CADOU: Advent de cadouri foodie [17-24]
Și o oportunitate să facem bine cuiva
Dragi prieteni,
Acesta e cadoul meu pentru voi de acest Crăciun: 24 de rețete pe care le puteți face ca să le dați cadou celor dragi și care garantat îi vor face fericiți. Pentru că sunt foarte bune și pentru că sunt făcute de voi.
Postez și pe Instagram versiunile video ale tuturor rețetelor, câte una pe zi, până pe 24 decembrie.
Dacă ți-au plăcut ideile acestea, abonează-te aici:
O oportunitate să facem bine: vecinii lui Matei
În ultimii ani, când am avut posibilitatea, i-am dat prietenului meu Matei Sumbasacu bani pentru a-și ajuta vecinii. Sunt oameni care nu apar pe radarul nimănui altcuiva, nu au locuință legală, nu își găsesc serviciu stabil, nu au asigurare medicală să se trateze când au nevoie. Dar asta nu înseamnă că fiica lor, care are 17 ani, nu merge la școală, sau că oamenii cer ceva gratuit. Vor doar șansa să aibă o viață demnă. Anul acesta, mama a murit din cauza problemelor de sănătate agravate de condițiile în care locuiau și au rămas doar tatăl și fiica. Tatăl, florar, face coronițe de Crăciun, un lucru pe care toți îl avem pe masă sau pe ușă zilele astea. Dacă vreți să cumpărați ca să-i ajutați să aibă o iarnă puțin mai ușoară, puteți să o faceți aici.
Pe site, Matei a făcut o listă și de alte feluri în care oamenii pot fi sprijiniți, de la a-și găsi o locuință la a-și găsi un serviciu stabil. Dacă puteți da mai departe sau puteți ajuta cumva, veți face un mare bine.
Matei îmi prieten de 10 ani, este inginer constructor specializat în inginerie seismică și unul dintre cei mai neobosiți activiști pentru un București mai sigur. Am încredere în el și știu cât de greu îi este să găsească sprijin pentru vecinii lui. De aceea am vrut să vă spun și vouă, poate se potrivește și cu dorințele voastre despre ce vreți să faceți de aceste sărbători.
Să ne fie mai bine tuturor anul care vine!
Ziua 17: Măsline cu fenicul și portocale
4 Lg ulei de măsline
2 Lg oțet (de vin roșu sau de cidru)
5 foi de dafin
2 căței de usturoi, feliați subțire
coaja de la 1 portocală
1 Lg cimbru
1 Lg rozmarin
1 Lgț semințe de fenicul
400g măsline
Pune într-o crăticioară uleiul, oțetul, foile de dafin și usturoiul. Încălzește pe foc mic fără să dai în clocot. Ia de pe foc, adăugă restul aromaticelor și toarnă peste măsline (nu trebuie să fie acoperite de sos, doar să stea în același recipient cu el), acoperă și dă la frigider.
Ziua 18: Unt aromat crăciunistic
Untul aromat poate fi și un aperitiv pe masa de Crăciun, și un cadou, într-un borcan drăguț cu fundă. Ține la frigider 1 săptămână sau în congelator 3 luni.
125g unt
50g merișoare confiate
1 lgț rozmarin uscat
1 lgț cimbru uscat
coaja de la o mandarină sau de la o jumătate de portocală
Toacă mărunt ingredientele și amestecă-le cu untul. Atât!
Ziua 19: Coffee rub
Un rub este un mix de condimente. Poți să-l cumperi sau poți să-l faci foarte simplu. Acesta, în special, e minunat de cadou pentru că este o aromă aparte, pe care nu ar fi avut de unde din altă parte să și-o ia. E important de știut că nu are un gust pronunțat de cafea, din contră, nici nu se simte ca aromă distinctă. Rolul ei e să completeze restul nuanțelor care s-au strâns în borcan.
30g sare
15g cafea
10g zahăr brun
10g boabe de muștar
10g praf de usturoi
10g rozmarin măcinat
3g cimbru uscat
3g boabe de coriandru
3g piper negru
3g fulgi de chili
3g semințe de chimen (nu chimion)
Zdrobește totul în râșnită sau în blender și apoi depozitează într-un borcan etanș. Merge perfect cu carne de porc.
Ziua 20: Bănuți de ciocolată
200g ciocolată neagră
coajă de citrice confiată
migdale, coapte
fistic, copt
alune de pădure, coapte
sau alte nuci/fructe uscate
Rupe ciocolata bucăți și topește-o la bain marie. Pe o tavă pe care ai pus hârtie de copt pune câte o linguriță de ciocolată topită și așază pe ea decorațiunile disponibile, după gust. Repetă până ai terminat ciocolata. Dă la rece până s-a întărit.
Ziua 21: Jeleuri de măr
Un desert care se bazează doar pe dulceața naturală a merelor și care este, totuși, perfect. E un cadou bun pentru copii mici și pentru persoanele cu restricții la zahăr.
Alte opțiuni pe aceeași bază: dacă renunță la scorțișoară (care îi dă această nuanță maro), poți pune pudră de sfeclă și îți ies roz.
5 mere Granny Smith
1 lgț scorțișoară
50g gelatină instant
2 Lg zahăr, opțional
Curăță merele de coajă și semințe și taie-le cuburi. Ar trebui să ai cam 500g de măr. Adaugă 200ml apă (sau 40% apă, dacă ai altă cantitate finală la mere) și fierbe cam 15 minute, până când merele sunt pătrunse. Pasează-le cu blenderul, apoi adaugă scorțișoara și gelatina și mixează 1 minut. Pune amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperă cu folie alimentară și dă la rece. Când s-a închegat, taie jeleul (e mai mult ca o marmeladă, dar își păstrează forma bine) și dă-l, opțional, prin zahăr, pentru aspect.
