Meal Planning

Meal Planning

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.3 Giveaway și o rețetă cadou
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

#4.3 Giveaway și o rețetă cadou

Și meniu, desigur!

Georgiana Ilie's avatar
Georgiana Ilie
Sep 14, 2024
∙ Paid
11

Share this post

Meal Planning
Meal Planning
#4.3 Giveaway și o rețetă cadou
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
2
1
Share

Bine ai venit la Meal planning, partenerul tău pe drumul către o planificare eficientă a meselor săptămânale!

Începem ediția de azi cu o rețetă cadou pentru toată lumea, numai bună pentru a stârni puțină nostalgie.

[AD] Frecăței cu lapte, o rețetă cu poveste

în parteneriat cu PENNY

Bunica mea nu făcea prea multe deserturi. Scovergi, plăcintă cu brânză și cozonac. Când am început eu să fac brownies, banana bread și cupcakes se minuna foarte tare de ele, zicea că ea nu s-ar fi gândit să facă așa ceva. Fiind născută în 1919, nici n-ar fi avut de unde să vadă astfel de rețete.

Dar mai făcea ceva, când nu avea fidea sau orez: frecăței cu lapte. Un fel de tăieței freestyle, născuți din frecarea făinii cu apă, uscați puțin și fierți în lapte. Ieșea un bol de iubire care te încălzea la fel ca îmbrățișările ei. Puneam deasupra dulceață din cămară: de vișine, de gutui, de smochine sau de căpșuni.

Mi-am amintit de frecăței când am văzut rețetele cu poveste făcute de chef Alex Petricean cu produse din colecția Hanul Boieresc de la PENNY. Toate produsele, de la lapte și miere la dulcețuri, mezeluri, carne proaspătă, pește, băuturi, au eticheta 3RO, care înseamnă că au ingredientul principal din România, sunt procesate și ambalate în țara noastră. Adică gustul lor este un gust local, pe care îl recunoaștem. Alex a întrebat oamenii din comunitatea PENNY care sunt rețetele care le trezesc amintiri din copilărie și, pornind de la poveștile lor pline de nostalgie pentru un gust pe care îl credeau pierdut, a făcut mai multe videouri în care îi ajută să refacă experiențele culinare de când erau copii. Printre ele, orez cu lapte. Și de aici mi-am amintit instantaneu de frecățeii bunicii mele. Așa că am fost la PENNY și am luat tot ce-mi trebuie - inclusiv dulcețuri - și am făcut unul dintre cele mai simple și satisfăcătoare deserturi posibile.

Dacă vreți să vă inspirați și voi - poate regăsiți printe rețetele făcute de chef Petricean gusturi care vă dau nostalgie - puteți vedea toate clipurile din seria aceasta sau puteți consulta rețetele.

150g făină 000

40ml apă

1L lapte

3 plicuri zahăr vanilinat

1/2 linguriță sare

200ml smântână de gătit

dulceață de vișine

dulceață de căpșuni

miere

Pune într-un castron făină și toarnă peste ea apa, apoi amestecă totul cu mâna încercănd să nu faci un cocoloș, ci bucățele distincte de aluat. Când ești mulțumit de cum arată frecățeii, dă-i printr-o sită ca să elimini cât mai mult din făina rămasă uscată printre ei - vrem să punem în lapte doar frecățeii, ca să avem o textură frumoasă, să nu iasă budincă.

Întinde frecățeii pe o hârtie de copt și lasă-i să se usuce 10 minute.

Între timp, pune laptele la fiert cu sarea și zahărul vanilinat. În această etapă poți pune și 2-3 linguri de zahăr, dar eu am preferat să nu fac asta, ca să îndulcesc cu dulcețurile și mierea. Când laptele începe să fiarbă (atenție să nu dea în foc!), pune frecățeii și lasă-i să fiarbă 5 minute. Adaugă smântâna și mai lasă să dea în clocot o dată. Ia de pe foc și lasă să se răcească puțin.

Împarte în 4 boluri și completează cu dulceața preferată sau miere sau, cum am făcut eu și am regretat puțin că a ieșit prea dulce, toate.

GIVEAWAY: Imperfect, cartea de rețete anti-risipă Imperfect

Ruxandra Gavrilescu, autoarea cărții de soluții anti-risipă alimentară Imperfect, vă oferă 3 exemplare din cartea ei super-practică. Sfaturile, recomandările și rețetele vin de la mulți chefii profesioniști Alex Petricean, Alexandru Iacob, Oana Irina Coantă, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Mădălina Roman, Andrei Chelaru și Roland Suciu. Scopul cărții e să ne ajute să ne uităm la mâncare cu mai multă înțelegere, relaxare, dar și eficiență. Mi se pare o resursă perfectă pentru voi.

La giveaway pot participa doar abonații cu plată - găsiți aici formularul de înscriere în care să vă lăsați datele de contact și răspunsul la întrebarea “Care e trucul tău personal pentru a reduce risipa alimentară?“.

Termenul-limită pentru înscriere e 19 septembrie, ora 22:00. Câștigătorii vor fi extrași cu random.org și vor fi anunțați în următoarea ediție a newsletterului.

Dacă doriți să vă cumpărați cartea - o recomand din tot sufletul - o găsiți aici.


Aici nu doar gătim și mâncăm, ci și ne gândim la mâncare și ce rol are ea în viața noastră. Găsești mai jos linkuri către materiale care te ajută să înțelegi mai bine lumea, să o faci mai gustoasă și să iei decizii mai bune.

Recomandări de citit și văzut (noi!)

Focaccia fără frământare și fără greșeală

Cum ne putem organiza mesele mai bine cu ajutorul congelatorului

Dar iată și ce mâncăm :

Meniu săptămânal

Meniu 43
25.6KB ∙ PDF file
Download
Download

Ce cumpărăm

Găsești pe aplicația-companion (iOS | Android) lista de ingrediente. Meniul e făcut pentru 2 persoane, dar în aplicație poți mări sau scădea numărul de oameni pentru care gătești și poți alege să faci doar unele feluri de mâncare. Lista de ingrediente e orientativă, le poți înlocui după gustul tău. Dacă nu găsești ceva și nu știi cu ce să înlocuiești, întreabă pe grupul de Facebook, sigur găsim o soluție.

Mă găsești și pe Insta

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Georgiana Ilie
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More