi ia folia, crește temperatura la 220 și mai ține la cuptor 10 minute. Scoate și lasă să se așeze 10 minute până să o tai.
Vineri
Slidere calde cu șuncă și cașcaval [10 minute][4P]
4 chifle de burger
20g unt
12 felii de șuncă
12 felii de cașcaval
Taie chiflele de burger pe jumătate. Unge fiecare parte pe interior cu puțin unt și așază 3-4 felii de șuncă și 2-3 felii de cașcaval, alternativ. Formează sandvișurile și ambalează-le în hârtie de copt sau folie metalică. Dimineața, încălzește-le în sandviș maker/air fryer/cuptor cu microunde până se topește cașcavalul, și mănâncă-le calde.
Sâmbătă
Frigărui de pui [20 minute + 30 minute așteptare] [PLITĂ/CUPTOR] [4P]
700g pulpe de pui dezosate
100ml sos de soia
1 Lg zahăr brun
2 căței de usturoi
2cm ghimbir ras
1 Lg miere
1 Lg semințe de susan
1 ceapă verde
Poți face aceste frigărui și la cuptor, și în tigaie sau grill. Dacă faci la cuptor, începe prin a-l încălzi la 200C. În orice fel faci, înmoaie 12 bețe de bambus în apă rece și lasă-le să se hidrateze până e gata restul.
Taie bucăți de 2/2cm cam 700g de pulpe de pui dezosate (sau piept dacă preferi). Fă un mix din: 100ml sos de soia, 1 lingură zahăr brun, 2 căței de usturoi tocați, 2cm de ghimbir ras, 1 lingură de miere. Toarnă jumătate din mix peste carne și amestecă să ajungă pe toată. Lasă să se marineze 30min la temperatura camerei, apoi scoate bețele de bambus din apă și pune bucățile de carne pe bețe în mod egal.
Așază frigăruile pe o tavă și dă-le la cuptor 10 minute. Întoarce-le, unge-le cu restul de mix și mai lasă-le 5-10 minute.
Dacă faci pe plită, încinge tigaia/grillul și frige frigăruile câte 3-4 minute pe fiecare parte. La fel, când le întorci, mai unge-le cu sos.
La final, presară pe ele semințe de susan și ceapă verde tăiată rondele.
Salată de morcovi [V][20 minute] [4P]
700g morcovi
3 cepe verzi
1 legătură de pătrunjel
2 lgț busuioc uscat
1 cățel de usturoi tocat mărunt
1 linguriță de ghimbir ras
zeama și coaja rasă de la 1 lămâie
Rade 700g de morcovi - dacă găsești multicolori, e și mai bine. Taie rondele fine 3 fire de ceapă verde. Toacă 1 legătură de pătrunjel. Amestecă-le pe toate cu 2 lingurițe de busuioc uscat.
Fă un sos din: 1 cățel de usturoi tocat mărunt, 1 linguriță de ghimbir ras, zeama și coaja rasă de la 1 lămâie, 4 linguri ulei de măsline, sare, piper. Amestecă cu legumele și dă la rece - e mai bun pe măsură ce se macerează morcovul în sos.
Duminică
Salată de fasole și verdețuri [20 minute] [2P]
1 conservă de fasole albă (scursă și spălată)
1 avocado tăiat cuburi
1 castravete tăiat cuburi
250g roșii cherry tăiate în 2
1 legătură de mărar, tocat
1 Lg oțet de vin roșu
Pune într-un bol: fasolea, 1 avocado tăiat cuburi, 1 castravete tăiat cuburi, 250g roșii cherry tăiate în 2, 1 legătură de mărar tocat. Fă un sos din: 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură oțet de vin roșu, sare, piper. Pune-l peste salată și amestecă.
Desertul săptămânii
Lussekatter
Lussekatter (lussekatt la singular) este o chiflă suedeză cu șofran care mie mi se pare un cinstit mucenic, doar că nu însiropat. Se face și se mănâncă de Santa Lucia, pe 13 decembrie. Dacă ați văzut Home for Christmas pe Netflix, e o scenă întreagă într-un episod despre tradițiile și colindele de Santa Lucia în spațiul scandinav. Mie îmi place cât de festive sunt - și nu le fac decât în decembrie tocmai de asta, tot așa cum nu fac mucenici decât de 9 martie.
8 bucăți
175ml lapte
½ linguriță de șofran
1 linguriță + 50g zahăr
490g de făină 650
½ linguriță sare
7g drojdie instant (1 plic)
60g unt
1 lingură de smântână
2 ouă mari + 1 ou pentru uns
16 stafide
Încălzește laptele, șofranul și o linguriță de zahăr. Doar cât să se coloreze laptele și să înceapă să scoată aburi, nu să dea în clocot. Apoi lasă-l să se răcească suficient cât să-l poți atinge.
Separat, amestecă făina cu 50g de zahăr, sarea și drojdia într-un bol.
Pune laptele cald, untul, smântâna și două ouă în mijlocul amestecului de făină și frământă vreo 5 minute - cu mixerul sau la mână - până aluatul e omogen, fin și elastic și doar foarte puțin lipicios
Dacă e prea lipicios, poți adăuga treptat până la patru linguri de făină.
Pune aluatul într-un bol uns cu unt, acoperă cu un șervet curat și lasă să crească până își dublează volumul (1-2h).
Dezumflă aluatul și taie-l în opt bucăți egale. Modelează fiecare bucată de aluat într-o sfoară de vreo 50cm și ruleaz-o ca să-i dai forma literei S. Lasă cele opt bucăți să mai crească 30 de minute, acoperite, apoi unge-le cu un ou bătut și pune-le “ochii” - stafidele.
Dă-le 10 minute la cuptorul preîncălzit la 205C.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.