Ziua 22: Prăjituri cu portocale, ghimbir și miere
3 portocale
1 lgț ghimbir măcinat
6 ouă XL
225g zahăr alb
250g făină de migdale
1 linguriță de praf de copt
100g miere lichidă
felii de portocală pentru decor
Pune portocalele într-o crăticioară cu capac, acoperă-le cu apă rece și fierbe-le două ore (sau 15 de minute la pressure cooker). Încinge cuptorul la 170C. Tapetează o tavă cu fund detașabil (Ø22cm) cu hârtie de copt sau unge-o cu unt. // Sau folosește 6 forme mici de mini-chec.
Scurge portocalele și lasă-le să se răcească puțin, taie-le în două și scoate sâmburii pe care îi vezi, apoi pune-le în robot/blender și procesează-le până devin pastă. Adaugă restul de ingrediente și mixează până se omogenizează. Pune aluatul în tavă și dă la cuptor o oră sau până când o scobitoare introdusă în mijlocul aluatului iese curată. Scoate prăjitura din tavă și las-o să se răcească puțin pe un grătar.
Înțeapă prăjitura peste tot - deasupra - cu scobitoarea sau, mai bine, cu un băț de frigăruie. Toarnă mierea peste tot și las-o să se îmbibe în prăjitură. Când s-a răcit, decorează cu felii de portocală - sau portocale confiate.
Ziua 23: Biscuiți șprițați
Cei mai simpli și mai spornici biscuiți. Aluatul merge bine și într-o presă, și pus într-un poș cu spriț mare zimțat. Cu presa e mai rapid, cu poșul poți face și alte forme, precum coronițe (mie astea îmi plac).
225g unt nesărat, la temperatura camerei
150g zahăr alb
1 ou mare, la temperatura camerei
1 lgț esență de vanilie
1 lgț esență de migdale
300g făină 000
1/2 lgț sare
opțional: colorant alimentar gel, bombonele/sprinkles, picături de ciocolată și ciocolată topită pentru decor
Cuptorul la 175C. Tapetează 2 sau 3 tăvi mari cu covorașe din silicon sau folosește tăvi antiaderente fără hârtie de copt. Nu folosi hârtie de copt, deoarece aluatul presat cu presa de biscuiți nu va adera. Dacă ai loc în frigider sau congelator, răcește tăvile tapetate cât timp se încinge cuptorul; aluatul aderă mult mai bine pe o suprafață rece.
Prepară aluatul: într-un bol mare, mixează untul cu zahărul la viteză medie, aproximativ 3 minute, până devine cremos și omogen. Adaugă oul, esența de vanilie și esența de migdale și mixează la viteză mare circa 1 minut, până se încorporează. Răzuiește pereții și fundul bolului și mai mixează puțin, dacă este nevoie.
La viteză mică, încorporează făina și sarea. Mărește viteza și mixează până când aluatul este complet omogen.
Formează biscuiții: încarcă presa cu aluat. Ține presa perpendicular pe tava rece și presează biscuiții la distanță de aproximativ 5 cm unul de altul. Dacă dorești, decorează cu bombonele.
Dacă aluatul se înmoaie prea tare în timpul lucrului, pune biscuiții formați la frigider 10 minute înainte de coacere.
Coace biscuiții 7–9 minute, până când marginile sunt foarte ușor rumenite. Scoate din cuptor și lasă-i să se răcească pe tavă 5 minute, apoi mută-i pe un grătar până se răcesc complet. Dacă dorești, pune pe ei ciocolată topită.
Ziua 24: Biscuiți Linzer
Aceștia sunt, pentru mine, cei mai de Crăciun biscuiți. Este ceva de neuitat în combinația de migdale și gem și forma lor clasică.
150g făină de migdale
260g făină
½ linguriță scorțișoară
½ linguriță sare
coaja rasă de la 1 lămâie
225g unt
150g zahăr alb
2 gălbenușuri mari
1 linguriță esență de vanilie
60g zahăr pudră
120ml magiun de prune/gem de caise
Cerne făina, scorțișoara și sarea într-un bol. Adaugă coaja de lămâie.
Bate (cu mixerul) untul și zahărul cinci minute, până obții o cremă fină și aerată. Adaugă pe rând gălbenușurile și bate bine să le încorporezi. Apoi vanilia. În final pune făina de migdale și apoi restul ingredientelor uscate. Împarte aluatul în două, învelește-l în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră // sau la congelator pentru a-l coace peste câteva zile.
Încălzește cuptorul la 180C și pune hârtie de copt pe două tăvi mari.
Scoate una dintre bucățile de aluat din frigider și întinde-o cu un sucitor, pe o suprafață ușor înfăinată, până obții o foaie de 5mm grosime. Cu o formă rotundă, decupează suficienți biscuiți ca să umpli cele două tăvi (nu au nevoie de mai mult de 2cm între ei, că nu cresc mult), apoi, cu o formă mai mică, decupează centrul biscuiților de pe una dintre tăvi. (sau folosește forme speciale pentru Linzer) Asigură-te că ai număr egal de biscuiți plini și biscuiți cu gaură.
Coace între 8 și 12 minute (în funcție de cât de mari au fost formele), până când biscuiții încep să se rumenească pe margine. După ce scoți tava, mai lasă-i să stea un minut înainte să-i muți pe un grătar de prăjituri ca să se răcească complet. Repetă cu restul aluatului.
Lipește câte un biscuit plin cu unul decupat cu ajutorul magiunului/gemului. Pudrează cu zahărul.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.








