Bine ați venit la newsletterul anual despre masa de Paște! Dacă nu faceți meniul clasic - drob, pască, ciorbă de miel, friptură de miel, ouă roșii - sau chiar dacă îl faceți, iată ce mai puteți pune pe masă ca să fie un meniu echilibrat.
Mai întâi, mai avem în spate patru ani de idei pascale:
Meniu de Paște omnivor + vegan
5 aperitive instant pentru masa de Paște
Ouă vopsite natural + cozonac la mașina de pâine
Acestea sunt planurile mele:
Avantajul acestor feluri e că sunt foarte ușor de făcut și, dacă rămâne, pot fi transformate în sandvișuri și salate alături de alte chestii rămase de la masa de Paște: ouă roșii, drob, etc.
Chiftele de vită și miel cu sos chimichurri [6P]
500 g carne tocată de vită
500 g carne tocată de miel
2 ouă mari
150g pesmet
Pentru chimichurri:
2 legături de pătrunjel
2 căței de usturoi
1 lingură de oregano uscat
3-4 linguri de ulei de măsline
1 lingură de oțet
fulgi de ardei iute, opțional
Preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un bol mare, amestecă carnea tocată de vită și de miel, ouăle, pesmetul și 1 lgț sare. Frământă ușor până când obții o compoziție omogenă. Ai grijă să nu frămânți excesiv, pentru că chiftelele vor deveni tari.
Ia porții mici din amestec și modelează chiftele cu diametrul de aproximativ 2,5–3,5 cm. Așază-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminiu, lăsând puțin spațiu între ele. Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace 20–25 de minute sau până când devin rumene și sunt bine pătrunse. Temperatura internă a chiftelelor trebuie să fie de aproximativ 74°C, dar poți să le testezi și scoțând una și verificând interiorul să fie gătit.
Între timp, pune ingredientele pentru chimichurri în robot și procesează până ai un sos grosier și lichid.
După ce s-au copt, scoate chiftelele din cuptor și lasă-le să se răcorească puțin, apoi toarnă sosul chimichurri peste ele.
Salată de cartofi noi crispy [6P]
1,3kg cartofi noi
½ lgț pudră de usturoi
100g smântână fermentată
100g maioneză
1 legătură de ceapă verde, tocată mărunt (împărțită în două)
1 legătură mărar, tocat mărunt (împărțit în două)
1 legătură pătrunjel, tocat mărunt (împărțit în două)
1 Lg muștar Dijon
1 Lg zeamă de lămâie
Într-o oală mare, pune cartofii noi și apă rece cât să îi acopere. Pune 1 lingură de sare și adu la fierbere pe foc mare. După ce începe să clocotească, redu focul la mediu și fierbe-i până când sunt fragezi și pot fi străpunși ușor cu furculița, aproximativ 12-16 minute. Scurge-i bine.
Încinge cuptorul la 200°C și tapetează o tavă cu folie de aluminiu/ de copt.
Într-un bol mare, amestecă cartofii fierți cu 3 Lg ulei de măsline, pudra de usturoi, sare și piper după gust, amestecând ușor.
Așează cartofii într-un singur strat pe tava pregătită și coace-i până când devin rumeni și crocanți, aproximativ 30 de minute.
În timp ce cartofii se rumenesc, pregătește dressingul: amestecă într-un castron mare smântâna și maioneza. Adaugă jumătate din ceapa verde, mărarul și pătrunjelul, muștarul Dijon și zeama de lămâie. Amestecă bine și potrivește de sare și piper.
Chiar înainte de servire, toarnă dressingul peste cartofii rumeniți și decorează cu restul de verdețuri.
Tirokafteri, cremă de feta și ardei copți [6P]
200 g brânză feta
140 g ardei copți din borcan (bine scurși)
1-2 ardei iuți roșii
1 ½ linguri ulei de măsline extravirgin
1 lingură oțet din vin roșu
1 cățel de usturoi
Pentru decor (opțional):
brânză feta sfărâmată
pătrunjel proaspăt
fulgi de ardei iute
ulei de măsline extravirgin
Într-un robot mic de bucătărie adaugă brânza feta, ardeii copți scurși, uleiul de măsline extravirgin, oțetul din vin roșu, usturoiul și ardeiul iute roșu. Procesează până când obții o cremă fină și omogenă. Gustă crema și ajustează condimentele sau nivelul de iuțeală după preferință. Servește crema într-un bol frumos și decorează după gust cu puțină brânză feta sfărâmată, pătrunjel proaspăt, fulgi de ardei iute și puțin ulei de măsline.
De mâncat cu pâine bună, bețe din diferite legume sau lipie.
Frumoasele ilustrații din header sunt făcute de Ana Letzner.